تهران - ایران پرس: رئیس‌جمهور با اشاره به اینکه در کنار سرمایه‌گذاری در حوزه فرهنگ و علم، افزایش بهره‌وری ضروری است، گفت: باید به وضع موجود و مطلوب در شورای عالی انقلاب فرهنگی و فاصله موجود میان آنها نگاه داشته باشیم.

به گزارش خبرگزاری ایران پرس، رئیس جمهور پیش از ظهر امروز در همایش گام دوم شورای‌عالی انقلاب فرهنگی در مسیر تحول که به مناسبت سی و هشتمین سالگرد تشکیل این شورا برگزار شده بود،گفت: باید با نگاهی دقیق و کارشناسی وضعیت موجود و وضعیت مطلوب را مقایسه کرد.

رئیسی با تاکید بر اهمیت بازنگری عملکرد شورای‌عالی انقلاب فرهنگی بر اساس اسناد بالادستی اظهار داشت: برای ارزیابی عملکرد شورای‌عالی انقلاب فرهنگی باید به بیانات امام راحل درباره اهداف تشکیل این شورا و نیز بیانات و انتظارات رهبر معظم انقلاب اسلامی از این شورا مراجعه کرد که به مثابه چراغ راه شورای‌عالی انقلاب فرهنگی در مسیر تحول هستند.

رئیسی با تاکید بر اینکه برای تحول در عرصه فرهنگ و عملکرد شورای‌عالی انقلاب فرهنگی لازم است بازنگاهی به عملکرد این شورا از ابتدا تا کنون داشت، گفت: باید با نگاهی دقیق، نقادانه و کارشناسی وضعیت موجود و وضعیت مطلوب را مقایسه و برای کم کردن فاصله آنها تلاش کرد.

رئیس جمهور با بیان اینکه بازنگری عملکرد شورای‌عالی انقلاب فرهنگی باید بر اساس اسناد بالادستی انجام شود، بیان کرد: اجرا و عملیاتی شدن تحول در شورای‌عالی انقلاب فرهنگی در گرو توجه به این چراغ راه است تا مشخص شود شورا در چه بخش‌هایی موفق بوده تا این نقاط قوت مورد قدردانی قرار گرفته و تقویت شود و در چه بخش‌هایی کاستی وجود دارد تا به سرعت برطرف شود.

رئیسی با بیان اینکه اولین گام در تحول نگاه تحولی است، اظهار کرد: نگاه، اندیشه و انگیزه تحولی اگر نباشد، تحول اتفاق نمی‌افتد. باید در فرایندها نیز باز نگاهی توسط اهل فن و خردمندان انجام شود که ببینیم فرآیندها با یک نگاه تحولی هم‌خوانی دارد یا خیر.

وی خاطرنشان کرد: آنچه در جلسه اخیر رهبر انقلاب به آن تاکید فرمودند، بالاتر از بحث سازمان ها و نهادها و دستگاه ها بود،  اینجا هم یک ضرورت است و باید معلوم شود که موازی کاری‌ها کجاست. ما در کنار سرمایه‌گذاری در حوزه فرهنگ و علم، افزایش بهره‌وری را بسیار ضروری می‌دانیم و نیازمند افزایش بهره‌وری هستیم. 

رئیس شورای عالی انقلاب فرهنگی افزود: من در جلسه متعددی اشاره کردم و اینجا هم می گویم که ما در کشور نیازمند افزایش بهره‌وری هستیم. با وجود این میزان از نیروی انسانی کارآمد که به نقلی ۸۰ هزار و نقل دیگر ۱۰۱ هزار هیات علمی در کشور داریم، باید به بهره‌وری توجه کرد، همچنین بودجه و امکانات که در این رابطه است.

وی افزود: عمیقاً معتقدم که هزینه کردن در حوزه آموزش نوعی سرمایه‌گذاری است و نباید نگران هزینه شد اما حتماً کسانی که شرایط را رصد می‌کنند، ببینند که نتیجه ما در این قضیه با هزینه‌ای که کردیم، درخور بوده است یا خیر و اگر نباشد حتماً باید یک بازنگری جدی صورت بگیرد.

