ایران پرس: نژاد پرستی، تبعیض نژادی و خشونت علیه سیاه پوستان همواره به عنوان یکی از خصوصیات بارز جامعه آمریکا از زمان تشکیل این کشور مطرح بوده و آنها هم چنان قربانی انواع تبعیض ها و خشونت ها هستند.

این مساله ای است که اکنون جو بایدن رئیس جمهور جدید آمریکا نیز ناچار به اذعان به آن شده است. بایدن روز چهارشنبه در سخنانی به تبعیض  نژادی حتی در زمینه اعمال مجازات اشاره کرد.

وی گفت: در آمریکا شاهد آن هستیم که یک فرد سیاه پوست در مقایسه با فرد سفید پوستی که دقیقا جرم مشابهی را مرتکب شده باشد محکومیت شدیدتری را تحمل می‌کند. برای مثال فرد سفید پوست به دو سال محکوم می‌شود، ولی فرد سیاه پوست هفت سال حکم حبس می‌گیرد.

تبعیض‌ نژادی و برخورد های خشن با سیاهپوستان در آمریکا که با نظام برده‌داری در سده 17 آغاز شد، همچنان تا عصر حاضر ادامه یافته ‌است. در واقع تبعیض نژادی و نژادپرستی همواره به عنوان یک مسأله مهم در جامعه آمریکا مطرح بوده است. سیاهان آمریکایی که از آنها در گفتار رسمی، آمریکایی آفریقایی‌ تبار نام برده می‌شود، دومین اقلیت نژادی در آمریکا بعد از لاتین ‌تبارها به شمار می ‌روند و حدود 14 درصد از جمعیت آمریکا را تشکیل می دهند.

با انتخاب باراک اوباما به عنوان اولین رئیس جمهوری سیاهپوست در کاخ سفید، انتظار می‌رفت شرایط سیاهان بهبود یابد، اما عملا وضعیت سیاه پوستان از لحاظ اقتصادی، اجتماعی با وخامت روزافزونی مواجه شده است.

 به رغم اینکه جنبش حقوق مدنی سیاهان در دهه 1950 موجی را در زمینه احقاق حقوق آنها و رفع تبعیض ها موجب شد، با این حال واقعیت جامعه کنونی آمریکا حاکی از تداوم تبعیض نژادی در ابعاد و جنبه های مختلف علیه آنان است. از جمله مظاهر این امر این است که آمریکایی‌های آفریقایی تبار بیش از سفید پوستان بازداشت و بسیار بیشتر از آنها محکوم به زندان می‌شوند.

در واقع بخش اعظم زندانیان آمریکا یعنی 67  درصد جمعیت زندانیان را سیاه پوستان تشکیل می دهند. نظام قضایی آمریکا نیز رفتاری ناعادلانه و غیر منصفانه با سیاه پوستان دارد. به اذعان بایدن، اگر کسی سیاه پوست باشد و برای اولین بار به سرقت متهم شود ، در مقایسه با فرد سفید پوستی که دقیقا همین جرم را با همین وضعیت مرتکب شده باشد، با محکومیت شدیدتری مواجه خواهد شد.

درعین حال نژاد پرستی بر همه ابعاد حیات اجتماعی سیاه پوستان آمریکایی تاثیر گذاشته و موجب شکل گیری روندی شده است که آنها به نحو نظام مند، قربانی انواع تبعیض های آموزشی، بهداشتی ، اقتصادی و شغلی و بسیاری موارد دیگر می شوند. کما اینکه در بحران همه گیری ویروس کرونا و بیماری کووید -19 نیز سیاه پوستان و لاتین تبارها قربانیان اصلی آن هستند.

از سوی دیگر قربانیان اصلی خشونت پلیس آمریکا را سیاه پوستان تشکیل می دهند و همین مساله از دلایل اصلی اعتراضات و شورش هایی است که هر از چند گاهی در یکی از شهرهای آمریکا رخ می دهد. تداوم این روند منجر به ایجاد بحرانی عمیق در جامعه آمریکا شده که مظهر آن اعتراضات گسترده به قتل "جورج فلوید" سیاه پوست آمریکایی در مه 2020 در شهر مینیاپلیس ایالت مینه سوتا توسط یک افسر پلیس آمریکایی بود که درکمال خونسردی و بیرحمی، صورت گرفت. منشاء این خشونت به وجود لایه های عمیق نژاد پرستی در جامعه آمریکا برمی گردد .

به گفته باراک اوباما رئیس جمهوری اسبق آمریکا، نژاد پرستی در «دی ان ای» برخی از آمریکائی ها است.

به رغم انتقادها و اعتراض ها و نیز اذعان به نژادپرستی ساختاری در جامعه آمریکا و خشونت سیستماتیک پلیس آمریکا علیه سیاه پوستان، اما تاکنون هیچ گونه اقدامات بنیادین و جدی برای تغییر این وضعیت نابهنجار و ضد انسانی صورت نگرفته است و ساختار حاکمیتی امریکا از جمله دستگله قضایی این کشور نیز دراین زمینه از خود مقاومت نشان می دهد.

نویسنده: سید رضا میر طاهر

112

بیشتر بخوانید:

ادامه خشونت نژادپرستانه پلیس آمریکا علیه سیاه پوستان

تظاهرات هزاران آمریکایی علیه نابرابری نژادی و خشونت پلیس