در این اجلاس که با سخنرانی "شی جین پینگ" رئیس جمهور چین آغاز شد، نمایندگانی از 47 کشور از قاره آسیا و برخی از کشورهای دیگر خارج از این قاره درباره مسائل مختلف منطقه ای و بین المللی رایزنی خواهند کرد.
هدف این اجلاس انتقال و پخش دستاوردهای درخشان تمدن های کشورهای آسیا و جهان و ایجاد سکوی یادگیری متقابل و توسعه مشترک تمدن ها است.
درحالی که جهان با یکجانبه گرایی فزاینده و اقدامات غیرقانونی و مخرب آمریکا مواجه است، گفت و گو، تبادل نظر و مبادلات فرهنگی با هدف حل مشکلات و چالش ها؛ حلقه گمشده محسوب می شود و در چنین شرایطی است که نشست پکن از اهمیتی فوق العاده برخوردار است.
به خصوص اینکه قرن بیست و یکم به تعبیری، قرن آسیا است و گسترش همکاریهای آسیایی بویژه در زمینههای فرهنگی، علمی، تکنولوژیکی و اقتصادی برای همه کشورها از اهمیت بسیار زیادی برخوردار است.
قاره کهن، یکی از سرچشمههای مهم تمدن بشر است
"نیکولا کاسارانی" مدیر بخش آسیا در موسسه روابط بین الملل در رم ایتالیا می گوید:
"تبدیل منطقه آسیا و اقیانوس آرام به مرکز جاذبه روابط بین الملل یکی از مهم ترین تغییرات نظام بین الملل در چهارصد سال گذشته به حساب مـی آیـد. آسـیا اینـک در کـانون ژئوپلیتیک جهانی قرار گرفته و از موقعیت محوری در صحنه بین المللی برخوردار شده اسـت. در پرتو این تحول، قاره کهن دوران متفاوتی را به عنوان مرکز جدید قدرت و نفوذ اقتصادی و سیاسی بین المللی در تـاریخ معاصـر تجربـه مـی کند."
قاره کهن، نخستین خانه انسانها و یکی از سرچشمههای مهم تمدن بشر است و آسیایی ها در مسیر توسعه چند هزار ساله خود، تمدنهای شکوفایی را ایجاد کردهاند.
واقعیت این است که کشورهای مختلف آسیا موقعیت، تاریخ و آرمانهای مشابه و یکسان با یکدیگر دارند و می توانند برای تحقق انتظارات مردم خود، همکاری های فزاینده و همگرایی را در دستور کار قرار دهند.
همانطور که رئیس جمهور چین در نشست پکن گفت: مقابله بشر با چالشهای مشترک علاوه بر نیروی اقتصاد و فناوری، به نیروی فرهنگ و تمدن نیز نیاز دارد.
نشست گفتوگوی تمدنهای آسیایی صحنه ای جدید برای کمک به گفت وگوی برابر و توسعه تبادلات بین کشورهای آسیایی
شی جین پینگ که معمار طرح "یک کمر بند یک جاده" است همچنین گفت: نشست گفتوگوی تمدنهای آسیایی یک صحنه جدید را برای کمک به گفتوگوی برابر و توسعه تبادلات بین کشورهای آسیایی ایجاد کرده است.
در چند دهه اخیر مداخلات فزاینده خارجی، سیاست های تفرقه افکنانه کشورهای غربی در مناطق مختلف آسیا و همچنین یکجانبه گرایی مخرب آمریکا باعث شده است تا کشورهای آسیایی بخصوص در منطقه غرب آسیا با چالش هایی فزاینده مواجه شوند.
با اینحال نکته امیدبخش این است که به رغم تبدیل امنیت به دغدغه برخی از کشورها، بسیاری از کشورهای آسیا از شرق تا غرب قاره کهن تمایل فزاینده ای به همکاری بین قاره ای نشان داده اند.
در غرب آسیا سیاستهای اصولی و محوری جمهوری اسلامی ایران برای رهایی این منطقه از تروریسم داعش باعث شد تا افکار عمومی و کشورهای این منطقه بهتر از گذشته به حقانیت و درستی دیدگاه های ایران پی ببرند. در پی همین سیاست های منطقی و هدفمند ایران بود که اکنون بازیگران بیشتری در مقایسه با گذشته به اصولی چون "همکاری کشورها" و همچنین "حل مسالمت آمیز" بحران های منطقه ای وقوف پیدا کرده اند.
در شرق آسیا نیز، سیاست های اقتصاد محور کشورهای شرق باعث توجه بیشتر جهان به این منطقه شده است و کشورها همکاری های نزدیک تر درون قاره ای را در دستور کار قرار داده اند. از همین روست که سیاست های آمریکا برای دور کردن کشورهای پیرامون چین از این کشور تاکنون راه به جایی نبرده است و امروز ده ها کشور آسیایی در طرح "یک کمربند یک جاده" چین مشارکت و همکاری دارند.
بنابراین گفت وگوهای تمدن های آسیایی آنهم در زمانی که جهان با افول قدرت آمریکا مواجه است، نشان دهنده چندجانبه گرایی و نوید بخش افزایش هماهنگی ها و انسجام کشورهای آسیایی در مواجهه با چالش های آسیا و حتی جهان است.
نویسنده: محمود بلنداختر
133/117
بیشتر بخوانید:
آغاز نشست گفت و گوی تمدن های آسیایی با حضور ایران در پکن