در اسلام آباد (پایتخت پاکستان) راهپیمایی با حضور مقامات دولتی این کشور از جمله «عارف علوی» رئیس جمهوری و «شاه محمود قریشی» وزیر امور خارجه و شمار دیگر از مقامات پاکستان برگزار شد.
رئیس جمهوری پاکستان در این راهپیمایی تاکید کرد: "تا زمان ارائه حق تعیین سرنوشت به مسلمانان کشمیر و حل این مسئله از طریق قطعنامههای سازمان ملل پاکستان به حمایتهای گسترده دیپلماتیک و سیاسی خود از منطقه کشمیر تحت کنترل هند ادامه میهد."
عارف علوی افزود: "تا زمان لغو اقدامات غیر قانونی هند در منطقه کشمیر، هیچ مذاکرهای بین اسلام آباد و دهلی انجام نخواهد شد."
کشمیر خط قرمز ملت و دولت پاکستان است که در چند دهه گذشته همواره به عنوان یکی از موضوعات اصلی در سیاست خارجی این کشور مطرح بوده است.
از پنجم اوت سال 2019 تاکنون که دولت مرکزی هند، لغو خودمختاری ویژه کشمیر را اعلام کرد، روابط دهلی نو و اسلام آباد با چالش تازه ای مواجه شده است؛ به گونه ای که مقامات ارشد پاکستان هر گونه احیای مذاکرات بین دو کشور را به تجدید نظر هند در لغو خودمختاری ویژه کشمیر مشروط کرده اند.
حضور مقامات عالی رتبه پاکستان از جمله رئیس جمهوری و وزیر خارجه این کشور در راهپیمایی سالروز لغو خودمختاری ویژه کشمیر نشان می دهد که حساسیت ها در خصوص مسائل مربوط به این منطقه مسلمان نشین در پاکستان در سطحی ملی است که بین مردم و حاکمیت در خصوص حمایت همه جانبه از حقوق اساسی مردم کشمیر اجماع نظر وجود دارد.
تنش در روابط اسلام آباد و دهلی نو در سایه لغو خودمختاری ویژه کشمیر
پاکستان در نخستین واکنش به لغو خودمختاری ویژه کشمیر توسط دولت مرکزی هند، روابط تجاری و اقتصادی خود با دهلی نو را متوقف کرد و روابط سیاسی رسمی دو کشور نیز بشدت به سردی گرایید.
پاکستان می گوید لغو خودمختاری ویژه کشمیر بر خلاف خواسته مردم این منطقه و در تضاد با قواعد بین المللی و اصول دموکراتیک است و باید دولت هند در این خصوص بازنگری کند.
حزب حاکم بهاراتیا جاناتا (بی جی پی) هند که رویکردهای ملی گرایانه افراطی دارد، کشمیر را مسئله ای داخلی خود توصیف می کند که هر گونه اظهار نظر و موضع گیری کشورها و نهادهای بین المللی درباره آنرا مداخله در امور داخلی خود می داند.
برگزاری راهپیمایی در شهرهای مختلف پاکستان در حمایت از حقوق مردم منطقه کشمیر تحت کنترل هند و مخالفت با لغو خودمختاری ویژه این منطقه با هدف زنده نگه داشتن آرمان آزادی کشمیر و تلاشی برای اعمال فشار بر دولت هند و توجه جامعه جهانی به لزوم جلوگیری از تضییع آشکار حقوق اساسی مردم کشمیر است.
پاکستان تلاش دارد نوعی اجماع جهانی در خصوص مسئله کشمیر برای حمایت از مردم این منطقه ایجاد کند و با اتکا به فشارهای بین المللی، دولت هند را به پذیرش و احترام به حقوق مردم کشمیر ملزم کند.
کشمیر اصلی ترین عامل اختلاف در روابط هند و پاکستان است و تا زمانی که این دو کشور همسایه این مناقشه تاریخی را حل و فصل نکنند نمی توانند در مسیر عادی سازی روابط دو جانبه حرکت کنند.
این دیدگاه وجود دارد حتی اگر دهلی نو و اسلام آباد سایر موارد اختلافی از جمله مسئله مبارزه با تروریسم را نیز مرتفع کنند اما حل نشدن مناقشه آنان در خصوص کشمیر همچنان مناسبات بین آنها را با منازعه همراه می کند.
نویسنده: محمدرضا عسگری
117
بیشتر بخوانید:
رعایت حقوق مردم کشمیر؛ شرط پاکستان برای گفت وگو با هند