تحلیل؛

ایران پرس: پس از یک تنش کوتاه مدت در روابط جمهوری اسلامی ایران و پاکستان، سفیران دو کشور روز جمعه به محل ماموریت خود بازگشتند.

سید رسول موسوی، مدیرکل آسیای جنوبی وزارت امور خارجه ایران ضمن اعلام آغاز به‌ کار سفرای ایران و پاکستان، بر مسئولیت رسانه‌های جمعی در تحکیم دوستی دو کشور تاکید کرد و گفت: مردم و مقام‌های هر دو کشور از بازگشت روابط به شرایط خوب همیشگی خوشحال هستند.

پس از حمله ایران به مقر تروریست ها در پاکستان و متقابلا حمله پاکستان به چند نقطه مرزی در ایران که به گفته دولت این کشور محل اقامت تروریستهای پاکستانی بود، سایه ای از ابهام بر روابط دیرینه این دو کشور مهم اسلامی افکنده شد اما مقامات دو کشور بر ضرورت جلوگیری از تشدید تنش ها تاکید کردند و سپس اسلام آباد از توافق با تهران پیرامون کاهش تنش در روابط دوجانبه خبر داد. همچنین جلیل عباس جیلانی، وزیر امور خارجه پاکستان، از حسین  امیر عبداللهیان، وزیر امور خارجه ایران دعوت کرد ٢٩ ژانویه ٢٠٢۴ (٩ بهمن ماه ١۴٠٢) به پاکستان سفر کند.

با وجود آنکه مقامات ایران و پاکستان توانستند به خوبی تنش به وجود آمده در روابط دو کشور را مدیریت کنند اما باید در نظر داشت که اتفاقات اخیر در مناطق مرزی این دو کشورهمسایه، بار دیگر نشان داد که موضوع اجرای توافقات امنیتی و مقابله با تروریسم و ناامنی در مرزها، ضروری است؛ در واقع، تنها مساله ای که در سال های اخیر موجب برخی اختلافات و مشکلات در مناسبات ایران و پاکستان شده، مساله حضور و فعالیت برخی تروریست ها در خاک این کشور است که بارها علیه ایران اقدام کرده اند.

 

 

به همین دلیل، مقامات جمهوری اسلامی ایران بارها در دیدار با مقامات پاکستانی، نگرانی‌ جدی خود را درخصوص حضور اشرار و تروریست ها در خاک پاکستان ابراز کرده و درباره حمایت برخی قدرت‌های خارجی از گروه های تروریستی که موجب تشدید ناامنی ها می شود، ابراز نگرانی کرده اند.

وزیر امور خارجه ایران نیز هفته گذشته در پاسخ به تماس تلفنی وزیر امور خارجه پاکستان متذکر شد؛ مناسب است محور همکاری‌های امنیتی و نظامی دو کشور که در گذشته مورد توافق و تاکید مقامات دو کشور قرار گرفته است، با جدیت دنبال شود.

ایران و پاکستان در سال‌های اخیر به منظور جلوگیری از هر گونه مشکل، اقدامات متعددی از جمله حصارکشی مرزها، هماهنگی بهتر بین نیروهای مرزبانی و تبادلات مکرر هیات‌ها در سطوح بالا را انجام داده اند اما می توان با بهره‌گیری از کانال‌های ارتباطی متعدد بین دو کشور به‌ ویژه تقویت همکاری‌های امنیتی و اطلاعاتی، هر چه بیشتر چالش‌های مشترک موجود در مرزهای ایران و پاکستان را رفع کرد، موضوعی که اکنون دولت پاکستان نیز از تمایل خود برای اجرای آن خبر داده است.  

جلیل عباس جیلانی، وزیر امور خارجه پاکستان  با تاکید بر اهمیت روابط برادرانه کشورش با جمهوری اسلامی ایران گفته است: سفر آتی وزیر امور خارجه جمهوری اسلامی ایران به اسلام‌آباد گامی در مسیر تحکیم همکاری‌های ضدتروریسم دو همسایه خواهد بود.

 

 

روزنامه پاکستانی «اکسپرس تریبیون» نیز در این باره نوشته است: پس از رویدادهای اخیر، پاکستان مایل است با ایران بر روی ترتیبات جدیدی کار کند که از وقوع چنین حوادثی در آینده جلوگیری کند. یکی از این ایده‌ها، تقویت سازوکارهای موجود برای تقویت همکاری در مبارزه با تروریسم است که می‌تواند به گسترش همکاری های اطلاعاتی میان دو کشور منجر شود.

واضح است که ایران و پاکستان با اشتراکات فراوان تاریخی، فرهنگی و دینی و بیش از ۹۰۰ کیلومتر مرز مشترک زمینی، در مقابله با تروریسم و ناامنی هم دارای منافع مشترک هستند و این عاملی برای پایداری و تحکیم روابط دو کشور محسوب می شود. بر همین اساس، بازگشت سفیران ایران و پاکستان به محل ماموریت خود در پایتخت های دو کشور می تواند گویای اراده سیاسی دو طرف برای حفظ و تقویت مناسبات و همچنین تقویت همکاری ها در زمینه مبارزه با تروریسم ارزیابی شود.

محمد مدثر تیپو، همزمان با عزیمت به تهران برای ازسرگیری ماموریت دیپلماتیک خود به عنوان سفیر پاکستان در ایران گفت: ایران و پاکستان قوی برای منطقه و ترویج روابط تاریخی و مردمی بسیار مهم هستند، زمان برای ورق زدن برگ جدیدی در روابط میان دو کشور آغاز شده است.

نویسنده: حسن عقیقی

116

بیشتر بخوانید:

 

امیری‌مقدم: ایران و پاکستان همکاری سازنده دارند   

سفیر پاکستان وارد تهران شد

سفرای ایران و پاکستان کار خود را از سر می‌گیرند

افزایش 47 درصدی صادرات ایران به پاکستان

 ایران و پاکستان مصمم به تحکیم روابط

بیانیه مشترک وزرای خارجه ایران و پاکستان