ایران پرس - وزارت امور خارجه ترکیه سفیر آمریکا را در اعتراض به اقدامات پرسنل امنیتی این کشور در زمان حضور رئیس جمهور ترکیه در واشنگتن به این وزارتخانه احضار کرد.

به‌ هنگام حضور «رجب طیب اردوغان» رئیس جمهور ترکیه در واشنگتن، اختلاف میان کردها و دولت ترکیه این بار در آمریکا و مقابل سفارت ترکیه در واشنگتن نمایان شد.

پس از آن بود که نیروهای امنیتی ترکیه به‌ سمت کردهای مقیم آمریکا که مقابل سفارت ترکیه تجمع کرده بودند حمله کرده  وآنان را به‌ شدت مورد ضرب و شتم قرار دادند.

رجب طیب اردوغان، رئیس جمهوری ترکیه

با افشای ابعاد جدیدی از ماجرای حمله خشونت‌بار محافظان رئیس جمهوری ترکیه به مخالفان وی در واشنگتن، اکنون مشخص شده است که این حمله به‌ دستور اردوغان صورت گرفته است.

گفته می شود، شدت این درگیری به‌ حدی بود که پلیس آمریکا به‌ سختی توانست طرفین را متفرق کند. 

وزارت خارجه آمریکا اما روز جمعه گذشته این رفتار نیروهای امنیتی ترکیه در واشنگتن را  آزار دهنده دانست و نگرانی خود را نسبت به این وقایع در بالاترین سطح ممکن اعلام کرد.

«هدر ناوئرت» سخنگوی وزارت خارجه آمریکا، نیز در واکنش به رفتار نیروهای امنیتی و محافظ اردوغان گفت، خشونت هرگز واکنشی مناسب به اعتراض مسالمت‌آمیزنیست.

رسانه های امریکا نیز به رفتار محافظان و نیروهای امنیتی ترکیه در مواجهه با معترضان کرد واکنش نشان دادند و به طعنه عنوان کردند که نیروهای امنتیی ترکیه، واشنگتن و امریکا را با آنکارا و ترکیه اشتباه گرفته اند.

ظاهرا وسعت اعتراض مقامها و رسانه های امریکایی به رفتار نیروهای ترک در خاک امریکا علت اصلی واکنش مقابله به مثل گونه در آنکارا در فراخوانی سفیر امریکا در ترکیه به وزارت خارجه این کشور بوده است.

حال آنکه گفته می شود، دستگاه دیپلماسی ترکیه سفیر آمریکا را در اعتراض به اقدامات پرسنل امنیتی این کشور در زمان حضور رئیس جمهور ترکیه در واشنگتن به وزارت خارجه ترکیه فراخوانده است.

دولت ترکیه نیز به صورت کتبی و هم شفاهی نسبت به اقداماتی که آن را «خصمانه» عنوان کرد به واشنگتن اعتراض کرده است، اما آمریکا تاکنون واکنشی به این اعتراض‌ها نشان نداده است.

دولت ترکیه معترض است که چرا پلیس در حمایت از کاروان اردوغان به درخواست محافظان وی بی‌اعتنایی کرده است.

واشنگتن اما گفته است تا پیش از مداخله محافظان اردوغان، اعتراض به صورت صلح‌آمیز و با رعایت قوانین در جریان بوده و نیازی به حضور پلیس نبوده است.

از سوی دیگر خبرگزاری رویترز گزارش داده است که اعتراضات آرام کردهای مخالف زمانی به درگیری‌های خشونت‌آمیز گرایید که گروهی از هواداران اردوغان به مخالفان وی که علیه او شعار سر می‌دادند، حمله ور شدند.

درپی این رویداد سناتور جمهوری‌خواه «جان مک‌کین» و برخی از سناتورهای دیگر با ابراز خشم خود، اخراج سفیر ترکیه در امریکا را خواستار شدند، سفارت ترکیه در واشنگتن اما برای سرپوش گذاردن بر رفتار تیم امنیتی ومحافظان اردوغان مدعی شد که معترضان با اعضای حزب کارگران کردستان ترکیه (پ.ک.ک) در ارتباط بوده‌اند و این اعتراضات «غیرقانونی» و «تحریک‌آمیز» بوده است.

واقعیت آن است، در سفر گذشته اردوغان به امریکا در دوره ریاست جمهوری «باراک اوباما» نیز نیروهای امنیتی و تیم محافظ اردوغان در اقدام مشابه دیگری سبب درگیری با نیروهای امنیتی امریکایی شدند.

اتفاقی که همزمان با  تظاهرات اعتراضی معترضان کرد به سفر اردوغان رییس جمهوری ترکیه به واشنگتن روی داد و نهایتا منجر به مشاجره لفظی یک مامور دستگاه امنیتی امریکا با یکی از محافظان اردوغان شد.

این مشاجره لفظی پس از درگیری معترضان و خبرنگاران با محافظان اردوغان در واشنگتن هنگامی روی داد که رئیس جمهوری ترکیه در موسسه بروکینگز سخنرانی داشت اما در بیرون از آن محل معترضان جمع شده بودند. 

انتقاد گسترده جامعه بین الملل از نقض حقوق بشر توسط دولت ترکیه

اردوغان و دولت عدالت و توسعه طی سالهای اخیر به دلیل سرکوب کردها در مناطق کردنشین و نیز بازداشت روزنامه نگاران مورد انتقاد گسترده محافل حقوق بشری قرار گرفته است. 

اما واقعه اخیر که با رفتار مقابله به مثل ترکیه در احضار سفیر امریکا در انکارا به وزارت خارجه آن کشور همراه بوده است، صرف نظر از مسائل حقوقی ناظر و مترتب بر آن نشانه ای از عمق عصبیت آنکارا از بی تفاوتی ترامپ به خواسته های رئیس جمهوری ترکیه است.

در واقع اردوغان هیچ وقت انتظار نداشت که در گفت و گو با رئیس جمهوری امریکا و طرح موضوع بازگرداندن «فتح الله گولن» و نیز همسویی بیشتر واشنگتن با انکارا در تحولات سوریه بویژه درباره حمایت امریکا از گروههای کرد سوری پاسخ منفی بشنود.

فتح الله گولن، رهبر جنبش فتو ترکیه

موضوعی که اساسا تحت الشعاع درگیری محافظان اردوغان با معترضان کرد در واشنگتن همراه شد و اکنون ترکیه بی میل نیست با بزرگنمایی موضوع مقابله به مثل در احضار سفیر امریکا، اصل شکست دیپلماسی خود را برای بهبود روابط با امریکا تحت الشعاع قرار دهد.

بویژه که شرایط حاکم بر دیپلماسی ترکیه بگونه ای است که افکار عمومی این کشور شاهد طیفی از تحقیر مقامهای عالی این کشور، از دست بوسی شاهزاده کویتی توسط اردوغان گرفته تا سردی استقبال رئیس جمهوری امریکا از همتای ترک خود ترکیه که رهبران ترک سعی دارند در غوغای رسانه ای و تبلیغانتی و چالش خود خواسته دیپلماسی با امریکا بر آن سرپوش بگذارند.116/111

بیشتر بخوانید:

سفیر آمریکا در آنکارا به وزارت امور خارجه ترکیه احضار شد

همزمانی رایزنی های شتابان ترکیه و امریکا با روند سریع تحولات منطقه / تحلیل

رجب طیب اردوغان، رئیس جمهوری ترکیه
فتح الله گولن، رهبر جنبش فتو ترکیه