مادورو گفت: امپراتوری ایالات متحده در مرحله افول تاریخی است و آنها دیگر چیزی برای ارائه به نفع مردم آمریکای لاتین و کارائیب ندارند. برعکس، همه سیاستهای آنها دچار پسرفت هستند... همه اتحادهای آنها عقب ماندهاند. مساله افول قدرت آمریکا که اکنون از سوی رئیس جمهوری ونزوئلا مطرح و برآن تاکید شده است مدتهاست که در ادبیات سیاسی و روابط بین الملل مطرح شده است.
در باره این موضوع نه فقط از جانب کشورهای مخالف و رقیب آمریکا مانند روسیه و ایران و ونزوئلا، بلکه در محافل آکادمیک و سیاسی غربی نیز در باره بحث های زیادی صورت گرفته است.
به گفته منتقدان هیمنه آمریکا در دنیا رو به افول است. این زوال نه فقط در زمینه قدرت سخت و قدرت نیمه سخت آمریکا مصداق دارد، بلکه به گمان بسیاری از تحلیلگران، قدرت نرم آمریکا نیز دچار زوال شده است.
بسیاری از کشورهای جهان از آمریکا بیزارند. دیدگاه مردم جهان نسبت به آمریکا در دهه های اخیر به شدت تغییر کرده و منفی شده است. بدین ترتیب آمریکا که دهه ها پیش از کشورهای مقبول جهان بود، اینک در شمار کشورهای منفور جهان قرار گرفته است.
حضرت آیت الله خامنه ای رهبر معظم انقلاب اسلامی در این باره می فرمایند: «آمریکا رو به افول است. این وضعیّتی که آمریکاییها دچارش شدند، عامل بلندمدّت دارد؛ اینها در طول تاریخ وضعیّتی را به وجود آوردند که نتیجهاش همین است و به این آسانیها علاجشدنی نیست. این سنّت الهی است، اینها محکومند به اینکه ساقط بشوند، محکومند به اینکه افول کنند، زایل بشوند از صحنه قدرت جهانی.»
تحولات داخلی و آمریکا و روندهای خارجی آن حاکی از کاهش تدریجی و به عبارت دیگر افول قدرت این کشور است. دریاسالار«مایک مولن» رئیس پیشین ستاد مشترک نیروهای مسلح آمریکا نیز از جمله مقامات ارشد آمریکایی است که به این واقعیت اذعان کرده است. وی اعتراف کرده که آمریکا در حال حرکت به سوی افول بوده و در صورتی که رهبران آن کاری نکنند، به فروپاشی میرسد.
به گفته مولن، افول آمریکا با توجه به مسائلی مانند کاهش ظرفیت های اقتصادی و تضعیف و تخریب نهادهای نظارتی و قضایی این کشور در حال وقوع است، ضمن اینکه ارزش های اخلاقی جامعه آمریکا نیز در دوره ریاست جمهوری ترامپ مورد هدف قرار گرفته و روند تخریب آن در جریان است.
درواقع فروپاشی و افول آمریکا از جنبه های مختلف سیاسی، اقتصادی، اجتماعی، نظامی مورد بحث قرار گرفته است. با این حال یکی از مهمترین نمادهای افول آمریکا حادثه حمله هواداران تندروی دونالد ترامپ رئیس جمهور سابق آمریکا در 6 ژانویه 2021 به کنگره آمریکا است که از دیدگاه بسیاری از کارشناسان و صاحب نظران به مثابه افول سیاسی آمریکا تلقی گردید.
«ریچارد هاس» رئیس اندیشکده شورای روابط خارجی آمریکا معتقد است: اگر عصر پساآمریکا آغازی داشته باشد، قطعا همان روزی است که حامیان ترامپ کنگره را مورد یورش قرار دادند.
هاس نگرانی خود را از پیامدهای حادثه کنگره بر وجهه بین المللی آمریکا اینگونه بیان کرد: بعید است کسی در جهان دیگر به همان شکل (قبل) ما را ببیند، احترام بگذارد، بترسد یا به ما وابسته باشد. اگر عصر پساآمریکا سرآغازی داشته باشد، مطمئناً امروز است.
جو بایدن رئیس جمهور آمریکا نیز با اشاره به پسرفت اقتصادی آمریکا گفت: کشورهای دیگر در حال سبقت گرفتن از آمریکا در بسیاری از زمینهها هستند. وی اذعان کرد که هر چند آمریکا همچنان بزرگترین اقتصاد در جهان است، اما به عنوان یک کشور در حال از دست دادن موقعیت خود است. اذعان رئیس جمهور آمریکا به پسرفت این کشور از لحاظ اقتصادی نشانگر پدیده ای است که از آن تحت عنوان افول آمریکا یاد می شود.
بایدن در این راستا به شاخص های مختلف اقتصادی و اجتماعی و وضعیت آمریکا در این موارد اشاره کرده است. مجموعه این ملاحظات نشان می دهد که واقعیتی موسوم به افول آمریکا واقعیتی خارجی است که روند آن از مدتها قبل آغاز شده است.
نویسنده: سید رضا میرطاهر
116
بیشتر بخوانید:
مادورو: کوبا و ونزوئلا هرگز تسلیم آمریکا نخواهند شد
انتقاد شدید «نیکلاس مادورو» از اقدام اخیر آمریکا برای حمایت از «خوان گوایدو»