ایران پرس: وزرای کشورهای عضو اوپک پلاس روز یکشنبه در نوزدهمین نشست خود در زمینه افزایش عرضه نفت از ماه اوت به توافق رسیدند.

این گروه که متشکل از کشورهای عضو سازمان کشورهای صادرکننده نفت (اوپک) و کشورهایی نفت خیری مانند روسیه است، در زمینه سهمیه جدید تولید از مه 2022 توافق کردند تا اختلافات بین عربستان و امارات از میان برداشته شود.

وزیران نفت و انرژی اوپک پلاس هم چنین به بررسی تقویت مداوم بنیان‌های بازار، نشانه‌های روشن بهبود تقاضای نفت و کاهش ذخیره‌سازی‌های نفت خام کشورهای عضو «سازمان توسعه و همکاری‌های اقتصادی» در پی بهبود شرایط اقتصادی بیشتر نقاط جهان به‌دلیل تسریع در برنامه‌های واکسیناسیون پرداختند.

اوپک پلاس سال گذشته با توجه به رکود تقاضا ناشی از همه گیری کرونا و کاهش قیمت ها، تولید خود را به طور بی سابقه ای حدود 10 میلیون بشکه در روز کاهش داد. با این حال با توجه به تحولات اخیر و افزایش تقاضا برای نفت در بازارهای جهانی، این نهاد به تدریج بخشی از عرضه را احیا کرد و رقم کاهش عرضه را به حدود 5.8 میلیون بشکه در روز رساند.

براساس توافق جدید، تولید کنندگان عمده نفت، تولید خود را به میزان 400 هزار بشکه در روز  از ماه اوت تا دسامبر امسال افزایش می دهند.

تاثیر همه گیری کرونا برای افزایش تقاضا نفت

تاثیرات منفی همه گیری  ویروس کرونا بر اقتصاد جهانی که موجب بروز رکود و بیکاری گسترده در بسیاری از کشورهای جهان شد، موجب شد افزایش تقاضا برای نفت و در نتیجه افزایش بهای آن روندی کند را طی کند.

هم چنین کاهش تولید نفت در پی افت شدید قیمت نفت و رکود صنعت نفت آمریکا و فشار «دونالد ترامپ» رئیس جمهور وقت آمریکا بر کشورهای تولید کننده نفت برای کاهش تولید صورت گرفت.

این امر موجب شد کشورهای نفت خیز جهان اعم از اعضای اوپک و غیراوپک تصمیم به کاهش بی سابقه عرضه نفت به منظور جلوگیری از سقوط هر چه بیشتر بهای آن بگیرند. سرانجام در آوریل 2020 میلادی 23 عضو اوپک پلاس برای کاهش حدود 10 میلیون بشکه ای نفت در روز به توافق رسیدند و مقرر شده بود این توافق آوریل 2022 به پایان برسد.

روند بهبود اقتصاد جهانی اکنون موجب توافق یکپارچه اعضای اوپک پلاس برای افزایش عرضه نفت شده است. هر چند که در این میان اختلاف عربستان سعودی و امارات موجب بی نتیجه ماندن نشست قبلی و سرانجام نوعی توافق بین این دو کشور نفت خیز باعث حصول توافق در نشست روز یکشنبه شد.

این دو کشور از افزایش فوری تولید حمایت کرده بودند، با این حال امارات با خواسته عربستان مبنی بر تمدید توافق تا دسامبر 2022 بدون گرفتن سهمیه تولید بیشتر مخالفت کرده بود. لذا اوپک پلاس برای غلبه بر این اختلاف با سهمیه های جدید تولید برای برخی اعضا از جمله امارات، عربستان، روسیه، کویت و عراق از مه 2022 موافقت کرد.

این اصلاحات کلی از مه 2022 حدود 1.6میلیون بشکه در روز به میزان عرضه جهانی نفت می افزاید. اکنون شرایط عرضه و تقاضا در بازار نفت متعادل است و آنگونه که دبیرخانه اوپک اعلام کرده، مازاد عرضه تا پایان سال جاری میلادی در حدود یک میلیون بشکه در روز خواهد بود.

توافق جدید اوپک پلاس از اهمیت زیادی با توجه به روند بازیابی رونق اقتصادی جهان برخوردار است. توجه به این نکته مهم است که افزایش بهای نفت خام در ماه های اخیر و حرکت آن به سمت 80 دلار در هر بشکه، فشار مضاعفی بر کشورهای مصرف کننده که در دوران بازیابی اقتصادی هستند وارد کرده و از سوی دیگر تولیدکنندگان نفت به دلیل بحران بهای نفت در سال 2020 به قیمت های بالاتر علاقه مند هستند. 

«جان کمپ» کارشناس سیاسی با اشاره به کشمکش ها در بازار بر سر قیمت نفت می گوید: "افزایش بهای هر بشکه نفت خام به بالای 80 دلار می تواند برای تولیدکنندگان مناسب و دلخواه باشد، اما از سوی دیگر باعث افزایش فشارها از سوی مصرف کنندگان می شود."

در عین حال می توان پیش بینی کرد که افزایش تولید و عرضه نفت توسط کشورهای عضو اوپک پلاس با توجه به افزایش تقاضا و افزایش بهای نفت، بر بازارهای فرآورده های نفتی  در غرب به ویژه آمریکا با توجه به قیمت های تعدیل شده نفت  تاثیر بگذارد. 

نویسنده: سیدرضا میرطاهر

117