وزیر امور خارجه پاکستان در مراسم افتتاحیه چهل و هشتمین اجلاس شورای وزرای خارجه سازمان همکاری اسلامی تاکید کرد، تقویت جایگاه بین المللی این سازمان و حل مسائل تمامی کشورهای عضو از اهداف اصلی است. «شاه محمود قریشی» وزیر امور خارجه پاکستان در این نشست گفت، مداخله خارجی در امور کشورهای مسلمان، تداوم اشغالگری اراضی مسلمانان در جهان، محرومیت مسلمانان از حق تعیین سرنوشت بویژه در فلسطین و منطقه کشمیر تحت کنترل هند، مسائلی است که می تواند با ایجاد تنش های گوناگون اتحاد و همبستگی اسلامی را تضعیف کند.
نشست دو روزه وزیران خارجه کشورهای عضو سازمان همکاری اسلامی در اسلام آباد فرصتی است تا نمایندگان کشورهای اسلامی حاضر در این اجلاس ضمن رایزنی و تبادل نظر درباره مسائل مهم جهان اسلام در خصوص چگونگی کمک به کاهش مشکلات کشورهای اسلامی درگیر بحران تصمیم گیری کنند.
در حال حاضر، علاوه بر فلسطین به عنوان مسئله دائمی و دغدغه همیشگی جهان اسلام، موضوع افغانستان و تحولات این کشور مهمترین دستور کاری است که در اجلاس وزیران خارجه کشورهای عضو سازمان همکاری اسلامی مورد توجه خواهد بود.
البته در چارچوب سیاست های پاکستان برای کمک به افغانستان پس از بروز برخی شرایط نگران کننده در این کشوردر پی قدرت یافتن طالبان، اسلام آباد در نوزدهم دسامبر2021، میزبان نشست فوق العاده وزیران خارجه کشورهای عضو سازمان همکاری اسلامی بود. وزرای خارجه کشورهای عضو سازمان همکاری اسلامی در نشست اسلام آباد توافق کردند، صندوق کمکهای بشردوستانه برای افغانستان به منظور رسیدگی به بحران اقتصادی عمیق در این کشور که میلیونها نفر را در معرض گرسنگی قرار داده است، ایجاد کنند.
همزمان با برگزاری چهل و هشتمین نشست وزیران خارجه کشورهای عضو سازمان همکاری اسلامی در پاکستان، در چارچوب اجرایی شدن تصمیم نشست فوق العاده وزیران خارجه کشورهای عضو این سازمان در دسامبر گذشته، «حسین ابراهیم طه» دبیرکل سازمان همکاری اسلامی، «محمد سلیمان الجاسر» رئیس بانک توسعه اسلامی و «شاه محمود قریشی» وزیر خارجه پاکستان در مراسمی در اسلام آباد منشور صندوق کمک های بشر دوستانه برای افغانستان را امضا کردند.
شکل گیری صندوق کمک های بشردوستانه برای افغانستان که از نتایج اجلاس قبلی وزیران خارجه کشورهای عضو سازمان همکاری اسلامی محسوب می شود، امیدها برای تامین بخشی از نیازهای اولیه مردم افغانستان و کاهش آلام آنان را افزایش داده است.
«دیوید بزلی»، از مقامات برنامه جهانی غذا می گوید،
نزدیک به نصف جمعیت افغانستان با بحران گرسنگی شدید روبرو هستند. مردم افغانستان به کمکهای فوری بشردوستانه نیاز دارند و اگر این کمک ها انجام نشود این کشوربه یک بحران بزرگ بشری تبدیل خواهد شد.
در نشست دو روزه وزیران خارجه کشورهای عضو سازمان همکاری اسلامی در پاکستان، هیاتی نیز به ریاست «سعید خطیب زاده» سخنگوی وزارت امور خارجه جمهوری اسلامی ایران شرکت کرد.
ایران در بیش ازشش ماه گذشته که طالبان مجددا قدرت را در افغانستان بر عهده گرفته است، از جمله کشورهای فعال درعرصه کمک های بشردوستانه به این کشور و همچنین تلاش برای ایجاد اجماع منطقه ای در قالب کشورهای همسایه برای کمک به تثبیت اوضاع و جلوگیری از وقوع بحران انسانی در افغانستان بوده است که ضمن میزبانی از نشست همسایگان این کشور، در بیش از ده نوبت چندین محموله بزرگ شامل اقلام غذایی، دارویی و بهداشتی برای مردم افغانستان ارسال کرده است.
برغم بی توجهی آمریکا به دردهای مردم افغانستان به خصوص بلوکه کردن داراییهای این کشور که در تشدید بحران در افغانستان موثر بوده است، کشورهای عضو سازمان همکاری اسلامی می توانند در شرایط کنونی کمک های موثری به این کشور ارائه کنند تا از شدت گرفتن بحران در افغانستان جلوگیری کند.
نویسنده: محمدرضا عسگری
/ 114