در یکی از این بازخوردها، عفو بین الملل به این آشوبها واکنش نشان داده است. سازمان عفو بینالملل و اندیشکده حقوق مدنی «رانیمید تراست» بریتانیا گزارشی مشترک به کمیته حذف تبعیض نژادی سازمان ملل ارائه کردند.
در این گزارش بروز ناآرامیهای اخیر در بریتانیا، نژادپرستی سازمانیافته را دلیل اصلی خشونت نژادپرستانه در خیابانهای این کشور دانسته و دلایل و مصداقهای آن را شرح داده اند.
در این گزارش با اشاره به نقش احزاب راست افراطی بریتانیا در تبعیض نژادی علیه رنگینپوستان آمده است: "خشونت اسلامهراسانه و نژادپرستانه در خیابانهای بریتانیا، نشاندهنده شکست دولتهای پیشین این کشور در کاهش تبعیض است."
رنگین پوستان و اقلیتهای نژادی در بریتانیا در سراسر نظام قضایی، سلامت، کار و مهاجرت با تبعیض و نابرابری مواجه هستند.
طبق گزارش مشترک سازمان عفو بینالملل و اندیشکده حقوق مدنی «رانیمید تراست»: "جرایم مرتبط با نفرت مبتنی بر اعتقادات طی ۱۰ سال افزایش نگرانکنندهای داشته، ۴۷ درصد از کودکان رنگینپوست در فقر به سر میبرند که این در مقایسه با میزان ۲۴ درصدی کودکان سفیدپوست است، احتمال بازرسی بدنی کودکان سیاهپوست توسط پلیس ۶.۵ برابر بیشتر و احتمال بازرسی بدنی بزرگسالان سیاهپوست ۴.۷ برابر بیشتر از کودکان و بزرگسالان سفیدپوست است، الفاظ غیرانسانی و مخربی توسط سیاستمداران برای توصیف رنگینپوستان استفاده شده است و جرایم مبتنی بر نفرت علیه مسلمانان یا کسانی که مسلمان در نظر گرفته میشوند، بیشترین قسمت این جرایم را تشکیل میدهد که برابر با ۴۴ درصد آن است."
در گزارش مشترک ارائهشده به صدوسیزدهمین جلسه کمیته حذف تبعیض نژادی سازمان ملل توسط اندیشکده «رانیمید تراست» و عفو بینالملل، آمده است: "قوانین و سیاستهای دولتی در حال نقض بندهای معاهده بینالمللی حذف تبعیض نژادی است."
«الیاس نقدی» مدیر برابری نژادی در دفتر عفو بینالملل با اشاره به محدود کردن فرصت مطالبات و اعتراضات گروههای نژادی از سوی دولت، گفت: "«دولت جدید بریتانیا نباید به دنبال اصلاحات تدریجی باشد، بلکه باید گفتمان ملی را تغییر دهد و مقابله با نژادپرستی و نابرابری سازمانیافته را اساس ماموریتهای خود قرار دهد و اطمینان بیابد که ما حقوق به حاشیهراندهشدهترین افراد در بریتانیا را ضایع نمیکنیم، بلکه از آن حفاظت میکنیم."
آشوبهای اخیر در بریتانیا در پی قتل سه کودک و انتشار خبر دروغ نسبت دادن عامل این خشونتها به مسلمانان آغاز شد. در حالیه دروغ بودن، مسلمان بودن عامل این دروغ خیلی سریع آشکار شد.
راستهای افراطی نه تنها حملات خود به مسلمانان و اماکن مسلمانان را قطع نکردند بلکه با شدت بیشتری ادامه یافت. به طوریکه پلیس بریتانیا اعلام کرده است تاکنون هشتصد نفر را بازداشت کرده است.
در یکی از بازخوردهای آشوبهای نژادپرستانه در بریتانیا نشریه «اکونومیست» با اشاره به اعتراضات خشونتآمیز در بریتانیا از آن با عنوان وخیمترین ناآرامیها در این کشور از زمان جنگ جهانی دوم یاد کرده است، در این یادداشت آمده است: مهاجرت «به زخمی التیامناپذیر سیاست بریتانیا تبدیل شده که ناشی از در هم تنیدگی مشکلات واقعی و فرصتطلبیهای سیاسی است» راست افراطی با گرایشهای مهاجر ستیزی در انتخابات اخیر مجلس عوام موفقیت بزرگی در در افزایش کرسیهایشان در مجلس عوام به دست آورد.
چگونگی مواجهه با پناهجویان و مهاجران یکی از چالشهای عمده و مورد اختلاف دو حزب محافه کار و حزب حاکم کارگر است. مهاجران و مهاجرتبارها به خصوص جامعه مسلمان بریتانیا قربانی رقابتها در محدود کردن مهاجرین و مهاجرتبارها در جامعه بریتانیا هستند.
خشونتهای اخیر علیه مسلمانان بریتانیا اولین آنها نیست و آخرین آن نیز نخواهد بود. یک نکته بدیهی است با توجه به تبعیض و نژادپرستی نهادینه شده در ساختار حکومتی و اجتماعی بریتانیا ترس و نگرانی همواره همراه مسلمانان ساکن بریتانیا است.
نویسنده: مرتضی مکی
117
بیشتر بخوانید:
اتحاد نامقدس بین فاشیست ها و صهیونیستهای راست افراطی برای به آشوب کشاندن انگلیس
تداوم آشوبها در بریتانیا