زمینه خبر:
نشست دو روزه مجمع گفتوگوی تهران با حضور مقامات عالیرتبه داخلی و حدود ۲۰۰ مهمان از ۵۳ کشور جهان و با عنوان «عاملیت منطقهای در نظم و بینظم جهانی، وفاق یا افتراق» روز یکشنبه در مرکز مطالعات سیاسی و بینالمللی وزارت امور خارجه آغاز به کار کرد.
آنها چه می گویند:
«رشید مردوف» وزیر امور خارجه ترکمنستان به عنوان سخنران ویژه دومین روز مجمع گفتوگوی تهران گفت: مفهوم قاره آسیا چندوجهی، فراگیر و چندمنظوره است. به عبارت دیگر، ما از ایجاد یک مکانیزم جامع تعامل در زمینههای حملونقل، لجستیک، انرژی، اقتصاد، صنعت و سایر حوزهها صحبت میکنیم که مکمل یکدیگرند. تنها از این طریق میتوان از پتانسیل کشورهای آسیایی، که هر یک نقاط قوت و قابلیتهای خاص خود را دارند، بهصورت کامل، مؤثر و بلندمدت بهرهبرداری کرد.
وی تاکید کرد: ترکیب این پتانسیلها میتواند به ایجاد یک مدل همکاری قارهای مؤثر، هماهنگ و باز منجر شود که هم بهعنوان منطقهای منحصر به فرد در تقاطع مسیرهای تجاری عمل کند و هم بهعنوان پلی طبیعی برای همگرایی اقتصادی و فناوری بین شرق و غرب آسیا نقشآفرینی نماید.
«فواد حسین» وزیر امور خارجه عراق نیز با حضور در پنلی تخصصی پیرامون مسائل جهان عرب گفت: ما به مذاکره و گفتوگو ایمان داریم و معتقدیم که باید بخشی از راهحل باشیم، نه بخشی از مشکل در محیط منطقهای. به همین دلیل، مشاهده کردیم که عراق در واقع نقش پیشگامی ایفا کرده و نقش مهمی در نزدیک کردن دیدگاهها بین کشورهای مختلف داشته است.
وی ادامه داد: سیاست عراق در نزدیک کردن دیدگاهها، بر ارتباط با کشورهای همسایه جغرافیایی و ایجاد فضایی برای گفتوگو و مذاکره بین آنها استوار است.
همچنین در نشست تخصصی «بررسی توسعه اقتصادی در کشورهای غرب آسیا» که با حضور چهرههای سیاسی و دانشگاهی از ایران، سودان، ترکیه و فلسطین در تهران برگزار شد، حاضران به بررسی بسترها و موانع توسعه منطقهای، ارتباط آن با مفهوم مقاومت، تأثیر تحولات اخیر بر نظم منطقهای و نقش بازیگران غیردولتی پرداختند.
در این نشست «کیهان برزگر» از ایران، «مصطفی عثمان اسماعیل» وزیر خارجه سابق سودان و استاد دانشگاه، «آریا برزگر» از دانشگاه تهران، «قدیر تمیز» رئیس مرکز مطالعات استراتژیک خاورمیانه (ORSAM) ترکیه و «اورا العیره» حضور داشتند.
در همین راستا، در نشست «اتم و اتحادها؛ بازاندیشی در مورد عدم اشاعه در منطقه» در روز دوم مجمع گفتوگوی تهران، بر لزوم شکلگیری منطقه عاری از سلاح هستهای تاکید شد.
در این نشست که به مدیریت «علی بلوجی» مدیر بخش خلع سلاح و امنیت بینالملل وزارت امور خارجه برگزار شد، «کارن هالبرگ» دبیرکل پاگواش، «حسین شهرستانی» رئیس پاگواش، «سزار جارامیلو» و «پائولو کوتا» اعضای شورای پاگواش و «ناصر هادیان» عضو هیئت علمی دانشکده حقوق و علوم سیاسی دانشگاه تهران، به ایراد نظرات خود پرداختند.
سازمان پاگواش یک نهاد بینالمللی است که با هدف کاهش خطرات ناشی از تسلیحات هستهای و سایر سلاحهای کشتار جمعی فعالیت میکند. این سازمان از طریق گفتوگوهای غیررسمی میان دانشمندان، سیاستمداران و کارشناسان، راهحلهای علمی و مبتنی بر شواهد برای مسائل امنیت جهانی ارائه میدهد.
در نشست «راهیابی به آینده افغانستان» نیز سخنرانهایی از کشورهای همسایه افغانستان موضوع شکل گیری یک دولت فراگیر در این کشور را مورد بررسی قرار دادند.
«عبدالحی قانت» استاد دانشگاه کابل، «امینه خان» مدیر مرکز افغانستان، خاورمیانه و آفریقا (CAMEA) در مؤسسه مطالعات استراتژیک اسلامآباد پاکستان، «آلوک بانسال» رئیس بنیاد هند، از سخنرانان این نشست در سالن البرز مرکز مطالعات سیاسی و بینالملل وزارت امور خارجه بودند.
نگاه عمیق تر:
پیام مجمع گفتگوی تهران در بازتعریف دیپلماسی منطقهای
دیدارهای عراقچی در حاشیه مجمع گفتگوهای تهران
نیچروان بارزانی: اقلیم کردستان هرگز منبع خطری برای جمهوری اسلامی ایران نخواهد شد
کمال خرازی: گفتوگو تنها راه حل اختلافات منطقهای است
ضرورت تداوم گفتوگوهای منطقهای برای حل بحرانهای غرب آسیا
پزشکیان: استفاده از فناوری صلح آمیز هستهای را حق خود میدانیم
عراقچی: بازیگران منطقهای باید معمار نظم آینده منطقه باشند
سیما مشتاقان