ایران پرس: «اولاف شولتس» صدر اعظم آلمان روز شنبه در اولین سفر رسمی به هند، کنفرانس خبری مشترکی با «نارندرا مودی»، نخست وزیر این کشور برگزار کرد.

«اولاف شولتس» صدر اعظم آلمان با اعلام اینکه دوکشور قصد دارند همکاری در حوزه تسلیحات را عمیق‌تر کنند تاکید کرد که پروژه‌های مشخصی مورد بحث قرار گرفتند اما به جزییات اشاره نکرد. شولتس برای سفری دو روزه‌ به هند رفته و طبق اعلام وزارت امور خارجه هند، چندین مقام عالی‌رتبه و هیاتی از نمایندگان تجاری او را در این سفر همراهی می کنند.

نخست وزیر هند در این کنفرانس خبری گفت، همکاری با آلمان در حوزه امنیت و نظامی را به عنوان بخش مهم شراکت راهبردی دو کشور در نظر می‌گیرد و هنوز در این حوزه پتانسیل‌های بهره‌برداری نشده‌ای وجود دارند.

هر چند هدف رسمی سفر شولتس تقویت همکاری های نظامی و تسلیحاتی اعلام شده اما در واقع این سفر در راستای  قانع کردن هند به همراهی با کارزار گسترده ضد روسی غرب صورت گرفته است. غربی ها خواهان پیوستن دهلی نو به تحریم های گسترده غرب علیه روسیه هستند تا بدین ترتیب موفق به انزوای سیاسی و فشار های اقتصادی و تجاری هر چه بیشتر علیه مسکو شوند.

البته غرب فشارهای مشابهی نیز به چین به عنوان شرکی نزدیک سیاسی ، اقتصادی و تجاری روسیه برای خودداری از همراهی با روسیه و نیز مشارکت در کارزار تحریمی ضد روسی وارد کرده که البت هبا واکنش منفی و مخالفت پکن مواجه شده است.

شولتس در جریان این سفر تلاش کرده تا هند را با سیاست‌های ضد روسی غربی‌ها به ویژه در زمینه تحریم‌ها همراه کند. صدراعظم آلمان در مذاکره با مودی کوشید تا هند را وادار به دادن تضمین درباره حمایت از تحریم‌ها و تلاش‌های غرب علیه روسیه یا دست کم جلوگیری نکردن از اجرای آنها کند.

نخست وزیر هند در پاسخ به این تلاش‌های صدر اعظم آلمان گفت، کشورش خواستار آن است که درگیری در اوکراین از طریق گفتگو و دیپلماسی پایان یابد.او اضافه کرد: «هند آماده است تا در هر ابتکار عمل صلحی مشارکت به عمل آورد.»شولتس همچنین گفت، که با نخست وزیر هند «به شکلی بسیار گسترده و بسیار فشرده» درباره جنگ در اوکراین مذاکره کرده اما گفت که به دلیل محرمانه بودن مذاکرات از گفتن جزئیات بیشتر خودداری می‌کند.

مسکو در تلاش است تا با تقویت روابط خود با کشورهای دوست ، بر تحریم‌های غرب علیه روسیه غلبه کند. روسیه با توجه به تحریم های فراگیر غرب که تقریبا همه ابعاد اقتصادی و تجاری مالی و بانکی را در بر می گیرد تلاش وسیعی را برای گسترش روابط با کشورهای آسیایی به ویژه چین و هند که هر دو از اقتصادهای شکوفای جهان محسوب می شود آغاز کرده است.

اقدامات تحریمی جدید و هماهنگ غرب در اعمال تحریم های جدید علیه روسیه با هدف در هم شکستن کامل روسیه و اقتصاد آن صورت می گیرد. پکن و دهلی نو بر خلاف بلوک غرب در رای گیری های شورای امنیت و مجمع عمومی سازمان ملل در باره جنگ اوکراین رای ممتنع به قطعنامه ها داده و بدین ترتیب تمایل خود برای اتخاذ موضعی میانه در زمینه این مساله را نشان داده اند.ضمن اینکه هند اکنون روابط تجاری و انرژی خود را با روسیه به طور قابل توجهی افزایش داده است. هم چنین روسیه بزرگترین تامین کننده تجهیزات نظامی هند است.

در برهه کنونی نیز به رغم فشارهای غرب، اما هند وچین خواهان ادامه روابط اقتصادی وتجاری و انرژی ونیز نظامی و تسلیحاتی خود با روسیه هستند. «پرنیما آناند  Purnima Anand» رئیس هندی بریکس می گوید: دهلی نو خود را در جنگ تحریمی کنونی بین غرب و روسیه، بی طرف می‌داند و با وجود فشار تحریم ها، در هر زمینه‌ای که لازم باشد به همکاری با مسکو ادامه خواهد داد. 

در این راستا به رغم درخواست های مکرر مقامات غربی از پکن و دهلی نو برای متقاعد کردن این دو کشور  به پیوستن آنها کارزار تحریمی غرب علیه روسیه، اما پاسخ  این دو کشور به این خواسته منفی بوده است.در واقع اکنون بر خلاف خواسته غرب ، چین و هند بر روابط خود با روسیه به ویژه  در حوزه انرژی را بسیار توسعه داده اند. این دو قدرت اقتصادی آسیایی به دلیل فشارهای آمریکا برای اعمال محدودیت های هر چه بیشتر بر معاملات با روسیه مدتها است که در پی شیوه های دیگر برای تعاملات اقتصادی و تجاری و حتی تسلیحاتی دو جانبه از جمله استفاده از ارزهای ملی یعنی یوان ، روپیه و روبل هستند.

نویسنده: سيدرضا مير طاهر

112

بیشتر بخوانید:

نخست وزیر هند: بحران اوکراین مانند کرونا تمام دنیا را تحت تاثیر قرار داد