فرگوسن روز یکشنبه اعلام کرد که چنانچه پرونده ای که ضد فرمان مهاجرتی ترامپ تشکیل داده ، به دادگاه برود، برخی مقام های دولتی آمریکا برکنار خواهند شد.
دادستان کل ایالت واشنگتن افزود، اسناد و ایمیلهایی وجود دارد که اثبات میکند انگیزه ترامپ دقیقا هدف قرار دادن ورود مسلمانان به آمریکاست که مغایربا قانون اساسی آمریکااست.
موضع گیری یک مقام ارشد دستگاه قضایی آمریکا علیه مقامات دولت ترامپ حاکی از بالا گرفتن تنش ها و اختلافات بین قوه مجریه و قوه قضاییه این کشور است.
این مساله بویژه پس از رای اخیر یک دادگاه استیناف علیه فرمان اجرایی ترامپ شدت پیدا کرده است. چند روز قبل شعبه نهم دادگاه تجدید نظر فدرال آمریکا در شهر سانفرانسیسکو، با فرمان اجرایی ضد مهاجرتی ترامپ مخالفت و رای قاضی دادگاه فدرال سیاتل در زمینه لغو سراسری این فرمان را تائید کرد.
دونالد ترامپ در ۲۷ ژانویه فرمان ممنوعیت ورود شهروندان هفت کشور اسلامی را برای ۹۰ روز به آمریکا صادرکرد. با تعلیق فرمان او توسط چند قاضی در آمریکا، ترامپ اعلام کرد که ممکن است به جای پیگیری وقتگیر موضوع در دیوان عالی آمریکا ، فرمان جدیدی صادر کند.
در واقع حکم دادگاه استیناف سانفرانسیسکو که با فرمان اجرایی ضد مهاجرتی ترامپ مخالفت و رای قاضی دادگاه فدرال سیاتل در زمینه لغو سراسری این فرمان را تائید کرد، ضربه بزرگی به پرستیژ و ادعاهای نابخردانه دونالد ترامپ رئیس جمهوری جنجالی آمریکا وارد کرد.
به نحوی که می توان آن را به مثابه نخستین شکست ترامپ در مسیر اجرایی کردن یکی از وعده هایش یعنی ممنوعیت وروداتباع هفت کشور اسلامی به امریکا تلقی کرد.
شاید به همین دلیل است که «استفان میلر» مشاور کاخ سفید با انتقاد از حکم دادگاه استیناف فدرال که فرمان ضد مهاجرتی رئیس جمهوری آمریکا را لغو کرد، حکم صادره از سوی این دادگاه را به مثابه"غصب قدرت"توسط دستگاه قضایی دانست.
با توجه به اجرای اصل تفکیک قوا در آمریکا و به موجب صلاحیت قضایی، نهادهای مختلف دولتی از اختیار کنترل و نظارت بر دادگاه ها برخوردار نیستند. لذا عملا ترامپ اکنون با دو راهکار مواجه است. راهکار اول این است که روند معمول در این موارد را دنبال کرده و به دیوان عالی آمریکا علیه رای دادگاه استیناف شکایت کند که این روندی بسیار وقت گیر و پیچیده خواهد بود.
راه کار دیگری که ترامپ اخیرا خود به آن اشاره کرده این است که فرمان اجرایی جدیدی برای ممنوعیت ورود اتباع 7 کشور اسلامی به آمریکا برای بار دوم صادر کند .اگر ترامپ به دنبال اجرای راهکار دوم برود این اقدام وی نه فقط اقدامی بی سابقه در تاریخ آمریکا است بلکه نوعی مبارزه جویی با قوه قضاییه محسوب می شود.
مسلما دستگاه قضایی آمریکا نیز در مقابل تلاش خواهد کرد تا با استفاده از ابزارها و اختیاراتی که دارد، بار دیگر در صدد خنثی کردن فرمان اجرایی جدید براید که این به منزله آغاز دور نامعلومی از تعاملات خصمانه بین دوقوای حاکمیتی آمریکا خواهد بود.
در این میان تکلیف قوه سوم یعنی قوه مقننه آمریکا یا همان کنگره نیز نامعلوم است.تا کنون بسیاری از اعضای کنگره اعم از جمهوری خواه و دموکرات نیز علیه این فرمان ترامپ موضع گرفته اند.
طبیعی است که در صورت ادامه مناقشه کنونی بین کاخ سفید ودستگاه قضایی امریکا کنگره ناچار به موضع گیری صریحتری خواهد بود که البته می توان پیش بینی کرد که این موضع گیری به نفع ترامپ و اقدامات جنجالی وی نخواهد بود./113/111
بیشتر بخوانید:
شکایت ترامپ از حکم قاضی رابرت
ترامپ: حکم قاضی فدرال مضحک است
تعلیق فرمان مهاجرتی ترامپ توسط یک قاضی فدرال آمریکا