در حالی که طبق عُرف سیاسی باید پاسخ نامه جانسون را مکرون می داد، اما «ژان کاستکس» نخست وزیر فرانسه در نامهای به جانسون پیشنهاد وی برای «گشت زنی مشترک» در قلمرو فرانسه به منظور جلوگیری از خروج پناهجویان به سوی بریتانیا را رد کرد.
کاستکس نوشت: "ما همیشه پذیرفتهایم که پیشنهادهای بریتانیا برای تقویت همکاریها را با حسن نیت بررسی و درباره آن گفتگو کنیم. برخی از آنها را پذیرفته ایم و برخی دیگر را رد کرده ایم. مثلاً نمیتوانیم بپذیریم که پلیس یا نظامیان بریتانیایی در سواحل ما گشتزنی کنند؛ این حق حاکمیت ماست."
محورهای تنش میان لندن و پاریس
به نظر می رسد، روابط این دو کشور بزرگ اروپایی وارد مرحله جدیدی از تنش های دو جانبه شده است. پاریس و لندن پس از خروج بریتانیا از اتحادیه اروپا (برگزیت) بر سر مسائل گوناگون از جمله حق ماهیگیری در کانال مانش، وضعیت ایرلند شمالی، همکاری سه کشور آمریکا، استرالیا و بریتانیا در ساخت زیردریایی هستهای در چارچوب توافق آکوس و کنار گذاشتن فرانسه از این ائتلاف، تلاش پناهجویان برای رسیدن به بریتانیا از طریق فرانسه و آینده روابط تجاری، با یکدیگر اختلاف دارند.
با این حال اکنون محور اختلاف دو کشور مساله حرکت گسترده پناهجویان از ساحل شمال فرانسه با استفاده از شناورهای ناایمن به سوی سواحل جنوبی بریتانیا از طریق کانال مانش است.
پس از اینکه دست کم 27 پناهجو در کانال مانش در پی واژگونی قایق حامل آنها غرق شدند، هر دو دولت فرانسه و بریتانیا تلاش کردند تا با بی گناه جلوه دادن خود و بهره برداری سیاسی از این فاجعه، دیگری را بد و خود را خوب نمایش دهند.
در واقع کانال مانش و حوادثی که در پی تلاش پناهجویان برای سفر به سواحل بریتانیا در این گذرگاه آبی رخ می دهد همواره از محورهای تنش و اختلاف میان پاریس و لندن بوده است.
مقامات دولت محافظه کار بریتانیا تلاشهای انجام شده از جانب فرانسه برای کنترل و مهار این بحران را به رغم پرداخت کمکهای مالی انجام شده ناکافی میدانند.
در مقابل مقامات پاریس از خُلف وعده لندن درباره ارائه کمک های مالی به فرانسه برای ممانعت از عبور پناهجویان از کانال مانش به سوی بریتانیا انتقاد کرده اند.
« بِلا سانکی» رئیس یک گروه مدافع حقوق پناهجویان در بریتانیا می گوید: "نه بریتانیا و نه فرانسه هیچ اراده سیاسی برای حل بحران مهاجران و پناهجویان در کانال مانش ندارند. مرگ اخیر پناهجویان در این کانال کاملاً قابل پیش بینی و اجتناب پذیر بود."
در این راستا بوریس جانسون نخست وزیر بریتانیا، در اقدامی کم سابقه، نامه خود به رئیس جمهور فرانسه را در توئیتر منتشر کرد تا پاریس را بیشتر زیر فشار قرار دهد و توپ را در زمین فرانسه بیاندازد.
با این حال واکنش مکرون به اقدامات جانسون نیز در نوع خود بی سابقه محسوب می شود. مکرون در زاگرب، پایتخت کرواسی به مشاورانش گفته است: "بوریس جانسون، به جای گفتگوی معقول، همشه سیرک راه میاندازد و حیف است که کشوری بزرگ را یک دلقک اداره کند."
مکرون: بوریس جانسون یک دلقک است
این مساله خشم شدید مقامات لندن را موجب شده است. «جرج فریمن» عضو هیات دولت بریتانیا گفت: "سخنان رئیس جمهور فرانسه درباره بوریس جانسون، «کمک کننده» نیست و ما را ناامید میکند."
«تریزی کافی» وزیر کار بریتانیا هم گفت: "از شنیدن نظر رئیس جمهور فرانسه در گفتگوی خصوصی درباره بوریس جانسون، شگفت زده شده است."
بدین ترتیب اکنون تنش بین فرانسه و بریتانیا به سطح سران دو کشور رسیده است و می توان پیش بینی کرد که روند اختلافات پاریس و لندن دامنه و عمق بیشتری پیدا کند.
نویسنده: سیدرضا میرطاهر
117
بیشتر بخوانید:
بحران پناهجویان مانش؛ اروپا خواستار همکاری انگلیس در کنترل مرزها شد
فاجعه مرگ پناهجویان در کانال مانش، حاصل تعارض فرانسه و بریتانیا