ویکتور اوربان تاکید کرد، ما این افراد را پناه جویان مسلمان نمیدانیم بلکه «اشغالگران مسلمان» محسوب میکنیم.
از دیدگاه وی، پناه جویان مسلمان، مهاجران اقتصادی هستند که در جستجوی زندگی بهترند.
موضع گیری تازه و شدید نخست وزیر مجارستان، علیه پناه جویان مسلمان نشان دهنده رویکرد بخشی از سران و دولت های عضو اتحادیه اروپا است که خواهان برخورد قاطع با پناه جویان و جلوگیری از ورود و اقامت آنها در اروپا هستند.
پارلمان مجارستان در مارس 2017 قانون بازداشت پناه جویان در خاک این کشور را تصویب کرد که این اقدام در چارچوب رویکرد ستیزه جویانه دولت مجارستان در قبال آنها صورت گرفت.
به گفته «مارتین پلویم» کارشناس سیاسی، بحران پناه جویان، بیش و پیش از آن که بحران ورود تعداد زیادی از آوارگان به خاک اروپا باشد، بحران مدیریت و سیاستگذاری اروپایی است.
در سال ۲۰۱۵ کمیسیون اروپا، طرح سهمیه بندی پناه جویان میان کشورهای اتحادیه اروپا را به اجرا گذاشت تا همه کشورهای عضو این نهاد پذیرای مهاجران باشند.
با این حال مجارستان، چک، رومانی، اسلواکی و لهستان ضمن مخالفت با این طرح، از پذیرش پناه جویان که اکثر آنها را مسلمانان تشکیل می دهند خودداری کردند.
در پی تشکیل دولت راست گرای جدید در اتریش نیز، «سباستین کورتس» صدراعظم این کشور، سهمیه بندی پناه جویان را بیمعنی خواند و تاکید کرد، این اقدام باعث ایجاد شکاف در اتحادیه اروپا میشود. این موضع گیری باعث تقویت جبهه مخالفان پذیرش پناه جویان در اتحادیه اروپا شده است که عمدتا شامل کشورهای اروپای شرقی می شود.
یکی از استدلال های مخالفان پذیرش پناه جویان، مساله گسیختگی فرهنگی جوامع کوچک شرق اروپا است؛ همچنان که اوربان ضمن رد ایده «جامعه چند فرهنگی» در اروپا بر این باور است که ورود انبوه مسلمانان به طور قطع به تشکیل جوامع موازی در داخل این کشورمنجر خواهد شد که چنین چیزی را مجارستان نمیخواهد و نباید مجبور به این کار شود.
بی تفاوتی کشورهای مرکز و شرق اروپا به تصمیم اتحادیه درباره مهاجران
«اولیور انگلی» کارشناس سیاسی درباره دلیل سیاست سخت گیرانه کشورهای اروپایی علیه پناه جویان می گوید:
«حکومت ها از رای دهندگانشان ترس دارند.»
در حال حاضر اتحادیه اروپا به عنوان بزرگترین نهاد منطقه ای جهان با 28 کشور عضو در مواجهه با بحران پناه جویان که بزرگترین چالش این اتحادیه از زمان ایجاد آن توصیف شده، با چالشی اساسی در زمینه ماهیت این اتحادیه و نیز مرز میان حاکمیت کشورهای عضو و تصمیمات و قوانین اتحادیه اروپا مواجه است.
هر چند هنگامی که یک کشور به عضویت اتحادیه اروپا در می آید، این مساله را می پذیرد که قوانین اتحادیه اروپا را بر قوانین داخلی خود مرجح بدارد، اما اکنون بحران پناه جویان و تبعات و آثار ناگوار آن به ویژه برای کشورهای مرکز و شرق اروپا مانند اتریش، مجارستان، اسلواکی، جمهوری چک و لهستان باعث شده است تا این کشورها اساساً حاکمیت خود را بر صلاحیت اتحادیه اروپا مقدم بدارند و بدین ترتیب از زیر بار مسئولیت خود در زمینه پذیرش پناه جویان شانه خالی کنند. 114/116
نویسنده: سيدرضا مير طاهر
بیشتر بخوانید:
مخالفت اتریش با سهمیه بندی اجباری پناه جویان / تحلیل
انتقاد عفو بینالملل از رویکرد اتحادیه اروپا درباره پناهجویان/ تحلیل
تشدید کنترل مرزهای اتریش برای جلوگیری از ورود پناه جویان