ایران پرس: وزرای امور خارجه ترکیه و آمریکا در جمهوری دومینیکن در مورد آخرین تحولات شرق دریای مدیترانه و لیبی گفتگو و رایزنی کردند.

محمدعلی طالبی- در پی این دیدار، وزارت امور خارجه آمریکا با انتشار بیانیه ای با اشاره به انجام این دیدار، تصریح کرد: در این دیدار بر کاسته شدن از تنش ها در شرق مدیترانه تاکید شد. 

تردیدی نیست که تنش‌های داخلی در لیبی و کشیده شدن آن به شرق دریای مدیترانه، به موضوعی برای رقابت بر سر دستیابی به میادین انرژی و گسترش نفوذ در این منطقه تبدیل شده است.

در حقیقت، بحث درخصوص منطقه شرق مدیترانه و ذخایر انرژی دراین منطقه یکی از مهمترین مسائلی است که این روزها مورد توجه کشورها قرار گرفته است.

ترکیه ، قطر، مصر، یونان و قبرس از جمله کشورهایی هستند که به این مساله توجه بسیار زیادی از خود نشان داده و هر کدام به نوعی به دنبال پیروزی در این رقابت هستند.

به همین دلیل، تحرکات ترکیه درشرق دریای مدیترانه و انجام عملیات حفاری کشتی های این کشور، موجی از نارضایتی ها و نگرانی های کشورهای این منطقه را موجب شده است.

 

درعین حال، حضور ترکیه در لیبی نیز بر تنش های این کشور با برخی همسایه در مدیترانه افزوده است. تنش‌ها در دریای مدیترانه از سال گذشته میلادی و به دلیل تلاش‌های ترکیه، یونان و جزیره قبرس به منظور انجام عملیات اکتشاف و حفاری گاز درمنطقه تشدید شده و این مساله به پدیدار شدن تنش‌های قدیمی میان طرفین متخاصم منجر شده است.

به عنوان مثال، اتحادیه اروپا چندی قبل اعلام کرد: طرح ترکیه برای انجام حفاری برای جستجوی نفت و گاز در سواحل جزیره قبرس نگرانی بسیاری از کشورهای این منطقه را فراهم ساخته است.

اتحادیه اروپا هشدار داده که این اقدام ترکیه موجب افزایش تنش‌ها میان این دوکشور شده و غیرقابل قبول است.

"جوزپ بورل" مسوول سیاست خارجی اتحادیه اروپا روز یکشنبه گذشته از ترکیه خواست از سرگیری فعالیت‌های حفاری در شرق دریای مدیترانه را متوقف کند.

بورل با انتشار بیانیه‌ای اعلام کرد:  "من مقام های ترکیه را فرا می‌خوانم تا چنین فعالیت‌هایی را فورا متوقف کرده و با حسن نیت وارد مذاکراتی گسترده با اتحادیه اروپا شوند".

وی در عین حال، تاکید کرد: اقدام ترکیه در آغاز دوباره حفاری باعث تشدید تنش‌ها در دریای مدیترانه می‌شود.

 

"عمر فاتح اوزکان" معتقد است: "بی تفاوت ماندن ترکیه نسبت به اوضاع لیبی و شرق مدیترانه به طور مستقیم بر موقعیت ژئوپلیتیک و ژئواستراتژیک آنکارا تأثیر خواهد گذاشت. بنابراین، ترکیه با امضای توافق نامه‌ای پیرامون حوزه فعالیت دریایی با لیبی حریم بخشی از مرزهای دریایی خود در شرق دریای مدیترانه را تعیین کرده است". 

ترکیه در ماه نوامبر سال ۲۰۱۹ میلادی درخصوص حریم دریایی ترکیه و لیبی در دریای مدیترانه و همچنین توسعه همکاری‌های امنیتی و نظامی میان دوطرف، با دولت وفاق ملی دو توافق نامه امضا کرد.

در مقابل امضای این توافقنامه ها، مصر و یونان نیز با امضای توافقنامه مشابهی در شرق مدیترانه، بر وضعیت پیچیده حاکم بر این منطقه افزوده اند.

در حال حاضر،  کشورهایی یونان، مصر، امارات، عربستان سعودی، روسیه، فرانسه و رژیم اسرائیل، تلاش می‌کنند با حمایت از "خلیفه حفتر" به اهداف خود در لیبی و دریای مدیترانه دست یابند.

در مقابل، ترکیه، ایتالیا و قطر نیز از دولت "فائزالسراج" رئیس جمهوری تحت حمایت سازمان ملل، حمایت می‌کنند.

در یک جمعبندی کلی از روند جاری اختلاف ها در شرق مدیترانه و لیبی می توان گفت: بروز اختلاف های جاری میان کشورهای ذینفع در دریای مدیترانه ممکن است طرفین را به سمت درگیری های بی نتیجه سوق دهد.

این درحالی است که برغم گفتگوهای روسای دستگاه های دیپلماسی آنکارا و واشنگتن، اتخاذ مواضع دوگانه دولت های سلطه گری نظیر آمریکا، زمینه های تشدید اختلاف های جاری را بیش ازپیش فراهم و مشکلات این کشورها را افزایش خواهد داد. 

بیشتر بخوانید:

 افزایش تنش‌ها بین فرانسه و ترکیه و افزایش حضور نظامی در شرق مدیترانه

تشدید اختلاف‌های ترکیه و اتحادیه اروپا در شرق مدیترانه

تلاش های اردوغان برای دریافت مطالبات ترکیه در مدیترانه شرقی