واکنشها به تصمیم آمریکا صرفاً به داخل یمن یا منطقه غرب آسیا محدود نشد. روسیه و اتحادیه اروپا نیز با این تصمیم مخالفت و درباره آن ابراز نگرانی کردند. حتی در داخل آمریکا نیز با این تصمیم مخالفت شد و اخیراً 25 نماینده مجلس نمایندگان آمریکا به رهبری «جورجی میکز»، رئیس کمیته امور خارجی مجلس نمایندگان در نامهای، تصمیم دولت دونالد ترامپ را برای تروریستی خواندن جنبش انصارالله یمن محکوم کردند.
علل این واکنش گسترده چیست؟ آیا اروپا و برخی آمریکاییها از انصارالله یمن در مقابل ائتلاف سعودی حمایت میکنند؟ بدون تردید، این گونه نیست. قصدی از سوی اروپا و برخی از آمریکاییها برای دفاع از انصارالله یمن در مقابل ائتلاف سعودی وجود ندارد.
انصارالله؛ بازیگر تأثیرگذار صحنه سیایسی یمن
یکی از علل اصلی این مخالفتهای گسترده با قصد آمریکا برای تروریستی اعلام کردن انصارالله یمن، این است که یمن با وخیمترین فاجعه بشری در سطح جهانی مواجه است. تروریستی اعلام کردن انصارالله نه تنها کمکی به کاهش بحران یمن نمیکند بلکه وخیمتر شدن این بحران را در پی خواهد داشت چرا که این تصمیم امکان دستیابی به راه حل سیاسی برای پایان دادن به بحران یمن را سختتر خواهد کرد. «واسیلی نبنزیا»، نماینده روسیه در نشست پنجشنبه شب سازمان ملل با موضوع یمن، گفت: «تروریستی خواندن انصارالله از سوی واشنگتن بحران انسانی را تشدید میکند.» پیام غیرمستقیم این موضوع این است که انصارالله به عنوان یکی از بازیگران تأثیرگذار صحنه سیاسی یمن پذیرفته شده است و هرگونه مذاکره و یا راه حل سیاسی برای بحران یمن بدون انصارالله امکانپذیر نیست.
اذعان به ناکارآمدی سازمان ملل در یمن
عامل دیگر این است که اگرچه سازمان ملل متحد تاکنون برای پایان دادن به بحران یمن موفقیتی نداشته است، اما اقدام آمریکا در تروریستی خواندن انصارالله یمن میتواند تداوم فعالیت این سازمان در بحرین یمن را نیز با مشکل مواجه سازد. در شرایط کنونی نیز دولت نجات ملی یمن و مقامات انصارالله بارها اعلام کردهاند که سازمان ملل متحد در راستای منافع عربستان و امارات در بحران یمن عمل میکند.
«محمد عبدالسلام»، رییس هیات مذاکره کننده دولت نجات ملی یمن اخیراً در توئیئی نوشت: «مارتین گریفیتس، نماینده سازمان ملل با عملکرد بَد و حمایت خود از دولت مزدور و پذیرفتن اهداف و منطق آن، از ماموریت بینالمللی خود درباره یمن خارج و به یک پستچی میان ریاض و ابوظبی برای آشتی دادن مزدوران متخاصم این دو تبدیل شده است.»
«جورجی میکز»، رئیس کمیته امور خارجی مجلس نمایندگان آمریکا نیز درباره دلیل مخالفت با اقدام دولت ترامپ گفت: «این تصمیم کار مارتین گریفیتس، نماینده ویژه سازمان ملل را به عنوان مذاکرهکننده صلح سختتر میکند و تنها مسیر پایان به این جنگ وحشیانه را با مانع مواجه خواهد کرد.» در واقع، پیام غیرمستقیم این موضوع، پذیرش ناکارآمدی سازمان ملل در بحران یمن و تأثیر این تصمیم بر تضعیف بیش از پیش موقعیت سازمان ملل در این بحران است.
حمایت آمریکا از ائتلاف سعودی علیه یمن
عامل سوم در مخالفت با تصمیم دولت ترامپ برای تروریستی خواندن انصارالله یمن، این است که این تصمیم به معنای حمایت آمریکا از ائتلاف سعودی در جنگ علیه یمن است. ائتلاف سعودی در 6 سال گذشته مرتکب نقض فاحش حقوق بشر در یمن شده است. شواهد متعددی نشان میدهد آمریکا مستقیم و غیرمستقیم از این ائتلاف حمایت کرده است.
تصمیم برای تروریستی خواندن انصارالله با استقبال عربستان مواجه شد، کمااینکه حتی ممکن است پیشنهاد تروریستی خواندن انصارالله نیز از سوی ریاض به دولت ترامپ که روزهای پایانی خود را سپری میکند، داده شده باشد. این موضوع نیز دو پیام در درون خود دارد. از یک سو، این پیام را دارد که آمریکا نباید بیش از این از ائتلاف سعودی در جنگ علیه یمن کمک کند و از سوی دیگر این پیام را دارد که تروریستی خواندن انصارالله، زمینه را به آل سعود برای افزایش جنایتها علیه یمن و به بهانه ادعایی مبارزه با تروریسم میدهد.
مخالفت جهانی با تصمیم آمریکا؛ شکستی دیگر برای ترامپ در روزهای پایانی
نکته پایانی اینکه، مخالفت گسترده با قصد دولت آمریکا برای تروریستی خواندن انصارالله، شکستی دیگر در کارنامه سیاست خارجی دولت ترامپ است، دولتی که چهارشنبه آینده یعنی 3 روز دیگر به تاریخ میپیوندد، اما جنایتهای آن به خصوص در منطقه غرب آسیا فراموش نخواهد شد. // 114
نویسنده: سیدرضی عمادی
بیشتر بخوانید:
25 نماینده آمریکا تصمیم دولت ترامپ در تحریم انصارالله یمن را محکوم کردند
مخالفت آمریکا با درخواست سازمان ملل برای لغو تحریم انصارالله
ابراز نگرانی اتحادیه اروپا از تصمیم دولت ترامپ علیه انصارالله یمن
سفیر ایران در یمن: آمریکا با فشار صهیونیستها، انصارالله را در لیست تروریستی قرار میدهد
حزبالله، تروریستی خواندن انصارالله یمن را بهشدت محکوم کرد