سید رضی عمادی- آخرین انتخابات پارلمانی عراق ماه مه 2018 برگزار شد، اما تظاهرات ضد دولتی که از اکتبر 2019 آغاز شد به استعفای عادل عبدالمهدی در یکم دسامبر انجامید.
دولت کنونی الکاظمی دولت موقت است که باید زمینه برگزاری انتخابات پارلمانی و تشکیل دولت دائمی را فراهم کند.
تعیین زمان برگزاری انتخاباتی با واکنش هایی در داخل عراق مواجه شد.
"محمد الحلبوسی"، رئیس پارلمان عراق یکی از واکنش های اصلی و معنادار را انجام داد.
الحلبوسی به تعیین زمان پیش از تصویب قانون انتخابات اعتراض کرد و در واکنش معنادار خواستار برگزاری انتخابات حتی پیش از تاریخ 6 ژوئن 2021 شد.
"ماجد شنگالی" سیاستمدار کرد عراقی در خصوص واکنش الحلبوسی گفت: «این توئیت نشان داد الحلبوسی از تصمیم الکاظمی برای مشخص کردن زمان برگزاری انتخابات راضی نیست.» در واقع واکنش الحلبوسی به منزله این است که الکاظمی درصدد اعمال فشار بر پارلمان است.
بر اساس ماده 64 قانون اساسی عراق، پارلمان این کشور با اکثریت مطلق اعضایش و بر اساس درخواست یک سوم اعضا یا درخواست نخست وزیر و با موافقت رئیس جمهوری منحل می شود.
بنابراین، در صورتی که انتخابات روز 6 ژوئن 2021 برگزار شود، پارلمان باید تا 6 ژوئن منحل شود.
دیگر واکنشی که به تعیین زمان انتخابات پارلمانی انجام شد، استقبال از برگزاری انتخابات زودهنگام است. برخی گروهها و شخصیت ها از برگزاری انتخابات بدون انتقاد به زمان آن استقبال کردند، اما برخی افراد و گروهها به زمان برگزاری آن اعتراض کرده و خواستار برگزاری انتخابات در زمانی زودتر از 6 ژوئن شدند.
در همین راستا "عدنان نیحان" رئیس فراکسیون پارلمانی الصادتون گفت برگزاری انتخابات زودهنگام در آوریل 2021 "مناسب تر" از برگزاری در ژوئن است چرا که عراق اکنون با دولت موقت اداره می شود.
موضوع سوم مربوط به ماده 64 قانون اساسی عراق است.
در این خصوص چند نکته به لحاظ قانونی و حقوقی وجود دارد.
در این ماده موضوعی به نام انتخابات زودهنگام پارلمانی مطرح نشده بلکه انتخابات "عمومی" مطرح شده است.
بر همین اساس نیز کمیسیون حقوقی پارلمان عراق در واکنش به تعیین موعد انتخابات پارلمانی زودهنگام در این کشور از سوی نخستوزیر، اعلام کرد که وی صلاحیت این کار را ندارد.
نکته دیگر در ماده 64 قانون اساسی عراق این است که رئیس جمهوری عراق باید خواستار برگزاری انتخابات عمومی شود و زمان برگزاری انتخابات نیز باید از سوی رئیس جمهوری تعیین شود.
این در حالی است که اکنون مصطفی الکاظمی، نخست وزیر عراق، زمان برگزاری انتخابات را تعیین کرده است.
چهارمین نوع واکنشی که به موضوع انتخابات زودهنگام پارلمانی عراق انجام شد، حمایت از برگزاری آن است.
بسیاری در عراق بر این باور هستند برگزاری انتخابات پارلمانی سبب مشارکت مردمی و عبور از بحران بی اعتمادی مردم به نظم سیاسی کنونی می شود.
"احمد الاسدی"، نماینده پارلمان عراق در پست توئیتری در این خصوص نوشت: «گام مهم تر در جهت اصلاح و عبور از بحران اعتمادی که بین دولت و مردم به وجود آمده، این است که انتخاباتی زودهنگام و سالم با مشارکت گسترده مردم برگزار شود.»
نکته پایانی اینکه، واکنش ها به تعیین زمان انتخابات زودهنگام پارلمانی به خصوص واکنشی که از سوی محمد الحلبوسی، رئیس پارلمان انجام شد، نشان می دهد دولت عراق برای برگزاری انتخابات مسیر سختی پیش رو دارد و باید با جدیت بیشتر و اراده قوی زمینه برگزاری انتخابات پارلمانی را فراهم کند.
بیشتر بخوانید:
هشدار عراق درباره خطر بازگشت داعش
دور جدید گفتو گوهای عراق و آمریکا؛ دلایل و پیامد
تکمیل کابینه عراق؛ آرایش کابینه و چالش های فوری آن