بایدن این اظهارات را در سخنرانی خود برای «اجلاس دموکراسی» بیان کرد که به صورت مجازی برای شرکت کنندگان در این اجلاس پخش میشد.
بایدن اعلام کرد، آمریکا ۶۹۰ میلیون دلار دیگر برای اموری صرف میکند که او تلاشهای واشنگتن برای حمایت از دموکراسی در کشورهای مختلف جهان توصیف کرد. بایدن گفت، قصد دارد ۹.۵ میلیارد دلار دیگر برای همین منظور از کنگره بودجه تقاضا کند. به گفته بایدن، بخش اعظم این پول به اداره جدیدی داده خواهد شد که در داخل «سازمان توسعه بین الملل» ایجاد میشود. این سازمان تحت نظارت وزارت امور خارجه آمریکا فعالیت میکند و ظاهراً هدف آن اجرای برنامههای بشردوستانه است. بایدن گفت: دنیای ما به این نیاز دارد که دموکراسیها قویتر شوند و مشعل آزادی همچنان برای ما و برای نسلهای آتی روشن باقی بماند.
اذعان بایدن به اختصاص بودجه هنگفت برای مداخله در امور داخلی دیگر کشورها بار دیگر پرده از چهره واقعی ایالات متحده بر می دارد. آمریکا از دوره جنگ سرد تاکنون همواره رویکرد مداخله گری در دیگر کشورها در راستای اهداف و منافع خود و متحدانش مانند بریتانیا در پیش گرفته و در این مسیر نه فقط اقدام به جنگ افروزی و طرح ریزی و اجرای کودتاها در نقاط مختلف جهان کرده بلکه به صورت مستقیم و غیر مستقیم به حمایت از احزاب ، جنبش ها ، سیاستمداران و سازمان های غیر دولتی و رسانه های وابسته به غرب در بسیاری از کشورها در راستای حمایت از عناصر وابسته و در خدمت منافع ایالات متحده نموده است. در این راستا، همزمان با برگزاری اجلاس دموکراسی ، کاخ سفید گزارشی منتشر کرد که مشخص میکند بودجه جدید دولت آمریکا برای به اصطلاح گسترش دموکراسی در کدام کشورها هزینه خواهد شد. دولت آمریکا مدعی است، پول مالیات دهندگان آمریکایی برای کمک به تقویت دموکراسی در کشورهای دیگر به کار گرفته خواهد شد و برای اموری از قبیل حمایت از رسانههای مستقل و آزاد، تقویت انتشار اخبار صحیح، مقابله با فساد از طریق همکاری با وزارت خزانه داری برای افشای شرکتهای صوری، تقویت حقوق بشر و اصلاحات دموکراتیک و دفاع از انتخابات آزاد و سالم، صرف خواهد شد.
در عین حال، آمریکا در حالی خود را در لباس حامی اصلی دموکراسی در جهان مطرح کرده و اقدام به برگزاری دوباره اجلاس دموکراسی نموده و به زعم خود طرحی نیز برای گسترش دموکراسی در جهان ارائه کرده که اساساً مشخص نیست کدام مرجع بین المللی این صلاحیت و وظیفه را به واشنگتن محول کرده است؟ چه کسی این ماموریت را بر عهده دولت بایدن نهاده که با برگزاری اجلاس دموکراسی به ارائه رهنمودها در زمینه گسترش دموکراسی پرداخته و به قضاوت درباره وضعیت دموکراسی در دیگر کشورها بنشیند؟
ضمن اینکه همانند ادعاهای حقوق بشری آمریکا ، ادعای واشنگتن درباره اینکه آمریکا پیشروترین دموکراسی در جهان بوده و رهبری آن را برعهده دارد، زیر سؤال است. این مساله ای است که حتی یکی از برجسته ترین اساتید علوم سیاسی آمریکا نیز به آن اذعان کرده است. «استفان والت» استاد دانشگاه هاروارد و نظریهپرداز آمریکایی می گوید: «آمریکا در حال حاضر در جایگاهی نیست که بتواند چنین اجلاسی (اجلاس دموکراسی) را رهبری کند. پیش از انتخابات ریاست جمهوری 2020 آمریکا «واحد اطلاعات اقتصادی»، این کشور را در رده کشورهای دارای "دموکراسی معیوب" قرار داد. همچنان یکی از دو حزب اصلی آمریکا نتایج انتخابات این کشور را نپذیرفته است و برخی از جمهوریخواهان حمله به کنگره این کشور را لاپوشانی میکنند. اگر در تلاش برای رهبری دموکراتیک باشیم، چنین مسائلی در تناقض با آن است.» اشاره این نظریه پرداز آمریکایی به حادثه بسیار سرنوشت ساز حمله به کنگره آمریکا در 6 ژانویه 2021 توسط هواداران دونالد ترامپ رئیس جمهور سابق آمریکا در اعتراض به نتیجه انتخابات ریاست جمهوری نوامبر 2020 این کشور و اعلام پیروزی جو بایدن است که مبانی و شالوده دموکراسی آمریکا را متزلزل ساخت. ترامپ بارها دموکراسی در آمریکا را دروغ خوانده است. او با فاسد خواندن نظام انتخاباتی آمریکا و وقوع تقلب گسترده در این انتخابات موجب بروز بحران سیاسی بی سابقه ای شد و دموکراسی در آمریکا را زیر سؤال برد. حادثه 6 ژانویه باعث شد تا مشروعیت و نفوذ بین المللی آمریکا در زمینه سیاسی اساساً زیر سؤال برود. بدین ترتیب به رغم ادعاهای آمریکا در باره رهبری دموکراسی در جهان، اما واقعیت این است که دموکراسی در معنای حقیقی خود مدتهاست در عرصه اجتماع و سیاست آمریکا جایی ندارد.
۲۲
نویسنده: سید رضا میر طاهر