ایران پرس: به رغم تلاش های «مایک پمپئو» وزیر امورخارجه امریکا برای کسب موافقت سودان به برقراری روابط دیپلماتیک رسمی با رژیم صهیونیستی، «عبدالله حمدوک»، نخست وزیر دولت انتقالی سودان تاکید کرد که وی اجازه تصمیم گیری درباره روابط با اسرائیل را ندارد.

وزیر امورخارجه آمریکا در سفر به سودان تلاش کرد در یک گروکشی سیاسی عادی‌سازی روابط با اسرائیل را در سودان مطرح کرده و دولت موقت این کشور را ناگزیر به پذیرش سازد.

برقراری روابط با اسرائیل؛ شرط آمریکا برای خارج کردن نام سودان از لیست حامیان تروریسم

سودان مدتهاست با بحرانهای سیاسی و اقتصادی رو به رو است. از زمان برکناری عمر البشیر رئیس جمهوری پیشین سودان، اوضاع در این کشور همچنان پر تنش است. مقامات دولت موقت سودان از زمان به دست گرفتن قدرت تلاش کرده‌‌اند روابط خود را با کشورهای عربی منطقه و آمریکا گسترش دهند.

در واقع تلاش برای خارج کردن نام سودان از لیست کشورهای حامی تروریست با هدف دسترسی به نظام مالی بین‌المللی، جذب سرمایه و دریافت وام سبب شده تا مقامات سودان مطیع سیاست‌های برخی کشورهای عربی منطقه و آمریکا باشند. ادامه حضور در ائتلاف سعودی در جنگ یمن، از آن جمله است.

برقراری روابط با اسرائیل نیز از جمله خواست‌های امریکا در این راستا است. به گفته برخی ناظران، مقامات واشنگتن خروج نام سودان از فهرست آمریکایی حامیان تروریسم را منوط به تبعیت دولت این کشور و تسلیم شدن به خواست آمریکا برای پذیرش اسرائیل کرده‌اند، موضوعی که محور سفر پمپئو بود.

«زهیر اندراوس» کارشناس سیاسی در این زمینه می‌گوید: رژیم اشغالگر پس از توافق برای عادی سازی روابط با امارات این بار در پی توافق مشابه با سودان است، این توافق با میانجی‌گری مایک پمپئو، وزیر امور خارجه آمریکا انجام می‌شود که هم اکنون سرگرم دیدار از منطقه است.

مخالفت مردم و گروه‌های سیاسی سودان با عادی‌سازی روابط با اسرائیل

به رغم خواست آمریکا، مقامات سودان به دلیل فشارهای مردمی و برخی احزاب این کشور نتوانسته‌اند تسلیم چنین خواسته‌‌ای شوند و عبدالله حمدوک نخست وزیر سودان گفت دولتش اختیارات لازم را برای عادی سازی روابط با رژیم صهیونیستی ندارد. در واقع دولت موقت سودان که پس از سرنگونی عمر البشیر تشکیل شده، وظایف مشخصی از قبیل برقراری صلح و ثبات در این کشور و فراهم کردن مقدمات انتخابات در سودان بر عهده دارد و صلاحیت تصمیم‌گیری درباره چنین سیاست‌هایی را ندارد.

از این رو، در روزهای گذشته نیز سودان شاهد تظاهرات اعتراضی بود که در آن  تظاهرات‌کنندگان پرچم‌های برخی احزاب را که روی آنها نوشته شده بود، " نه به خیانت به امت با عادی سازی" در دست داشتند و شعارهایی در محکومیت عادی‌سازی سر می‌دادند. سودانی‌ها چندی پیش نیز مقابل سفارت ابوظبی در خارطوم در اعتراض به عادی‌سازی روابط اسرائیل و امارات تظاهرات کردند. 

صادق المهدی رئیس حزب ملی امت سودان و محمد عثمان صالح رئیس هیأت علمای این کشور نیز هرگونه اقدام برای عادی‌سازی روابط با رژیم صهیونیستی را مردود دانستند. «صدیق یوسف» عضو دبیرخانه کمیته مرکزی حزب "الشیوعی" سودان با بیان موضع منفی این حزب در قبال روابط با رژیم صهیونیستی، بر حمایت از ملت فلسطین تأکید کرد.

شکست پمپئو در سودان

اگرچه آمریکا امیدوار بود بتواند سودان را به عنوان یکی از چهار کشور عربی منطقه وارد آشتی با رژیم صهیونیستی نماید، اما افکار عمومی سودان و روند سیاسی این کشور بار دیگر سیاست آمریکا را با شکست مواجه کرد. در واقع اسرائیل با حمایت امریکا نه تنها در صدد تلاش برای عادی‌سازی روابط با برخی از کشورهای عربی است بلکه روابط با سودان از این جنبه که گذاری برای ورود به آفریقا و کشورهای غنی آن منطقه نیزمحسوب می‌شود؛ حایز اهمیت  است.

با این حال، به نظر می‌رسد کشورهایی مانند سودان با وجود بحران‌های مختلف سیاسی و اقتصادی همچنان حاضر به تسلیم شدن در برابر خواسته آمریکا و مشروع شمردن رژیم صهیونیستی، نیستند.                                                                                                                        نویسنده: آتوسا دینیاریان 

114