ایران پرس: وزارت خزانه‌داری آمریکا روز پنج شنبه در بیانیه‌ای اعلام کرد ۱۰ شرکت و یک کشتی را به بهانه تسهیل صادرات نفت ایران در فهرست تحریم قرار داده است.

وب‌سایت خزانه‌داری آمریکا در توضیح درباره این تحریم‌ها نوشته است: «امروز دفتر کنترل دارایی‌های خارجی وزارت خزانه‌داری یک شبکه بین‌المللی از شرکت‌های دخیل در فروش صدها میلیون دلار نفت و محصولات پتروشیمی ایران به مشتری‌هایی در جنوب و شرق آسیا را در فهرست تحریم قرار داد.»

خزانه‌داری آمریکا اعلام کرد اقدام امروز برخی شرکت‌های واسطه ایرانی و چندین شرکت صوری در امارات، هنگ‌کنگ و هند را هدف قرار داده است. این تحریم‌ها در شرایطی اعمال شده‌اند که واقعیت‌های جدیدی درباره از بین رفتن اثرات تحریمی آمریکا به طور کلی در حال شکل گرفتن است.

اخیرا وزارت خزانه‌داری آمریکا اقدام به تأسیس دفتری برای بررسی آنچه «آثار ناخواسته تحریم‌ها» خوانده شده کرده است. این تلاش از سوی دولت بایدن در سایه آگاهی واشنگتن از کند شدن تیغ تحریم‌ها در اثر توسل مفرط به آنها در دوران ریاست‌جمهوری ترامپ اتخاذ شده است. به نظر می‌رسد واشنگتن قصد دارد سیر نزولی روند اثرگذاری تحریم‌ها را متوقف کند.

اقدام دولت بایدن درزمینه اعمال تحریم های جدید علیه ایران به ویژه هدف قراردادن صادرات نفتی آن ، به منزله تداوم کارزار فشار حداکثری علیه تهران محسوب می شود. کارزاری که از دوره ریاست جمهوری دونالد ترامپ رئیس جمهور سابق آمریکا پس از خروج از توافق هسته ای برجام در مه 2018 با هدف واردار ساختن ایران به قبول خواسته های غیر قانونی و غیر منطقی آمریکا در زمینه های هسته ای ، موشکی و منطقه ای و و سایرحوزه ها کلید آن زده شد.

دولت سابق آمریکا پس از خروج از برجام، در چارچوب  کارزار فشار حداکثری علیه ایران مدعی شده بود که طی مدت کوتاهی فروش نفت ایران را به صفر خواهد رساند، اما در حالی در ژانویه 2021 به کارش پایان داد که نتوانست به هدف خود در به زانو در آوردن ایران برسد.ضمن این که ایران توانست به رغم فشارهای آمریکا باموفقیت به صادرات نفتی خود ادامه دهد. این اقدامات  ایران در چارچوب سیاست مقاومت حداکثری انجام شده است.

مقامات دولت بایدن و شماری از سیاستمداران آمریکایی بارها بر شکست کارزار فشار حداکثری علیه ایران اذعان کرده اند. «کریس مورفی» سناتور دموکرات در توییت‌ها و اظهارنظرهای مختلف، ادعای ترامپ مبنی بر اینکه با خروج از برجام می‌توان به توافق قوی‌تر با ایران رسید را اشتباه خوانده؛ خروج از برجام را احمقانه‌ترین تصمیم ۵۰ سال اخیر سیاست خارجی آمریکا توصیف کرده؛ اذعان کرده که از تحریم‌های فشار حداکثری ترامپ علیه ایران چیزی نصیب ایالات متحده نشده و خروج از برجام، ایران را قوی‌تر کرده است.

این در حالی است که واشنگتن برخلاف شعارهای اولیه جو بایدن رئیس جمهور آمریکا در زمینه بازگشت به برجام ، اما در عمل بر خلاف آن عمل کرده و همان سیاست شکست خورده دولت ترامپ را در قبال ایران دنبال کرده است. اعمال تحریم های جدید علیه صادرات نفتی ایران نیز مطابق با همان منطق ناکارآمد دولت ترامپ در زمینه موثر بودن تحریم های گسترده و به اصطلاح فلج کننده در تغییر رفتار ایران و قبول خواسته های آمریکا صورت گرفته است. به ویژه اینکه پاسخ ایران به پیشنهادات واشنگتن برای بازگشت به برجام، موجب ناامیدی مقامات دولت بایدن درباره عدول تهران از خواسته های منطقی و قانونی اش شده است.

جمهوری اسلامی ایران راستی‌آزمایی رفع تحریم‌ها، اخذ تضمین در خصوص ماندگاری برجام و رفع ادعاهای پادمانی آژانس اتمی را اصلی‌ترین مطالبه خود در مذاکرات رفع تحریم‌ها قرار داده و تأکید کرده که تنها بازگشت به قرارداد دوجانبه‌ای که در ازای برخی محدودیت‌ها نفع ملموس اقتصادی برای ملت ایران به همراه داشته باشد را منطقی می‌داند و آن را می‌پذیرد.

تاکنون نیز تعلل دولت بایدن و امتناع آن از قبول خواسته های به حق ایران موجب به درازا کشیدن شدن مذاکرات لغو تحریم های در وین شده و در واقع آمریکا مسئول ناکامی احتمالی این مذاکرات خواهد بود.

نویسنده: سيدرضا مير طاهر

112

بیشتر بخوانید:

آمریکا ۱۰ شرکت را در ارتباط با صادرات نفت ایران تحریم کرد