طبق اعلام رئیس کمیته انتخابات کنیا حدود 39 درصد از واجدان شرایط در این انتخابات شرکت کردند. چهار منطقه طرفدار مخالفان دولت در غرب این کشور، انتخابات را تحریم کرده بودند.
اعلام پیروزی کنیاتا در حالی است که «رایلا اودینگا» (Raila Odingo) نامزد احزاب مخالف، با تاکید بر پایین بودن میزان مشارکت در انتخابات، آن را نشانه نامعتبر بودن فرایند انتخابات، در کشور می داند.
این انتخابات در پی ابطال نتیجه انتخابات پیشین کنیا در دادگاه عالی این کشور برگزار شد. اگرچه حکم دادگاه عالی، پیروزی بزرگی برای مخالفان محسوب شد و آنها امیدوار بودند بتوانند در انتخابات مجددد، پیروز شوند اما اقدامات حزب حاکم و بی توجهی به خواسته ها و شرایط آنان سبب انصراف اودینگا نامزد مخالفان از شرکت در انتخابات مجدد و سپس تحریم آن شد. مخالفان خواستار تغییرات اساسی در روند برگزاری انتخابات از جمله تغییر در کمیسیون انتخابات بودند و این کمیسیون را به جانبداری از رییس جمهوری کنونی متهم کردند.
اکنون شرایط جدیدی در کنیا شکل گرفته است. مخالفان، انتخابات برگزار شده را قانونی و مشروع نمی دانند. راویلا اودینگا نامزد مخالفان پیش از برگزاری انتخابات، درباره تغییر رویکرد خود و طرفدارانش از "جنبش سیاسی" به "جنبش مقاومت" سخن گفت و اکنون با اعلام پیروزی کنیاتا، بیم افزایش درگیری ها و خشونت ها زیاد است.
اگرچه اختلافات سیاسی موضوع اصلی بحران کنونی است اما نقش اختلافات قومی را در این بحران نمی توان نادیده گرفت. مخالفان علاوه بر انتقاد از عملکرد انتخاباتی دولت، از برخی تبعیض های قومی در کشور ناراضی هستند. قوم کیکویو که کنیاتا رییس جمهوری متعلق به آن قوم است اکثریت جمعیت را تشکیل می دهند و قوم لوئو مربوط به اودینگا رهبر مخالفان می گویند از حق برابر با قوم کیکویو برخوردار نیستند. درگیری های کنونی خاطره خشونت های قومی انتخابات ریاست جمهوری اواخر سال 2007 را که به کشته شدن بیش از 1100 نفر انجامید، زنده کرده است.
«برونو مایرفلد» (Bruno Meyerfeld) کارشناس سیاسی در این باره می نویسد: اگر چه احتمال تکرار خشونت های مشابه سال 2007 به دلیل متحد شدن برخی قبایل با هم، اندک است اما احتمال درگیری میان قبایل کیکویو و لوئو همچنان دور از ذهن نیست.
رهبر مخالفان، برگزاری انتخابات سومین بار ظرف 90 روز آینده را خواستار شده و این در حالی است که دایسماس موکوآ (Dismas Mokua) تحلیلگر مسائل سیاسی در این باره می گوید: با توجه به شرایط کنونی، در صورت ابطال دوباره انتخابات، برگزاری انتخابات سوم، بسیار خطرناک تر خواهد بود.
اکنون شرایط در کنیا بحرانی است. از یک سو تهدیدات تروریستی به ویژه حضور گروه تروریستی الشباب در مرزهای این کشور و منطقه، تهدیدی جدی برای ثبات کنیا است و از سوی دیگر کنیا نیز همچون بسیاری از کشورهای منطقه با فقر و ناامنی و فساد رو به روست.
"کنیاتا" بهبود شرایط اقتصادی، مبارزه با بیماری های واگیردار چون ایدز و مبارزه با تروریسم را وعده داده است اما به نظر می رسد تحقق این وعده ها در گذر از انتخابات مشروع نزد افکارعمومی و در برگیرنده ثبات در کنیا میسر است. 113/112
بیشتر بخوانید:
رئیس جمهوری کنونی کنیا پیروز انتخابات اعلام شد+ ویدئو
معاون رئیس جمهور کنیا مخالفان را به اخلال در برگزاری انتخابات متهم کرد