اولین دور نشست آستانه یا نشست صلح سوریه ژانویه ۲۰۱۷ با حضور ایران، روسیه و ترکیه به عنوان کشورهای ضامن آتش بس در سوریه برگزار شد.
دوازدهمین نشست صلح آستانه روزهای ۲۵ و ۲۶ آوریل برگزار شده بود.
یکی از مهمترین دستاوردهای نشست های آستانه تشکیل مناطق کاهش تنش در سوریه است که نقش مهمی در جریان مبارزه ارتش سوریه و متحدان آن با گروههای تروریستی داشته است.
نشست سیزدهم در مقایسه با نشست دوازدهم آستانه در سطح بازیگران شاهد تغییراتی است، اما در دستور کار تغییری ایجاد نشده است.
در نشست سیزدهم نیز معارضان سوری، هیأت وابسته به دولت سوریه و نمایندگان سه کشور ناظر آتش بس یعنی ایران، روسیه و ترکیه به عنوان طرفهای ثابت نشست های آستانه حضور دارند. علاوه بر این، نمایندگانی از کشورهای عراق و لبنان نیز در نشست سیزدهم به عنوان ناظر حضور یافتند.
قرار بود نماینده دولت اردن نیز در این دور از مذاکرات حضور داشته باشد، اما حضورش منتفی شده است.
در همین حال، «گییر پدرسون» نماینده ویژه سازمان ملل در سوریه نیز نتوانست به علت بیماری در نشست اخیر آستانه حضور یابد و معاون وی در این نشست مشارکت کرده است.
نمایندگان کمیته بین المللی صلیب سرخ جهانی و دفتر کمیساریای عالی سازمان ملل در امور پناهندگان نیز در جلسات حاشیه ای این دور از مذاکرات با موضوع آزادی زندانیان و گروگان ها در سوریه حضور پیدا کردند.
موضوع مذاکرات نیز تشکیل کمیته تدوین قانون اساسی، تداوم بازگشت آوارگان و همچنین تبادل زندانیان میان طرفهای سوری است.
در خصوص تشکیل کمیته تدوین قانون اساسی پیشرفت هایی به دست آمده است تا یکی از مهمترین بن بست های یک سال اخیر تحولات سوریه که در نشست های آستانه نیز محور اصلی مذاکرات بود، در حال رفع شدن باشد.
منابع آگاه اعلام کرده اند، در نشست کنونی آستانه درباره لیست نهایی نامزدهای کمیته قانون اساسی تفاهم شده و قرار است سپتامبر آینده نشست دیگری با محوریت قانون اساسی سوریه برگزار شود.
طرفین سوری و همچنین سه کشور ناظر آتش بس در سوریه در خصوص لزوم تداوم بازگشت آوارگان و تبادل زندانیان نیز در نشست سیزدهم اتفاق نظر دارند.
در همین خصوص، «علی اصغر خاجی» دستیار ارشد وزیر امور خارجه در امور ویژه سیاسی، دیروز در نخستین روز نشست آستانه در دیدار با «خوله مطر» معاون نماینده ویژه دبیرکل سازمان ملل متحد در امور سیاسی با اشاره به تلاش هایی که در طول ماههای گذشته در چارچوب روند آستانه برای تشکیل کمیته قانون اساسی سوریه، تبادل بازداشت شدگان و بازگشت آوارگان به کشورشان انجام گرفته، بر ضرورت مراقبت از این روند تا دستیابی به نتیجه کامل تاکید کرد.
نکته پایانی اینکه نشست سیزدهم آستانه در شرایطی برگزار شد که همچنان بازیگران غربی و عربی در این نشست ها حضور ندارند و موفقیت نشست های آستانه را با منافع خود سازگار نمیبینند.
نویسنده: سید رضی عمادی
133/118
بیشتر بخوانید:
سیزدهمین دور مذاکرات صلح سوریه در قزاقستان
رایزنی هیأتهای مذاکره کننده ایران و روسیه در مذاکرات صلح آستانه