ایران پرس: سرانجام پس از چند ماه کشمکش سیاسی در بریتانیا، «لیز تراس» وزیر امور خارجه دولت «بوریس جانسون» به عنوان نخست وزیر جدید این کشور انتخاب شد.

تراس با 57.4 درصد آرای هم حزبی هایش، در میان چهار نخست وزیری که به این شیوه انتخاب شده اند، کمترین رأی را کسب کرده و تنها نخست وزیری است که با کمتر از 60 درصد آرای محافظه کاران به این مقام می رسد.

انتخاب تراس، پس از استعفای بوریس جانسون، نخست وزیر بریتانیا صورت می گیرد. جانسون بعد از مدت‌ها جنجال و حاشیه و در شرایطی که موج کناره‌ گیری وزرا و معاونان وزرای کابینه وی را در وضعیت بحرانی قرار داده بود؛ مجبور به اعلام استعفا شد.

با توجه به استعفای جانسون و برای جلوگیری از برگزاری انتخابات سراسری پارلمانی، اعضای حزب حاکم محافظه‌ کار، برای دومین بار در میان خود انتخابات برگزار کرده و نخست‌ وزیر جدید را انتخاب کردند.

این رویداد در سال 2019 و در پی استعفای «ترزا می» نخست‌ وزیر وقت بریتانیا نیز اتفاق افتاد و جانسون با رأی مثبت 92 هزار نفر از محافظه‌ کاران به عنوان نخست‌ وزیر جدید انتخاب شد.

لیزا تراس 47 ساله است و سابقه سیاسی بسیاری دارد. با این حال چرخش های سیاسی وی در زمان های مختلف باعث شده تا بسیاری وی را بدون عقاید محکم و بیشتر یک فرصت طلب سیاسی بدانند. تراس در همه پرسی برگزیت در سال 2016 طرفدار ماندن بریتانیا در اتحادیه اروپا بود اما پس از مشخص شدن نتایج، وی به یکی از هواداران اجرای این سیاست تبدیل شده است.

تراس در گفت و گو با روزنامه تلگراف خود را عصیان گری توصیف کرده که می‌خواهد اوضاع سیاسی بریتانیا را تغییر دهد. وی می‌ خواهد به گونه‌ ای متفاوت و جسورانه عمل کند تا اطمینان حاصل شود که بریتانیا از رشد و بهره‌ وری بالا برخوردار خواهد بود.

همزمان، تلاش‌های تراس برای شبیه شدن به مارگرت تاچر، نخستین نخست‌ وزیر زن تاریخ بریتانیا، به سوژه‌ای برای رسانه‌ها تبدیل شده است. هرچند روزنامه نیویورک‌ تایمز معتقد است مهم‌ ترین پیامی که تراس تلاش دارد با شبیه‌ سازی خود با تاچر به دنیا منتقل کند این است که تنها او می‌ تواند در مقابل ولادیمیر پوتین، رئیس‌ جمهوری روسیه، بایستد، همان‌گونه که قهرمانش (خانم تاچر) با شوروی روبرو شد.

«ماتیو جانسون» استاد علوم سیاسی در دانشگاه نورثامبریا در این زمینه می‌گوید: فکر می‌ کنم هر کسی که توجهی به سیاست داشته باشد می‌ تواند ببیند تراس سعی می‌ کند چهره‌ای شبیه تاچر از خودش به نمایش بگذارد. اما تاچر صاحب دیدگاه‌های سیاسی روشن و منسجمی بود و از توانایی‌های فکری و سیاسی‌ ای برخوردار بود اما لیز تراس، نه از توانایی فکری لازم برای داشتن چنان دیدگاهی برخوردار است و نه استعداد سیاسی لازم برای رقم زدن چنان واقعیت‌هایی را دارد.

به هر حال، اکنون تراس در حالی قدرت را در دست گرفته است که جدیدترین نظرسنجی نشان داده است نیمی از مردم این کشور از انتخاب تراس به نخست‌ وزیری ناراضی بوده و 67 درصد نیز به کابینه او اعتماد ندارند. در این راستا گروهی از شهروندان بریتانیا در مقابل مقر حزب محافظه کار تجمع کرده و پس از آن که تراس در رقابت ها پیروز شد، وی را هو کردند. معترضان روی یکی از پلاکاردهایی که در دست دارند نوشته بودند: «ما از دروغ های حزب محافظه کار متنفریم».

با توجه به میزان مشکلات حال حاضر بریتانیا، به نظر می رسد لیز تراس، مسیری حتی دشوارتر از مسیرهای طی شده توسط نخست وزیران سابق بریتانیا پیش رو داشته باشد. 

نویسنده: آتوسا دینیاریان 

 112

 بیشتر بخوانید:

چالش های داخلی و خارجی نخست وزیر جدید بریتانیا

«لیز تراس» نخست‌وزیر انگلیس شد