ایران پرس- «محمدجواد ظریف» امورخارجه کشورمان برای شرکت در نشست همکاری و گفت و گوی آسیایی (ACD) به دوحه قطر سفر کرده است.

یکی از اولویت های کشورهای آسیایی تقویت همکاری ها در جهت ثبات و امنیت  جمعی است. قاره آسیا برغم توانمندی ها و تنوع عظیم فرهنگی و برخورداری از سرعت رشد اقتصادی با چالش هایی نظیر فقر، تولید و مصرف مواد مخدر، تروریسم و بی ثباتی مواجه است. 

یکی از بزرگترین چالش ها خشونتی است که بویژه غرب این قاره را درگیر بحران کرده است. از اینرو باید از همه فرصت ها و ظرفیت ها در جهت  مواجهه با چالش های سیاسی و اقتصادی  بهره گرفت.

در این راستا، مجموعه هایی همچون "گفت و گوی آسیایی" و احزاب و مجمع پارلمان های آسیایی (APA ) از نهادهایی هستند که می توانند نقش مهمی در مسیر تقویت  همگرایی در بین  کشورهای  های آسیایی ایفا کنند.  

از نگاه ایران امنیتِ شرق و غربِ این قاره از یکدیگر تفکیک ناپذیر است. وقایع  تروریستی در غرب و شرق آسیا و فجایعی همچون بمباران زنان و کودکان بی‌گناه در یمن و ادامه جنایات رژیم صهیونیستی در فلسطین از مسایلی است که باید به آنها خاتمه داده شود.

واقعیت تلخ این است که مداخله قدرت‌های خارجی در دوسوی این قاره تهدیدی برای امنیت همه آسیاست. در چنین وضعیتی نشست مجمع همکاری و گفت و گو های آسیایی می‌تواند فرصتی برای باز شناسی  تهدید ها و منابع اصلی تهدید ها باشد. 

محسن پاک آیین سفیر سابق جمهوری اسلامی ایران در جمهوری آذربایجان با تاکید بر  ضرورت گسترش روابط میان کشورهای آسیایی می گوید: تجربه نشان داده که کشورهای آسیایی در برقراری روابط خارجی کمتر اغراض سیاسی خود را مداخله می‌دهند و در پی تحمیل ارزش‌ها و هنجارهای خود به دیگر کشورهای جهان نیستند. 

از جنبه فرهنگی نیز این مجمع با داشتن ظرفیت های بالقوه می تواند نقش مهمی در مسیر تقویت تعاملات میان کشورهای آسیایی و نزدیک کردن  دیدگاه هابه سوی موضوعات و حوزه های مهم ایفا کند.  

«سید حسین فاضل آغا سنچارکی» معاون وزیر فرهنگ افغانستان در این باره می‌گوید: افراط‌ گرایی، خشونت‌ورزی و رقابت‌های ناسالم در منطقه تهدیدی مشترک برای همگان است از اینرو باید با گفت وگو و شناخت تاریخی از یکدیگر و احترام متقابل با این تهدیدات مقابله کرد.

از جنبه اقتصادی هم باید گفت؛ تعاملات کشورهای آسیایی در چارچوب این مجمع  دارای اهمیتی راهبردی است. رشد اقتصادی در آسیا در سال های اخیر با تقاضای شدید انرژی همراه بوده است. به همین علت بیشترین تقاضای انرژی در جهان متعلق به آسیاست.

ایران نیز یکی از کشورهای مهم تامین کننده انرژی درآسیاست. ایران همچنین  به عنوان پلی بین آسیا با اروپا و آفریقا شناخته شده و نقش ویژه ایران در حمل و نقل شرق و غرب و در ارتباط میان کشورهای شمالی ایران و خلیج فارس بسیار مهم است.

دقیقا به همین علت است که آمریکا با سیاست های یکجانبه و تحریم های خلاف حقوق بین الملل در صدد مانع تراشی در مسیر این همکاری های راهبردی است.

مروری بر تحولات آسیا نشان می دهد کشورهای آسیایی با استفاده از ظرفیت های درونی خود می توانند با همبستگی و همگرایی علاوه بر ایجاد تحول در عرصه اقتصادی در معادلات امنیتی و ثبات منطقه نیز نقش مهمی ایفا نمایند. اجلاس دوحه قطر از این دیدگاه  فرصتی  برای هم اندیشی در مسیر این اهداف راهبردی است. 113/118

نویسنده: جمشید امین زاده

بیشتربخوانید: 

حضور "ظریف" در ضیافت شام امیر قطر

ظریف عازم دوحه شد