ایران پرس- دادگاهی در تایلند پس از محاکمه بیش از صد نفر به جرم مشارکت و عضویت در بندهای مافیایی قاچاق انسان از جمله مسلمان روهینگیا، 46 تن از آنان را به حبس محکوم کرد.

ژنرال «مناس کونگپائن» Manas Kongpaen از فرماندهان ارتش تایلند به همراه دو سیاستمدار ایالتی و شماری افسر پلیس این کشور  نیز در رسیدگی به بزرگ ترین پرونده قاچاق انسان در تایلند به حبس محکوم شدند. 

مشارکت مقامات نظامی و سیاسی با مافیای قاچاق انسان در تایلند، بیانگر وجود  شبکه های گسترده و سازمان یافته قاچاق انسان در این کشور و منطقه است که بدون تردید ارتباطات بین المللی نیز دارند  زیرا به حکم دادگاه افرادی که در زمینه قاچاق انسان گناهکار شناخته شده اند در جرایم بین المللی سازمان یافته همچون  قتل و تجاوز نیز دست داشته اند.

پدیده شوم قاچاق انسان از بزرگترین معضلات اجتماعی و امنیتی در مناطق مختلف از جمله منطقه جنوب شرق آسیا است و تلاش برای یافتن کار و فرار از ناامنی و بحران به امید  بهبود زندگی  از مهمترین علل مهاجرت  مردم در این منطقه است اما با تشدید بحران اقتصادی و نگرانی ها از انتقال بحران و ناامنی ، کشورهای منطقه جنوب شرق آسیا از جمله مالزی نیز تدابیر سخت گیرانه ای را برای استفاده از نیروی کار خارجی و پذیرش مهاجران اتخاذ کرده اند که ورود مهاجران را به شکل قانونی محدود و در همان حال قاچاق انسان را شدت بخشیده است.

تردیدی نیست هر بحران اجتماعی و خشونت و ناامنی، پیامدهای پنهان و خاموشی دارد که کمتر مورد توجه قرار می گیرد. به عبارت دیگر گروه های مافیایی و جنایت کار همواره تلاش می کنند از  بحران هایی همچون بیکاری و ناامنی به عنوان فرصتی برای کسب سود بیشتر استفاده کنند. از سال 2012 با بروز بحران در میانمار به دلیل حملات خونین بوداییان افراطی به جامعه مسلمانان روهینگیا و تلاش آنان برای حفظ جان خود، به مساله قاچاق انسان در منطقه جنوب شرق آسیا دامن زده است.

آنان که برای حفظ جان خود از هر راه و روشی استفاده می کنند بعضا به دام قاچاقچیان انسان می افتند. کشف و دستگیری بزرگترین شبکه قاچاق انسان در تایلند پس از کشف یک گور جمعی در جنوب تایلند صورت گرفت که بسیاری براین باورند که این بخش بسیار کوچکی از جنایت مافیای قاچاق انسان در جنوب شرق آسیا است.

ویویان تان افسر ارشد منطقه ای کمیساریای عالی پناهندگان سازمان ملل: قاچاقچیان، اغلب مهاجران و پناهجویان غیر قانونی را  به عنوان یک بار اضافی می نگرند که باید به هر روشی از منطقه تخلیه شوند. دست داشتن شبکه گسترده ای از عوامل سیاسی و نظامی باعث شده است تا قاچاق انسان به شکل سازمان یافته در منطقه جنوب شرق آسیا صورت بگیرد که جنایات آنها در بسیاری از موارد افشا نمی شود.

محاکمه ژنرال های ارتش تایلند به علت دریافت پول های کلان نشان می دهد که قاچاق انسان به عنوان تجارتی بسیار پرسود همچنان تحت حمایت های فرماندهان ارتش و محافل  محلی ادامه دارد و احتمالا کسی جرات افشای دست داشتن مقامات ارشد سیاسی در پایتخت را در این خصوص ندارد از این رو برخورد ریشه ای با پدیده شوم قاچاق انسان درمنطقه جنوب شرق آسیا علاوه بر رفع بیکاری و ناامنی، نیازمند همکاری های جامع اطلاعاتی و عملیاتی میان کشورهای منطقه است.

«آنانگ اسکندر» رئیس بخش تحقیقات جنایی پلیس ملی اندونزی: تقویت همکاری میان پلیس کشورهای منطقه می تواند موارد قاچاق بسیار زیاد انسان در جنوب شرق آسیا را کاهش و به کشف بیشتر باندهای قاچاق منجر شود. یکی از مقاصد این باندهای تبهکاری  قاچاق انسان ها از کشورهای منطقه به استرالیا است. «نیک عبدالعزیز» از کمیسر پلیس سلطنتی مالزی نیز در این باره معتقد است: تبادل اطلاعات میان دستگاهای امنیتی منطقه  برای مقابله با باندهای قاچاق انسان ضمن مقابله جدی با انها می تواند روابط بین کشورها را تقویت کند.

در هر حال، محاکمه بیش از یکصد تن از افراد مرتبط با قاچاق انسان در تایلند هر چند بیانگر اراده  دولت و دستگاه قضایی این کشور برای مقابله با این پدیده شوم است اما تا زمانی که برخورد ریشه ای و همکاری های جامع منطقه ای در این خصوص صورت نگیرد آنها همچنان به جنایات خود ادامه خواهند دارد وعلاوه براین محکوم شدن جنایت کاران به حبس های مختلف حاشیه امنیتی برای انان محسوب می شود که ممکن است در میان مدت آزاد شوند.  118/110