به گزارش خبرگزاری ایران پرس، «مایک پمپئو» وزیر امور خارجه آمریکا بامداد یکشنبه به وقت تهران با صدور بیانیهای یکجانبه مدعی شد: "تمام تحریمهای سازمان ملل ازجمله تحریمهای تسلیحاتی علیه ایران از سر گرفته شده است."
در پی این ادعای آمریکا دبیرکل سازمان ملل در نامهای به شورای امنیت اعلام کرد که به دلیل «عدم قطعیت»، نمیتواند در زمینه اقدام آمریکا در بازگشت تحریمهای ضد ایرانی سازمان ملل اقدامی انجام دهد.
«آنتونیو گوترش» روز یکشنبه در نامه ای به شورای امنیت نوشت، در مورد آنکه فرآیند (بازگشت تحریمها) واقعاً آغاز شد یا خیر عدم قطعیت وجود دارد از این رو دبیر کل نمیتواند اقدامی انجام دهد.
مخالفت سازمان ملل با ادعای آمریکا درباره بازگشت تحریمها علیه ایران
نمایندگی فرانسه در سازمان ملل نیز با صدور بیانیهای اعلام کرد: تحریمهای بینالمللی بر ایران همچنان لغو شده باقی میمانند و فرانسه، آلمان و بریتانیا به اجرای کامل توافق هستهای با ایران متعهد هستند.
نمایندگان بریتانیا، فرانسه و آلمان در سازمان ملل هم با انتشار بیانیه مشترک اشاره به اینکه این کشورها به «اجرای کامل» قطعنامه 2231 شورای امنیت سازمان ملل پایبند هستند، گفتند: "تلاشی خستگیناپذیر برای حفظ توافق هستهای داشتهایم و همچنان به آن متعهد میمانیم."
همچنین نمایندگی روسیه در سازمان ملل با انتقاد از این اقدام آمریکا، اعلام کرد: آمریکا بدین شکل به خودش توهین و لجوجانه با دیگر اعضای شورای امنیت سازمان ملل مخالفت میکند.
«دیمیتری پولیانسکی» معاون سفیر روسیه در سازمان ملل متحد در پیامی توییتری نوشت: "به نظر میرسد ایالات متحده با تحمیل اراده خودخواهانه خود به دیگران، بر تضعیف قوانین بینالمللی اصرار میورزد."
وی با اشاره به ادعای آمریکا برای بازگشت تحریمهای بینالمللی علیه ایران، افزود: خیلی دردآور است که میبینیم یک کشور بزرگ اینگونه خود را تحقیر میکند و با هذیانگویی لجوجانه با دیگر اعضای شورای امنیت سازمان ملل مخالفت میکند.
پولیانسکی تاکید کرد که دیگر اعضای شورای امنیت سازمان ملل متحد ماه گذشته به صراحت گفتند که ادعای آمریکا درباره فعال شدن «مکانیسم ماشه» غیرقانونی است.
وزارت امور خارجه روسیه نیز روز یکشنبه در واکنش به تلاش آمریکا برای بازگرداندن تحریم ها علیه ایران اعلام کرد، تلاش برای حفظ برجام ادامه خواهد یافت.
وزارت امور خارجه روسیه تاکید کرد، قطعنامه 2231 سازمان ملل همچنان برقرار و موثر است و واشنگتن حق سخن گفتن از جانب شورای امنیت سازمان ملل متحد را ندارد.
«محمدجواد ظریف» وزیر امور خارجه ایران، هم درباره تلاش یکجانبه آمریکا برای بازگرداندن تحریمهای سازمان ملل متحد گفت: آنچه واضح است، کلیه اعضای شورای امنیت به استثنای آمریکا و یک کشور دیگر، رسما اعلام کردند اقدام آمریکا را به رسمیت نمیشناسند.
ظریف با بیان اینکه واژه «مکانیسم ماشه» و «اسنپ بک» که آمریکاییها از آن استفاده میکنند، در قطعنامه 2231 نیامده است، تصریح کرد: این دو واژه تنها، کلک رسانه های آمریکایی است.
ظریف افزود: تهدید کشورها به تحریم برای فروش تسلیحات به ایران از سوی آمریکا نشان میدهد که واشنگتن هم به بازگرداندن محدودیتهای تسلیحاتی ایران اعتقادی ندارند.
ظریف: ایران در مقابل اقدامات غیرقانونی آمریکا واکنش مناسبی نشان خواهد داد
همچنین «مجید تخت روانچی» نماینده دائم ایران در سازمان ملل متحد گفت: آمریکاییها وقتی که احساس میکنند حرفشان خریدار ندارد، به تحریمهای یکجانبه خودشان متوسل میشوند، چیزی که سالها علیه ایران و کشورهای دیگر استفاده کردهاند.
تخت روانچی: ادعای آمریکا بر بازگرداندن تحریمها ضد ایران باطل و بی اثر است
سازوکار بازگشت خودکار تحریمها موسوم به «مکانیسم ماشه» یا «اسنپبک» به دنبال احیای تمامی قطعنامههای تحریمی علیه تهران است که پس از حصول برجام میان ایران و گروه موسوم به 1+5 تعلیق شده بودند.
تلاش آمریکا در این مسیر پس از شکست این کشور در به تصویب رساندن قطعنامهای که خواستار جلوگیری از انقضای محدودیتهای تسلیحاتی علیه ایران بود، صورت میگیرد.
این قطعنامه که 15 اوت به رأی گذاشته شد با 11 رأی ممتنع، 2 رأی موافق (آمریکا و جمهوری دومینیکن) و 2 رأی مخالف (روسیه و چین) رد شد.
واشنگتن از قبل اعلام کرده بود، چنانچه در تمدید محدودیتهای تسلیحاتی علیه ایران موفق نشود قصد دارد بر حسب تفسیر خود از قطعنامه 2231 شورای امنیت و توافق هستهای برجام برای بازگرداندن تحریمهای بینالمللی علیه ایران اقدام کند.
117
بیشتر بخوانید:
ادعای وزیر امورخارجه آمریکا در مورد بازگشت تحریمهای ضد ایرانی