در سال های اخیر به ویژه پس از شروع بحران در سوریه در سال 2011 به تدریج سیل پناهجویان از غرب آسیا به اروپا سرازیر شد که منجر به شکل گیری بحران پناهجویان گردید. اکنون یک حادثه تراژیک برای یک خانواده ایرانی در مسیر رسیدن به بریتانیا بار دیگر مساله بی مسئولیتی دولت های اروپایی در رفتار با پناهجویان را بیش از پیش عیان ساخته است.
«رسول ایراننژاد» 35 ساله، همسرش، «شیوا محمدپناهی» 35 ساله، «آنیتا ایراننژاد» 9 ساله و «آرمین ایراننژاد» 6 ساله در این حادثه جان باخته و اجسادشان کشف و شناسایی شده و «آرتین» فرزند 15 ماهه آنها همچنان مفقود است.
این خانواده اهل روستای "گلینه" از توابع سردشت استان آذربایجان غربی بودند.
کانال مانش، بین فرانسه و بریتانیا یکی از پر رفت و آمدترین آبراههای جهان است و عبور از آن با شناورهای کوچک به خصوص در فصل زمستان و روزهایی که دریا طوفانی است، بسیار خطرناک است.
نهادهای حامی پناهجویان گفتهاند که مرگ چهار عضو یک خانواده ایرانی بر اثر غرق شدن قایق حامل آنها در کانال مانش باید زنگ هشدار را برای سیاستمداران در فرانسه و بریتانیا به صدا درآورد.
گروه "مراقبت از کاله"، از دولت بریتانیا خواست تا برای رسیدن پناهجویان به این کشور راهی قانونی پیدا کند.
این نهاد خیریه میگوید: "از دست دادن زندگی، باید برای صاحبان قدرت در فرانسه و بریتانیا زنگ بیدارباش به شمار آید".
این در حالی است که به ویژه دولت فرانسه سیاست بی تفاوتی در قبال پناهجویان مستقر در این کشور را در پیش گرفته و در عین حال به طور خاص هیچ اعتنایی به سرنوشت آن دسته از پناهجویان که قصد دارند از راه دریا به بریتانیا برسند ندارد.
در واقع پاریس صرفا به دنبال خلاصی از دست پناهجویان است و به همین دلیل با وجود آگاهی از روند ر وبه افزایش حضور پناهجویان در سواحل شمال فرانسه به ویژه اطراف کاله برای سفر با قایق به بریتانیا، اما با نادیده گرفتن این امر، در واقع به پناهجویان برای انجام این سفر چراغ سبز می دهد.
بدین ترتیب دولت فرانسه چشم خود را بر این مساله بسته و با سیاست منفعل کنونی خود پناهجویان را رهسپار سفردریایی بسیار پرخطر با قایق های ناایمن می کند.
پناهجویان اساسا با برخورد سرد و حتی خشونت آمیز در کشورهای غربی مواجه بوده و دولت های اروپایی در تلاش برای ممانعت از ورود آنها و در مرحله بعد بازگرداندن پناهجویان هستند.
سیاستمداران راست گرای افراطی نیز تلاش می کنند تا ورود پناهجویان را مسبب بسیاری از معضلات جوامع اروپایی قلمداد کنند و بیرون راندن و ممانعت از ورود آنها را خواستار هستند.
در عین حال بی توجهی و کوتاهی کشورهای اروپایی ابعاد انسانی و اجتماعی بحران پناهجویان را روز به روز افزایش داده است. به گفته «مارتین پلویم» کارشناس سیاسی: بحران پناهجویان بیش و پیش از آنکه بحران ورود تعداد زیادی از آوارگان به خاک اروپا باشد؛ بحران مدیریت و سیاستگذاری اروپایی است.
براساس آمار سازمان بینالمللی مهاجرت، درهشت ماهه اول سال 2020 میلادی 554 نفر در راه رسیدن به اروپا جان دادهاند که البته بخش عمده آنها مربوط به دریای مدیترانه است.
دریک دهه اخیر اروپا کارنامه ای منفی در حل معضل پناهجویان از خود ارائه داده است.
هم اکنون شمار زیادی از پناهجویان در بدترین شرایط در کشورهای اروپایی سرگردان هستند. ریشه بحران پناهجویان به سیاست های دوگانه غرب در مبارزه با تروریسم و فقر باز می گردد.
نویسنده: سيدرضا مير طاهر
118
بیشتر بخوانید:
اروپا پذیرش پناهجویان را دشوارتر میکند
درخواست بریتانیا و آلمان برای سختگیری بیشتر علیه پناهجویان
افزایش فشارهای اروپا ضد پناهجویان