ایران پرس: نشست وزرای امور خارجه کشورهای عضو گروه جی ۲۰ بدون بیانیه پایانی و دستیابی به نتیجه‌ در هند پایان یافت.

مهمترین دلیل بی نتیجه بودن این نشست اختلافات آمریکا و روسیه بر سر بحران اوکراین است که به مشاجره لفظی هم منجر شد. علاوه براین میان کشورهای عضو گروه بیست اتفاق و اجماع نظر در مورد این بحران وجود ندارد. به عبارت دیگر آمریکا تلاش کرد از نشست گروه بیست به عنوان ابزاری برای اعمال فشار بر روسیه استفاده کند که ناموفق بوده است.

به گونه ای که به نوشته روزنامه «تاگس شاو» آلمان، بحران اوکراین بر نشست وزرای خارجه گروه 20 در دهلی نو سایه انداخته بود و شرکت کنندگان در این نشست مواضع سختی را در این خصوص اعمال کردند که در نهایت نشست نتوانست بیانیه ای را صادر کند.

«محسن رویی صفت» کارشناس مسایل سیاسی در این باره می گوید: شاید به جرات می توان نشست گروه بیست در هند را بازتاب دهنده دیدگاههای متضاد جامعه جهانی در مورد بحران اوکراین دانست. به عبارت دیگر به رغم ادعاهای آمریکا در مورد انزوای روسیه در این مورد، اختلافها در خصوص بحران اوکراین نشان داد که این ادعای واشنگتن صحت ندارد و جامعه جهانی دیدگاه مطابق واشنگتن را در مورد بحران اوکراین ندارد.

شرایط حاکم بر نشست وزرای خارجه گروه بیست در هند به قدری بد بوده که وزیر امور خارجه روسیه از آن به عنوان نشستی مضحک نام می برد که ناشی از تلاشهای بی حاصل غرب برای اتخاذ موضع محکومیت روسیه در بحران اوکراین است. در واقع می توان گفت این یکی از شگردهای آمریکا است که می کوشد از نشستهای جهانی برضد دشمن و رقیب خود استفاده کند.

«سوبرهمانیام جایشانکار» وزیر امور خارجه هند به عنوان مبزبان مجبور شد اعتراف کند که کشورش نتوانست این شکاف را که به ضرر کشورهای فقیرتر است و به شدت از پیامدهای جنگ رنج می برند پر کند. به گفته وی هزینه های سوخت و غذا مسائل بسیار مهمی است که بی توجهی به انها عواقب واقعاً مضری دارد.

«فرجاد امین» کارشناس مسایل سیاسی در این باره می گوید: آمریکا در همه نشستهای بین المللی همواره سیاست باج خواهی را دنبال می کند و می کوشد از این‌ نشستها به نفع خود بهره برداری کند. موضوعی که همواره موجب بروز اختلافات شده و منجر به ناکامی ان میشود. این بدان معنا است که آمریکا با سیاسی کردن نشستهای بین المللی سیاست سود حداکثری را به نفع خود دنبال می کند. این در حالی است که کشورها نیز با اتخاذ موضع مستقل موفق به شکست کشاندن آمریکا در این خصوص شده اند.

در هر حال، گروه بیست دوسوم جمعیت جهان و 80 درصد اقتصادی و سه چهارم تجارت جهانی را به خود اختصاص داده است که تصمیمات آن می تواند بر تحولات بین المللی تاثیر گذار باشد. اما آمریکا با تلاش برای بهره برداری از این اجلاسها به نفع سیاستهای خود ضرر های جدی را به نظام بین المللی وارد می کند که وزیر امور خارجه هند به صراحت به انها اشاره می کند.

با این حال بحران اوکراین نه تنها بر اقتصاد جهانی و امنیت غذایی سایه افکنده است، بلکه نمادی از شکست امریکا در اجماع سازی بر ضد روسیه است. این بدان معنا است آنگونه که آمریکا ادعا می کند هیچگونه ائتلافی بر ضد روسیه در مورد بحران اوکراین تشکیل نشده است و به جز تعداد محدودی از کشورها که متحدان آمریکا هستند از موضع واشنگتن حمایت نمی کنند.

نویسنده : مجید وقاری

116