میشل باشلت Michelle Bachelet که گزارش 23 صفحه ای خود را به شورای حقوق بشر سازمان ملل ارائه داد، ضمن تاکید بر اینکه وضع موجود قابل دفاع نیست، گفت: نژادپرستی نهادینه به پاسخ نهادینه برای برچیدن قرن ها خشونت و تبعیض بنیادی نیاز دارد.
در این گزارش تصریح شده که تحمل تبعیض نژادی، نابرابری و خشونت را پایدار کرده و لزوم اقدام فوری برای پایان دادن به آنچه تخلفات نهادینه حقوق اقتصادی، اجتماعی، فرهنگی، مدنی و سیاسی خوانده شده، مورد تاکید قرار گرفته شده است. باشلت یک دستورالعمل برای تغییر برابری و عدالت نژادی تهیه کرده و از کشورهای مختلف خواسته آن را به اجرا گذارند که از جمله شامل جبران خسارت برای نژادپرستی تاریخی و همچنین تامین بودجه جنبش هایی چون «زندگی سیاهان ارزشمند است»، می شود.
دراین گزارش تاکید شده در بسیاری از کشورهای اروپایی و قاره آمریکا، آفریقایی تبارها به طور نامتناسبی در فقر زندگی می کنند و در زمینه دسترسی به آموزش، مراقبت های بهداشتی و اشتغال و همچنین مشارکت سیاسی و دیگر حقوق انسانی اساسی با موانعی روبه رو هستند.
مساله تبعیض نژادی و اعمال خشونت علیه سیاه پوستان در تاریخ غرب قدمتی چند صد ساله دارد. اروپایی ها در طی چندقرن استعمار آفریقا میلیون ها نفر از بومیان سیاه پوست را برای کار اجباری در دیگر مستعمرات به ویژه آمریکای شمالی و آمریکای لاتین به بردگی گرفتند و آنها را به این مناطق منتقل کردند.
با این حال مساله تبعیض نژادی در آمریکا کشوری که خود را سردمدار حقوق بشر و آزادی می داند بیش از سایر کشورهای غربی نهادینه و مساله آفرین شده است. مساله تبعیض نژادی و اعمال خشونت پلیس علیه سیاه پوستان که در گفتار رسمی ازآنها به عنوان آمریکایی آفریقاییتبار یاد می شود و حدود 14 درصد از جمعیت آمریکا را تشکیل می دهند به معضلی نهادینه در جامعه آمریکا تبدیل شده است.
به رغم اینکه جنبش حقوق مدنی سیاهان در دهه 1950 موجی را در زمینه احقاق حقوق آنها و رفع تبعیض ها به راه انداخت، با این حال واقعیت جامعه کنونی آمریکا حاکی از تداوم تبعیض نژادی در ابعاد و جنبه های مختلف علیه آنان ونیز اعمال خشونت گسترده علیه آنها به ویژه از سوی پلیس آمریکا است.
مساله خشونت بی حد پلیس آمریکا به ویژه پس از قتل بی رحمانه و بدون دلیل «جورج فلوید»سیاه پوست آمریکایی در 25مه 2020 توسط پلیسی سفید پوست به نام «درک شووین Derek Chauvin» در شهر مینیا پولیس ایالت مینه سوتا که باعث بروز اعتراضات گسترده ای در آمریکا شد بیش از پیش در سطح جهانی مورد توجه قرار گرفته است.
پس از مرگ فلوید، دفتر حقوق بشر سازمان ملل موظف شد گزارش جامعی درباره نژادپرستی نهادینه، تخلفات حقوق بشری نهادهای مجری قانون علیه سیاهپوستان و واکنش های دولتی به اعتراض های مسالمت آمیز ضد نژادپرستی تهیه کند. گزارش کمیسر عالی حقوق بشر سازمان ملل نیز تنها چند روز پس از محکومیت درک شووین منتشر شد.
شووین به جرم قتل فلوید، به 22 سال و نیم حبس محکوم شد.تصاویر پخش شده از شووین درحالی که زانوی خود را بر گردن فلوید نهاده بود، موجب ایجاد موج عظیمی از اعتراض های ضدنژادپرستی در آمریکا و سراسر جهان و ظهور جنبش «جان سیاه پوستان ارزش دارد» شد.
«ثمانه اکوان» تحلیلگر مسائل آمریکا می گوید: نژادپرستی در ایالات متحده ساختاری و سیستماتیک است؛ وقتی فردی مانند ترامپ با وجود شعارهای نژادپرستی طرفدار پیدا میکند و بر سمت ریاست جمهوری مینشیند، این امر نشان میدهد سفید برترپنداری به راحتی در آمریکا از میان نخواهد رفت چون عدهای در این کشور هرگز سیاهان را نخواهند پذیرفت.
به رغم درخواست کمیسرعالی حقوق بشر سازمان ملل برای ازمیان رفتن نژاد پرستی ساختاری علیه سیاه پوستان، واقعیت غیر قابل کتمان این است که تفکر غربی ها اساسا مروج نژاد پرستی آشکار وپنهان و تحقیر سیاه پوستان و تلقی آنها به عنوان شهروندان درجه دو است. در واقع در برهه کنونی با گسترش روزافزون جنبش هاو گروه های سفید پوست برتر پندار در کشورهای غربی به ویژه در آمریکا، سیاه پوستان بیش از پیش در معرض خشونت و تبعیض نژادی قرار گرفته اند.
نویسنده: سید رضا میرطاهر
112
بیشتر بخوانید:
تداوم خشونتها و تبعیض نژادی در آمریکا
تداوم سایه نابرابری و تبعیض بر جامعه آمریکا