محمد علی طالبی- در همین ارتباط، پایگاه اینترنتی "ویرتوالاذ "، از صدور فرمان الهام علی اف رییس جمهوری آذربایجان مبنی بر اتخاذ تدابیر لازم جهت مقابله با سیستم موشکی "اسکندر- ام" ارمنستان خبر داد.
این پایگاه اینترنتی در گزارش خود افزود، در پی نمایش موشک های عملیاتی - تاکتیکی "اسکندر- ام" در روز 21 سپتامبر در رژه نیروهای مسلح ارمنستان در ایروان، جلسه مشورتی وزارت دفاع جمهوری آذربایجان برگزار شد.
در خبر رسمی کوتاهی که وزارت دفاع جمهوری آذربایجان منتشر کرد، آمده است؛ الهام علی اف رییس جمهوری آذربایجان و فرمانده عالی نیروهای مسلح این کشور، به شرکت کنندگان در نشست مشورتی وزارت دفاع دستور داده است، وضعیت نظامی - سیاسی ایجاد شده در منطقه را تحلیل کنند.
تردیدی وجود ندارد که، عبارت " تحلیل وضعیت نظامی - سیاسی ایجاد شده در منطقه "در اظهارات الهام علی اف- که به زبانی دیپلماتیک بیان شده است- به اقدام روسیه درتحویل موشک های " اسکندر- ام " به ارمنستان یا نمایش موشک هایی که سه سال قبل در ارمنستان مستقر شدند و اکنون به عنوان بخشی از ذخایر زرادخانه ارمنستان نمایش داده می شوند، مربوط است.
تاکید الهام علی اف بر نظامی - سیاسی بودن این وضعیت، ناشی از آن است که تحویل این موشک های روسی به ارمنستان، صرفاً موضوعی نظامی نیست و شرایط جدید سیاسی در منطقه ایجاد می کند که طرف آذری، راه های ارمنستان را در این زمینه سد کند.
نکته قابل تامل در این ارتباط، این واقعیت است که روسیه در ارمنستان پایگاه نظامی دارد، اما همزمان به جمهوری آذربایجان نیز سلاح می فروشد.
کارشناسان می گویند: سیاستمداران حاکم بر باکو و ایروان به بهانه مناقشه ارضی بر سر منطقه قره باغ کوهستانی، به رقابت های تسلیحاتی بی سابقه ای دست زده اند.
بدیهی است که، آتش این رقابت های نافرجام، سرانجام دامن ملت های منطقه را خواهد گرفت واوضاع آشفته میان دو کشور متخاصم را بیش از پیش آشفته تر خواهد کرد.
به همین دلیل است که کارشناسان، ادامه وضعیت جاری رقابت های تسلیحاتی جمهوری آذربایجان و ارمنستان را برای ملت های منطقه خطرناک و مخاطره آمیز قلمداد می کنند.
در واقع، تداوم وضعیت جاری به از سر گیری جنگ میان دوکشور همسایه و متخاصم منجر خواهد شد.
ناگفته نماند که، روز چهارشنبه گذشته همزمان با سالروز استقلال ارمنستان، ارتش این کشور موشک های بالستیک جدید خود را در یک مراسم رژه نظامی به نمایش گذاشت.
این موشک های ساخت روسیه با نام "اسکندر- ام"، می توانند اهدافی را تا 300 کیلومتر دورتر به صورت نقطه زن هدف قرار دهند.
نمایش موشک جدید، همزمان با افزایش تنش ها میان ارمنستان و جمهوری آذربایجان بر سر مالکیت منطقه ناگورنو قره باغ صورت گرفته است.
در مقابل این اقدام ارمنستان، رئیس جمهوری آذربایجان در فرمان خود به نظامیان آذری تاکید کرده است که، "باید به طرز چابکی گام های متناسبی را در این خصوص بر دارند".
وضعیت نامناسب و خطرناک جاری پیش از این، از سوی محافل سیاسی مستقل در منطقه پیش بینی شده بود.
به ویژه که از زمان امضای نخستین توافقنامه آتش بس میان جمهوری آذربایجان و ارمنستان با میانجی گری گروه مینسک سازمان امنیت و همکاری اروپا در روز 12 ماه می سال 1994 میلادی، این مقررات همواره نقض شده است.
درگیری های نظامی در خطوط تماس دو کشور طی بیش از دو دهه گذشته، هر بار به تلفاتی از دو طرف متخاصم منجر شده است.
از دوسال پیش جمهوری آذربایجان اعلام کرده است که، تحمل تداوم وضعیت جاری را ندارد و می بایست این مناقشه ارضی به سرانجام برسد، اما مناقشه آذری - ارمنی حل و فصل نشد و در ماه آوریل سال جاری میلادی، دوکشور وارد منازعه ای با ابعاد گسترده شدند.
در یک درگیری 48 ساعته، نظامیان آذری موفق شدند یک روستای اشغالی را از نیروهای ارمنی پس بگیرند.
باز پس گیری این روستا، یک پیام روشن به طرف ارمنی داده است و آن این که در صورت ادامه جنگ، طرف آذری می تواند اراضی بیشتری را از اشغال ارمنستان خارج سازد.