امیر سرتیپ خلبان حمید واحدی، قرار است در سفر چهار روزه اش با «ظهیر احمد بابر» همتای پاکستانی و «زبیده جلال» وزیر تولیدات دفاعی پاکستان دیدار کند.
رایزنی در خصوص توسعه همکاریهای نظامی دوجانبه بویژه در بخش آموزشی، علمی و تبادل تجربیات در عرصه تکنولوژی از جمله محورهای سفر امیرسرتیپ واحدی اعلام شده است. بازدید از چند پایگاه نیروی هوایی و دانشکدههای افسری پاکستان نیز از دیگر برنامههای اوست.
سفر فرمانده نیروی هوایی ارتش جمهوری اسلامی ایران به پاکستان در راستای سیاست کلی ایران در زمینه توسعه و گسترش دیپلماسی دفاعی به منظور ارتقای امنیت و ثبات منطقه ای، ارتقای همکاری های دفاعی و نظامی، تبادلات نظامی اعم از تبادل دانشجویان و نیز برگزاری رزمایش های مشترک صورت گرفته است.
ایران و پاکستان در مسیر توسعه روابط دفاعی
ایران و پاکستان همواره در سطح بالایی قرار داشته و سفرهای متعدد فرماندهای ارشد و روسای ستاد ارتش های دو کشور، دیدار ناوها و توافق برای برگزاری رزمایش های مشترک دریایی از مظاهر این امر محسوب می شود. آخرین مورد در این زمینه سفر هیات نظامی عالیرتبه پاکستان به ایران بود که در چارچوب تبادل هیات های نظامی بین دو کشور به منظور افزایش آشنایی متقابل و تبادل تجربیات نظامی صورت گرفت.
این هیأت روز شنبه 7 اسفند (25 فوریه) ازدانشگاه فرماندهی و ستاد (دافوس) ارتش جمهوری اسلامی ایران بازدید کرد. ارتقای همکاریهای آموزشی و پژوهشی و تبادل دانشجو و استاد از جمله اهداف بازدید هیأت عالی رتبه نظامی پاکستان از مجموعه دافوس ارتش جمهوری اسلامی ایران است.
همچنین در راستای ارتقای روابط نظامی و دفاعی دو جانبه، سردار سرلشکر پاسدار «محمد باقری» رئیس ستاد کل نیروهای مسلح جمهوری اسلامی ایران در راس یک هیات بلندپایه نظامی در مهر 1400 (اکتبر 2021) به «اسلامآباد» پایتخت پاکستان سفر کرد. پس از دو سفر رسمی فرمانده ارتش پاکستان به تهران و همچنین اولین سفر رسمی سردار باقری به اسلامآباد در تیر 1397، سفر هیات نظامی بلند ایران به همسایه شرقی مرحله جدیدی درمسیر تحکیم مناسبات نظامی، دفاعی و امنیتی میان ایران و پاکستان را رقم زد.
همچنین سفر احمد وحیدی وزیر کشور ایران به پاکستان در بهمن 1400 (ژانویه 2022) به منظور تبادل نظر در باره مسائل امنیتی و مرزی از اهمیت زیادی برخوردار بود.
«متین حیدر» کارشناس امور دفاعی پاکستان می گوید: "همکاریهای امنیتی و تبادل اطلاعات برای مقابله با تروریسم و حفظ امنیت پایدار در مرزهای مشترک ایران و پاکستان در دستور کار مقامات دو همسایه است و این یک امر واضحی است که دشمن ایران دشمن پاکستان و دشمن پاکستان دشمن ایران است."
ایران و پاکستان از روابط عمیق و گسترده ای برخوردار هستند و دیدارهای مختلف میان مقام های دو کشورهمسایه به طور مستمر انجام میشود. جمهوری اسلامی ایران تلاش می کند تا بر مبنای مشترکات سیاسی ، اقتصادی و فرهنگی و نیز بر اساس منافع دو جانبه و رویکرد بُرد - بُرد روابط تهران با همسایگان از جمله پاکستان را توسعه بخشد.
سیاست جمهوری اسلامی ایران به ویژه در دوره دولت سیزدهم تعمیق روابط با کشورهای همسایه است. دولت سیزدهم ایران از زمان آغاز به کار خود در 3 اوت 2021 نشان داده که به توازن در سیاست خارجی معتقد است و توسعه همکاری با همسایگان و کشورهای اسلامی در اولویت برنامه های خارجی اش قرار دارد. این امر یکی از مظاهر مهم رویکرد سیاست خارجی این دولت محسوب می شود.
نویسنده: سیدرضا میرطاهر
117