ایران پرس: با هدف برگزاری رزمایش مشترک با پاکستان تحت عنوان «تقویت همکاری های نظامی» ناوگان نیروی دریایی عربستان وارد بندر کراچی شد.

هرچند به زمان برگزاری این رزمایش اشاره نشده است، اما بیانگر رفع چالش‌های دو طرف وتمایل آنها به توسعه همکاری های نظامی و امنیتی  است.

پاکستان در ماه‌های اخیر برنامه های نظامی خود از جمله برگزاری رزمایش با کشورهای مختلف را افزایش داده است که از نمونه های آن می توان به برگزاری رزمایش مشترک با روسیه و قطر اشاره کرد.

یکی از مهمترین اهداف پاکستان از برگزاری این رزمایش، تقویت قدرت دفاعی و نظامی این کشور در برابر رقیب سنتی و اتم خود یعنی هند است.

با این حال پاکستان اخیرا در جهت جلب توجه افکار عمومی این کشور مهمترین اهداف خود از برگزاری رزمایش مشترک را، افزایش توان برای مقابله با تروریسم اعلام کرده است.

این در حالی است که اخیرا هندوستان و آمریکا با متهم کردن پاکستان به حمایت از تروریسم، خواستار اصلاح برنامه های اسلام آباد از جمله در برخورد با شبه نظامیان فعال در افغانستان شده اند.

«سیدعباس حسینی» کارشناس افغان مسایل سیاسی براین باور است: "جامعه جهانی به وابستگی طالبان به پاکستان آگاه است و هزینه هایی که احتمالا ارتش پاکستان برای این گروه در نظر گرفته است بر هزینه های نظامی اسلام آباد می افزاید و می تواند پیامدهای سختی برای وضعیت اقتصادی و اجتماعی پاکستان به دنبال داشته باشد."

یکی از پیامدهای ادامه برگزاری رزمایش مشترک ارتش پاکستان در بخش های هوایی، زمینی و دریایی افزایش بودجه نظامی این کشور با کاستن از سایر ردیف های بودجه ای است.

در سال گذشته میلادی براساس آمارهای اعلام شده بودجه نظامی پاکستان حدود 7 درصد افزایش یافته و به یک تریلون و 370 میلیارد روپیه رسیده است و این در حالی است که پاکستان و هند از این توانایی برخوردارند که بدون توسل به قدرت نظامی و افزایش قدرت بازدارندگی خود در برابر هم، مشکلات و مسایل اختلافی را حل و فصل کنند و نیازی به قدرت نمایی در برابر هم ندارند.

«حسن اقبال» کارشناس سیاسی و از اعضای فعال حزبی در پاکستان در این باره معتقد است: "بدهی های سرسام آور پاکستان باعث شده است تا 45 درصد از مردم این کشور زیر خط فقر زندگی کنند. این در حالی است که دولت اسلام آباد ناتوان از سرمایه گذاری در بخش های مهم از جمله آموزش و پرورش نیز است."

در هر حال، اگر چه پاکستان و عربستان با برگزاری رزمایش درصدد قدرت نمایی در برابر رقبای خود هستند، اما پاکستان به خوبی می داند که این گونه رفتار اسلام آباد پیامدی جزء سوق دادن منطقه بویژه هند به سمت رقابت های تسلیحاتی ندارد.

علاوه براین، پاکستان با باز کردن پای سایر کشورها به منطقه، موجب التهاب هر چه بیشتر امنیتی می شود و این در حالی است که شرایط افغانستان وجنوب آسیا به گونه ای است که صرفا نیازمند آرامش و صلح پایدار هستند.

نویسنده: مجید وقاری

117