رئیس‌جمهور همچنین اضافه کرد: بزرگی ۵۰ سال قبل در تعریف از بحث تربیت می‌گفت که تربیت احیاء تمایلات عالی انسانی نفسانی است. بنده چند هفته قبل، بعد از مراسم ۱۳ آبان به اردوگاه شهید باهنر رفتم و در جمع دانش آموزان سمپادی حضور داشتم، حرف های خوب و شنیدنی داشتیم، دانش آموزان می‌گفتند چرا زمانی برای پاسخ به سوالات سیاسی اختصاص داده نمی‌شود.

وی با بیان اینکه باید شناخت و بصیرت نسبت به مسائل وجود داشته باشد، تصریح کرد: نگرانی که رهبر انقلاب دارند و در مقوله بصیرت بیان کردند، تنها برای مسائل مربوط به ۸۸ نبوده و همواره وجود دارد، یعنی یک دانش آموز، دانشجو یا استاد در کنار علم افزایی تحلیل درستی هم داشته باشند.

رئیسی با اشاره به وجود سازوکارها برای حفظ و ارتقای فرهنگی گفت: سازوکارهای هدایت فرهنگی وجود دارد و باید البته بازنگاهی به آن شود، زیرا مأموریت شورای عالی انقلاب فرهنگی هدایت فرهنگی است.

وی افزود: پرداخت در خصوص رتبه بندی معلمان بهانه بود، بلکه اصل شأن و جایگاه معلمان است که در این دولت به آن توجه شد اما قسمتی که باید توجه شود، مساله شأن و جایگاه و منزلت یک معلم است که آنچه به دانش‌آموز می‌آموزاند، باید او را در مقابل مسائل جامعه و در مقابل انحراف‌ها مصون بدارد.

رئیس جمهور با انتقاد از برخی واژگان مانند بازنشستگی، فارغ التحصیلی و مهاجرت، بیان کرد: واژه بازنشستگی باید عوض شود و این یعنی نشستن و منتظر ماندن و فارغ التحصیل هم واژه عجیب است چون امام راحل بعد از تحصیل، زعامت یک انقلاب جهانی را در دست گرفت. فردی ۴۵ سالگی بازنشسته می‌شود و می‌گوید همه کار تمام شد و خود این لفظ بار فرهنگی دارد چرا که طرف را متوقف می‌کند.

رئیسی درباره واژه اقتصاد مقاومتی که مقام معظم رهبری بیان کردند، گفت: اقتصاد مقاومتی یعنی در مقابل تکانه‌ها تکان نخورد.

رئیس جمهور تصریح کرد: اتفاقات اخیر در کشور چند ساحتی بود که یک ساحت آن مسئله امنیتی است و مسئولان امنیت دنبال می‌کنند تا امنیت برقرار شود که برقرار است و بیشتر هم خواهد شد اما ساحت بعدی اقتصادی و فرهنگی  است.

رئیسی با تاکید بر لزوم گفت‌وگو در کشور بیان کرد: مراکز گفت‌وگو در سراسر کشور باید فعال شود؛ نقد و گفت‌وگو امر مناسب و موثری است و فعال شدن این مراکز، گفت‌وگو را بین صاحبان خرد و اندیشه ایجاد می‌کند و این بحث‌ها برای دولت و کشور می‌تواند موجب ارتقا باشد. 

رئیس‌جمهور در پایان درباره مصوبات شورای عالی انقلاب فرهنگی اظهار کرد: نباید مصوبات شورا تنها اقتضائی باشد. باید مصوبات هدفمند و تبیینی باشد، صرف ابلاغ کفایت نمی‌کند. این دولت تنها دولتی است که بعد از انقلاب سند تحول دارد که ۷ فصل از فصول ۳۷ گانه این سند به مسائل فرهنگی اشاره دارد.

119