ایران پرس- به رغم ادعای اروپا در زمینه حمایت از حفظ توافق هسته‌ای برجام، تروئیکای اروپایی (آلمان، فرانسه و بریتانیا) با درپیش گرفتن رویکرد تهدید ضد ایران، موضعی همسو با آمریکا درباره توانمندی موشکی ایران که ماهیتی بازدارنده دارد، اتخاذ کرده است.

در این راستا اعضای تروئیکای اروپایی (بریتانیا، فرانسه وآلمان) روز چهارشنبه (4 دسامبر) در اقدامی هم سو با آمریکا در نامه‌ای به «آنتونیو گوترش» دبیرکل سازمان ملل متحد مدعی شدند: "برخی از موشک‌های ایران با قطعنامه 2231 شورای امنیت این سازمان، «ناهمخوان» است."

تروئیکای اروپایی در این نامه، به گوترش توصیه کردند در گزارش بعدی خود درباره برنامه موشکی ایران، این موشک‌ها را در تناقض با مفاد قطعنامه 2231 شورای امنیت معرفی کند. این کشورها پیش از این هم، این ادعا را مطرح کرده بودند، اما به دلیل عدم انطباق آن با متن قطعنامه 2231 نتوانستند شورای امنیت را به صدور قطعنامه یا بیانیه راضی کنند.

«محمدجواد ظریف» وزیر خارجه ایران در این باره اعلام کرد: "کسانی که با برجام آشنا هستند می‌دانند پرتاب موشک ماهواره‌بر توسط ایران و آزمایش‌های موشکی نقض قطعنامه 2231 نیستند."

وزیر خارجه ایران با بیان اینکه قطعنامه 2231 شورای امنیت سازمان ملل متحد فقط از ایران می‌خواهد موشک حامل کلاهک هسته‌ای نسازد تصریح کرد: "ایران برنامه هسته‌ای نظامی ندارد." این اظهارات ظریف تاکنون بارها توسط آژانس بین المللی انرژی اتمی نیز تایید شده است.

آمریکا و متحدان اروپایی اش که همواره به دنبال انحصار تکنولوژی‌های پیشرفته برای خود هستند، مدعی‌اند اقدام ایران در زمینه آزمایش های موشکی در تناقض با قطعنامه 2231 شورای امنیت است.

این در حالی است که زرادخانه موشکی ایران دارای ماهیت دفاعی بوده و در راستای دکترین بازدارندگی ایران ایجاد شده وآزمایش های موشکی ایران نیز به منظور ارتقای توانمندی موشک های بالستیک انجام می شود.

اساسا یکی از خواسته های اصلی آمریکا که اکنون اروپایی ها نیز با آن همداستان شده اند و در چارچوب شروط 12 گانه «مایک پمپئو» وزیر خارجه آمریکا در مه 2018 مطرح شد، توقف برنامه موشکی ایران بوده است و مقامات ارشد آمریکایی مانند «دونالد ترامپ» و پمپئو بارها در موضع گیری ها و یا دیدارهای خود با مقامات دیگر کشورها به ویژه تروئیکای اروپایی بر لزوم توقف توسعه موشکی ایران تاکید کرده اند.

این در حالی است که جمهوری اسلامی ایران با تأکید بر اینکه دکترین دفاعی آن مبتنی بر بازدارندگی و تدافعی است، بر حق خود برای گسترش برنامه موشکی جهت دفاع از خود تأکید کرده است. اساسا ایران در زمینه گسترش و ارتقای توانمندی موشکی خود بر متخصصان و پتانسیل داخلی اش اتکا کرده است و اقدامات  تحریمی آمریکا که با ادعای ایجاد مانع در زمینه پیشرفت موشکی ایران ویا جلوگیری از دستیابی آن به مواد و قطعات لازم در این زمینه صورت گرفته، هیچ گاه نتوانسته خللی درپیشرفت موشکی ایران ایجاد کند.

به گفته «ولادیمیر ساژین» کارشناس امور غرب آسیا: "تهران با تقویت برنامه موشکی خود به تحریم‌های آمریکا پاسخ داد. تلاش‌های آمریکا برای متوقف کردن برنامه موشکی ایران از طریق تحریم‌های سخت، بیهوده بوده است."

آمریکا تلاش کرده تا برنامه هسته ای ایران را با برنامه موشکی آن پیوند بزند، لذا دولت ترامپ هر گونه مذاکره مجدد برای بازگشت به برجام را منوط به اجرای شروط مد نظرش درباره مسائل هسته ای ایران به ویژه توقف غنی سازی و نیز توقف برنامه موشکی ایران کرده است.

واشنگتن مدعی است که برجام نتوانسته اقدامات هسته ای ایران را مهارکند و منافع وخواسته های آمریکا به ویژه در زمینه ایجاد محدودیت های جدی بر برنامه موشکی و سیاست های منطقه ای ایران را تامین کند.

اکنون اعضای تروئیکای اروپایی به جای تلاش برای اجرای تعهدات برجامی اش، به زعم خود درصدد تشدید فشارها علیه ایران برای بازگشت تهران به اجرای کامل تعهدات برجامی هستند و در این زمینه همصدا با آمریکا، برنامه موشکی ایران را بهانه این اقدام قرار داده اند.

نویسنده: سیدرضا میرطاهر

138/116

بیشتر بخوانید:

ادعای تروئیکای اروپایی علیه برنامه دفاعی موشکی ایران