واشنگتن پس از آن نیز مداخله در امور داخلی کشورهای منطقه به ویژه سوریه را در دستور کار خود قرار داده است.
با این حال اقدامات خشونتبار آمریکا در دو دهه گذشته درغرب آسیا دستاوردهای مدنظر واشنگتن را نداشته است. «دونالد ترامپ» رئیسجمهوری آمریکا چه در مبارزات انتخاباتی و چه از زمانی که وارد کاخ سفید شده، بارها به انتقاد از این وضع پرداخته و ادامه آن را ناممکن دانسته است.
ترامپ در آخرین اظهارات خود در این زمینه با اشاره به حماقت دولت آمریکا در هزینه کردن هشت تریلیون دلار در غرب آسیا مدعی شد، آمریکا از دوستانش محافظت میکند و آنها باید بهای آن را پرداخت کنند.
ترامپ تاکید کرد: "زمانی که از دوستانمان محافظت میکنیم آنها باید بهای آن را به ما پرداخت کنند." دونالد ترامپ پیش از این نیز در کنفرانس خبری خود درباره کرونا در آمریکا گفته بود: "ما هشت تریلیون دلار در غرب آسیا هزینه کردیم و زمانی که این کار را انجام دادیم، احمق بودیم."
ترامپ ظاهرا فراموش کرده که «جورج دبلیو بوش» رئیس جمهوری اسبق آمریکا به بهانه مبارزه با تروریسم، جنگهای افغانستان وعراق را به راه انداخت که به کشتار صدها هزار نفر و ویرانیهای گسترده منجر شد؛ ضمن این که لشکرکشی آمریکا عامل مهمی در شکل گیری گروههای تروریستی در غرب آسیا شد که جنایات زیادی را در عراق و سوریه و دیگر نقاط مرتکب شدند.
ترامپ پیش از این نیز از هزینه دولتهای قبلی آمریکا در غرب آسیا انتقاد کرده و آن را علت تعطیلی کارخانههای این کشور دانسته بود. ترامپ در اکتبر 2019 مدعی شد که بزرگترین اشتباه آمریکا رفتن به غرب آسیا بود. وی گفت: "ما چهار تریلیون دلار برای جنگ در عراق هزینه کردیم. به نظر من بزرگترین اشتباه آمریکا رفتن به جنگ در غرب آسیا بود. ما هشت تریلیون دلار در این منطقه هزینه کردیم و هزاران نفر از نیروهای خود را از دست دادیم."
نگاهی به گذشته نشان می دهد حضور نظامی آمریکا در غرب آسیا که به ادعای ترامپ با چند تریلیون دلار هزینه و البته کشته شدن چند هزار نظامی آمریکایی همراه بوده، برای مردم منطقه، ارمغانی به جز کشتار و تخریب و نابودی زیرساختها و از همه مهمتر ایجاد بستر شکل گیری و گسترش گروههای تروریستی - تکفیری مانند داعش نداشته است. با این حال، اکنون ترامپ موضعی طلبکارانه در قبال کشورهای منطقه دارد.
رویکرد و اظهارات ترامپ نشان می دهد که وی متحدان واشنگتن را در غرب آسیا وامدار آمریکا می داند. از نگاه وی این متحدان مانند عربستان سعودی از آمریکا سوء استفاده کرده اند. به همین دلیل وی بارها تکرار کرده که دوره به اصطلاح "سواری رایگان" به پایان رسیده است و متحدان منطقه ای واشنگتن باید سهم خود را بابت حضور نظامی آمریکا در منطقه در حمایت از آنها بپردازند.
ترامپ معتقد است، هر اقدامی باید سود و منافع مالی برای آمریکا داشته باشد. به همین دلیل رئیس جمهوری جنجالی آمریکا به رغم تکرار ادعاهایی مانند خروج نیروهای نظامی آمریکا از غرب آسیا، در عمل به تقویت حضور این نیروها در این منطقه حساس به ویژه حوزه خلیج فارس پرداخته است. این اقدام ترامپ صرفا با باجخواهی از رژیم سعودی و سایر کشورهای عرب حاشیه جنوب خلیج فارس صورت گرفته است.
عربستان سعودی به خصوص برای ترامپ از جایگاه خاصی برخوردار است. «مایک پمپئو» وزیر امور خارجه آمریکا اواخر اکتبر 2019 مدعی شد: "آمریکا در حال استقرار نیرو و تجهیزات نظامی بیشتر در عربستان سعودی است تا قابلیتهای دفاعی این کشور را افزایش دهد." سیاست دولت ترامپ همواره حمایت از رژیم سعودی بوده است. عربستان سعودی شریک راهبردی و اقتصادی برای واشنگتن در منطقه و یکی از بزرگترین خریداران سلاح از آمریکا محسوب می شود.
از این رو دولت ترامپ تمایلی به این که از سطح روابط خود با عربستان بکاهد، ندارد؛ ضمن اینکه ترامپ نگاهی ابزاری به این کشور دارد و بارها با تحقیر رژیم سعودی، عربستان را به مثابه "گاوی شیرده" توصیف کرده است که بایستی آن را تا پایان دوشید.
نوسینده: سیدرضامیرطاهر
139/116
بیشتر بخوانید:
ترامپ: نیازی به اعزام نیرو به خاورمیانه نیست
آمریکا و تنش آفرینی بیشتر در منطقه؛ استقرار نظامیان جدید در عربستان/ تحلیل