«الکسی میلر» رئیس شرکت نورد استریم 2 اعلام کرد: "ساعت 8 و 45 دقیقه روز جمعه به وقت مسکو کار احداث نورد استریم 2 بطور کامل به پایان رسید."
روسیه گفته است زمان شروع انتقال گاز از طریق این خط لوله به طرف آلمانی بستگی دارد. قرار است سالانه 55 میلیارد متر مکعب گاز روسیه به آلمان از طریق این خط لوله گازی صادر شود.
اعلام پایان احداث این خط لوله گازی که به رغم فشارهای تحریمی آمریکا صورت گرفت، پیروزی بزرگی برای روسیه و نماد غلبه مسکو بر تحریم های آمریکا محسوب می شود.
آمریکا به عنوان مهمترین رقیب سیاسی، نظامی و اقتصادی روسیه مخالفت شدید خود را با این امر اعلام کرده و کارشکنی های زیادی به منظور ممانعت از ساخت و عملیاتی شدن خط لوله گازی نورد استریم 2 صورت داده است.
این کارشکنی ها به صورت اعلام مخالفت ونیز اعمال تحریم ها علیه شرکت های دخیل در این پروژه از دوره ریاست جمهوری «باراک اوباما» آغاز شده و در دوره زمامداری «دونالد ترامپ» تشدید شد.
«جو بایدن» رئیس جمهور کنونی آمریکا نیز کماکان همین رویه را ادامه داد. با این حال آمریکا در حرکتی نمادین به منظور جلب نظر آلمان به عنوان شریک اصلی این خط لوله گازی در چارچوب احیای روابط فرا آتلانتیکی، چندی قبل شرکت «نورد استریم ای جی» و مدیر عامل آن را از شمول تحریم ها خارج کرد.
با این حال هم چنان به اعمال و گسترش تحریم ها علیه شرکتهای روسی دخیل در این پروژه ادامه داد.
در این راستا دولت بایدن چندی قبل، 9 نهاد و شرکت روسی را که در احداث این پروژه گازی فعالیت داشتند مورد تحریم قرار داد. در اقدامی دیگر جو بایدن در 20 اوت یک فرمان اجرایی برای تحریم برخی خطوط لوله صادرات انرژی روسیه صادر کرد.
دولت بایدن همچنین تحریمهای محدودی علیه سه کشتی و شرکت روسی وضع کرد که در ساخت پروژه خط لوله نورد استریم 2 مشارکت دارند. این تحریمهای جدید تحت فشار سناتورهای هر دو جناح سیاسی آمریکا بر دولت بایدن که معتقد بودند اقدامات کافی برای توقف این خط لوله انجام نشده است وضع شدند.
آمریکا برای اعمال تحریم ها علیه خط لوله گازی نورد استریم 2 بهانه های چندی مطرح ساخته است:
واشنگتن مدعی است که نگران استفاده روسیه از نورد استریم 2 به عنوان اهرمی برای تضعیف کشورهای اتحادیه اروپا است. با این حال هدف واقعی آمریکا تلاش برای کاهش حضور و حتی حذف روسیه از بازار گازی اروپا و جایگزین کردن گازطبیعی مایع خود به جای آن است. آمریکا صادر کننده گاز طبیعی مایع به اروپا است.
واشنگتن بشدت خواهان خرید مقادیر هرچه بیشتری از گاز طبیعی مایع آمریکا توسط اروپا است. با این حال به دلیل ارزانتر بودن و سهولت بیشتر صادرات گازی روسیه، اروپایی ها به ویژه آلمانی ها خواهان تداوم همکاری گازی با مسکو هستند.
«محمد زارعی» کارشناس مسائل اروپا می گوید: "دسترسی به منابع گاز طبیعی از اهمیت راهبردی فزایندهای در اتحادیه اروپا برخوردار است. با افزایش مداوم تقاضا برای انرژی گازی، ذخایر سرزمینی در کشورهای عضو اتحادیه اروپا نیز کاهش مییابد."
بهانه دیگر آمریکا در مخالفت با نورد استریم 2، ادعای نگرانی درباره تشدید فشارها بر اوکراین و لهستان کشورهای تزانزیت کننده گاز روسیه به اروپا است.
این دو کشور اروپای شرقی از مخالفان سرسخت طرح نورد استریم 2 هستند و بارها از غرب و اروپا خواستار تحریم این طرح و شرکت های مشارکت کننده در آن شده اند.
در واشنگتن نیز علاوه بر دولت بایدن، سیاستمداران هر دو حزب جمهوریخواه و دموکرات مدعی نگرانی در این زمینه هستند که عملیاتی شدن نورد استریم 2، موجب حذف اوکراین و لهستان از تامین گاز اروپا شده و به مسکو در تامین گاز اروپای غربی قدرت زیادی بدهد.
اکنون اعلام تکمیل خط لوله گازی نورد استریم 2 به مثابه پاسخ عملی مسکو به تحریم های یکجانبه و غیر قانونی آمریکا است که با هدف تضعیف هر چه بیشتر روسیه و کاهش قدرت ملی آن اعمال می شوند.
روسیه با تکمیل نورد استریم 2 نشان داد که آمریکا قادر به تحمیل اراده خود بر قدرت های رقیب خود در راستای اهداف و خواسته هایش نیست.
نویسنده: سيدرضا مير طاهر
117
بیشتر بخوانید:
توافق آمریکا و آلمان درباره نورد استریم2: عقب نشینی واشنگتن از موضع قبلی