ایران پرس: روسیه به غرب هشدار داد که حملات سایبری علیه زیرساخت‌های این کشور خطر رویارویی مستقیم نظامی را به دنبال دارد.

وزارت خارجه روسیه در بیانیه‌ای تصریح کرد: زیرساخت‌های حیاتی و نهادهای دولتی این کشور مورد حمله سایبری قرار گرفته‌اند و گروه‌های هکری در آمریکا و اوکراین مسئول این حملات هستند.

در ادامه این بیانیه آمده است: "روسیه اقدامات تهاجمی را بی‌پاسخ نخواهد گذاشت. تمام گام‌های ما مطابق با قوانین روسیه و قوانین بین‌المللی به صورت سنجیده و هدفمند خواهند بود." مسکو همچنین  هشدار داد: "تلاش‌ها برای به چالش کشیدن روسیه در فضای سایبری با اقدامات متقابل مواجه خواهد شد."

زنگ خطر جدی روسیه درباره بروز رویارویی مستقیم نظامی با غرب با توجه به تشدید اقدامات خصمانه بلوک غرب به سرکردگی آمریکا که پس از آغاز جنگ اوکراین با شدتی مضاعف دنبال می شود ابراز شده است.

در برهه کنونی غربی ها علاوه بر جنگ نیابتی با روسیه از طریق ارسال کمک های نظامی و تسلیحاتی بسیار گسترده و بی سابقه به اوکراین به ارزش میلیاردها دلار وارد جنگ سایبری با روسیه شده اند.

این جنگ از طریق نفوذ هکری در مراکز استراتژیک روسیه و از کار انداختن ویا ایجاد اختلال جدید در سرورهای این مراکز و یا سرقت داده ها و اطلاعات  روسیه صورت می گیرد. پیش از این نیز مقامات روسی اعلام کرده‌اند با توجه به سیر تحولات در اوکراین، روسیه و کشورهای غربی وارد جنگی نیابتی شده‌اند که ممکن است به جنگ مستقیم تبدیل شود.

از زمان حمله روسیه به اوکراین در 24 فوریه، پایگاه‌های اینترنتی بسیاری از شرکت‌های دولتی و سازمان‌های خبری در روسیه مورد حمله سایبری قرار گرفته‌اند. به همین دلیل  هشدار مسکو  پس از هک تارنمای وزارت خارجه روسیه در روز یکشنبه و انتشار پیام "زنده باد اوکراین" در این تارنما منتشر شد.

«ولادیمیر پوتین» رئیس جمهور روسیه در ماه مه گفت: "تعداد حملات سایبری به روسیه توسط «سازمان‌های دولتی» خارجی چندین برابر افزایش یافته و از نهادهای مرتبط این کشور خواست تا امنیت فناوری اطلاعات خود را تقویت کنند تا بدین ترتیب میزان آسیب پذیری خود در مقابل حملات سایبری را افزایش دهند."

در عین حال هشدار جدی مسکو درباره تبعات اقدامات مخرب سایبری و احتمال بروز جنگ مستقیم بین روسیه و غرب نشان دهنده میزان بالای اهمیت و نیز حساسیت روسیه در قبال این گونه تحرکات خصمانه است.

این در حالی است که پیش از این آمریکا همواره روسیه را متهم به انجام دادن حملات سایبری و نفوذهای هکری علیه مراکز حساس ایالات متحده کرده و تهدید به اقدامات متقابل می نمود.

در واقع در کنار دیگر اختلافات بین آمریکا و روسیه، مساله حملات سایبری و به ویژه باج افزاری علیه آمریکا که واشنگتن روسیه را عامل این حملات تلقی می کند یکی از مهمترین موارد شکاف و تنش بین دو کشور بوده است.

اکنون به نظر می رسد این غربی ها هستند که ابتکار عمل را در این زمینه به دست گرفته و رویکردی تهاجمی همسان با دیگر ابعاد اقدامات آفندی خود علیه روسیه این بار در عرصه سایبری را اتخاذ کرده اند.

«جان بولتون» مشاور امنیت ملی اسبق کاخ سفید می گوید: "استراتژی امنیت سایبری جدید آمریکا خواستار پاسخ تهاجمی به هر کشوری است که آمریکا را هدف قرار می دهد. هر کشوری که علیه آمریکا فعالیت سایبری انجام می دهد باید انتظار داشته باشند که ما به صورت تهاجمی و تدافعی پاسخ خواهیم داد."

شاید به همین دلیل است که در بخش دیگری از بیانیه وزارت خارجه روسیه به صراحت آمده است: "واشنگتن به صورت عامدانه آستانه استفاده رزمی از فناوری سایبری را پایین آورده است و نظامی‌سازی فضای سایبری از سوی غرب و تلاش برای تبدیل آن به عرصه تقابل بین کشورها، خطر برخورد نظامی مستقیم با عواقبی غیر قابل پیش‌بینی را به میزان عظیمی افزایش داده است."

مسلما این اقدامات غربی ها از سوی روسیه بی پاسخ نخواهد ماند و باید منتظر کنش های سایبری مسکو در قبال اوکراین و سایر کشورهای غریی حامی آن بود. در واقع حملات سایبری به مثابه تیغی دو لبه محسوب می شود که توسط دیگران نیز می تواند به نحو موثری علیه غربی ها مورد استفاده قرار گیرد.

نویسنده: سيدرضا ميرطاهر

117