سفر «ریکاردو کابریساس رویزRicardo Cabrisas Ruiz» با هدف ارتقای سطح روابط اقتصادی دو کشور صورت گرفته است.
در دیدار وزیر امور اقتصادی و دارایی ایران و معاون نخستوزیر کوبا، این مقام ارشد ایرانی و کوبایی در زمینه افزایش همکاری اقتصادی بین دو کشور توافق کردند.
«سید احسان خاندوزی» وزیر امور اقتصادی و دارایی ایران دراین دیدار گفت: دولت جمهوری اسلامی ایران همواره خواستار ایجاد ارتباط اقتصادی بلندمدت و پایدار با کشورهای آمریکای لاتین بهویژه کوبا است.
معاون نخستوزیر کوبا نیز در این دیدار ضمن تشریح برنامه توسعه اقتصادی و بخشهای اولویتدار برای این کشور در جهت رسیدن به توسعه اقتصادی، با برشمردن عوامل منفی اثرگذار بر اقتصاد کوبا نظیر محاصره اقتصادی و یا اثرات جدی کووید ۱۹، تأکید کرد، دو عامل تغییرات آبوهوایی و جنگ اوکراین بهویژه در حوزه امنیت غذایی اقتصاد کوبا را تحت تاثیر منفی قرار داده است.
این مقام ارشد کوبایی همچنین برای استفاده از تجربیات و فناوری شرکتهای ایرانی در اجرای پروژههای مهم اقتصادی آن کشور اعلام آمادگی کرد.
پس از پیروزی انقلاب اسلامی ایران در سال 1979 و تاسیس نظام جمهوری اسلامی ایران ، تهران در گام نخست به برقراری روابط سیاسی با کشورهای ضد امپریالیستی از جمله کوبا پرداخت.
روابط تهران و هاوانا در چند دهه اخیر همواره روابطی رو به توسعه بوده و به ویژه عضویت ایران در جنبش غیرمتعهدها موجب نزدیکی بیش از پیش روابط دو کشور شده است.
دو کشور دیدگاه مشابهی در زمینه مقابله با سیاست های استکباری و هژمونیک آمریکا به عنوان سرکرده بلوک غرب داشته و خواهان مقابله با اقدامات غیر قانونی واشنگتن در زمینه مداخله جویی در امور داخلی دیگر کشورها و نیز اعمال تحریم های یک جانبه هستند.
آمریکا بزرگترین کشور تحریم کننده در جهان محسوب می شود و در راستای اهداف سیاست خارجی خود بیشترین سابقه را در اعمال انواع تحریم ها علیه دیگر کشورها دارد. ایالات متحده علاوه بر اعمال شدیدترین تحریم ها در طول تاریخ علیه ایران در چارچوب کارزار فشار حداکثری ، تحریمهای یکجانبه زیادی علیه کشورهای مختلف از جمله کوبا وضع کرده است.
در واقع کوبا از اویل دهه 1960 میلادی تحت گسترد ترین تحریم های واشنگتن بوده و ایالات متحده هم چنان این رویکرد غیر انسانی را علیه هاوانا تداوم بخشیده است.
با توجه به اینکه ایران و کوبا به عنوان کشورهای مستقل چندین دهه است که تحت تحریم های غیر قانونی و یکجانبه آمریکا قرار دارند ، بر همین اساس، ارتقای سطح روابط و تامین نیازمندیهای یکدیگر میتواند در رفع و بی اثر کردن این تحریم ها موثر واقع شود. همین مساله موجب توسعه مستمر همکاری های دو کشور در حوزه های مختلف شده است.
گسترش همکاری های ایران و کوبا نیز بر اساس همین منطق صورت گرفته است. بهرام عین اللهی وزیر بهداشت، درمان و آموزش پزشکی ایران در اختتامیه هجدهمین نشست کمیسیون مشترک اقتصادی ایران و کوبا در تهران گفت، در کمیسیون مشترک هجدهم ، ۱۳ سند و یادداشت تفاهم همکاری در حوزههای مختلف از جمله زیست فناوری، بهداشت و درمان، اقتصادی، بازرگانی، بانکی، ورزشی و کشاورزی، نهایی شد و به امضا رسید.
عین اللهی با اشاره به همه گیری ویروس کرونا و تحریم های مضاعف آمریکا بر ایران و کوبا گفت: با وجود تحریم ها، دو کشور بر روی پای خود ایستادند و موفقیتهای بسیار زیادی را در مقابله با کرونا به دست آوردند.
نویسنده: سيدرضا مير طاهر
112
بیشتر بخوانید:
امضای ۱۳ سند همکاری ایران و کوبا در حوزه فناوری، سلامت و امنیت غذایی
امضای ۱۳ سند و یادداشت تفاهم همکاری بین ایران و کوبا
برگزاری کمیسیون مشترک همکاریهای اقتصادی ایران - کوبا در تهران
تأکید امیرعبداللهیان بر بهره گیری از تجربیات ایران و کوبا برای بی اثر کردن تحریمها
تاکید وزیر صمت بر ارتقای سطح اقتصادی ایران و کوبا