«ماگدالینا اندرسون» نخست وزیر سوئد پیوستن کشورش به ائتلاف ناتو را بهترین تصمیم برای امنیت سوئد و مردم این کشور عنوان کرد. اندرسون گفت: "نیازهای امنیتی سوئد با عضویت در ناتو به بهترین وجه تامین میشود. ما معتقدیم که سوئد به ضمانتهای امنیتی رسمی که با عضویت در ناتو ارائه میشود، نیاز دارد."
مساله عضویت سوئد در ناتو به عنوان کشوری که مدتهای مدید است سیاست بی طرفی را اتخاذ کرده بود به ویژه پس از شروع جنگ اوکراین و تغییر اوضاع و شرایط امنیتی در قاره اروپا به موضوعی داغ در محافل سیاسی و افکار عمومی این کشور اروپای شمالی تبدیل شده است.
احزاب سوئد درباره عضویت این کشور در ناتو اختلاف نظر داشته و برخی از احزاب معتقدند که پیوستن به این سازمان نظامی غربی، تعهد سوئد به خلع سلاح هستهای و صلح جهانی را تضعیف میکند.
با این حال، 64 درصد از سوئدیها در نظرسنجی اخیر که از 4 تا 10 مه انجام شد، اعلام کردند در صورت درخواست فنلاند برای پیوستن به ناتو، از عضویت سوئد در این ائتلاف حمایت میکنند.
سوئد، همانند فنلاند، طی سه دهه گذشته به رغم موضع بی طرفی، اما همکاری نزدیکی با ناتو داشته است، این کشور با روسیه مرز مشترک ندارد، اما مدتهاست که مدعی است از احتمال حمله روسیه به «گوتلند» جزیرهای استراتژیک در دریای بالتیک بیم دارد. این جزیره که حدود سه هزار و 200 کیلومتر مربع مساحت دارد ،خط دفاعی مقدم سوئد در دریای بالتیک محسوب می شود.
به نظر می رسد با توجه به درخواست رسمی سوئد برای عضویت در ناتو این مساله به فوریت در دستور کار این سازمان نظامی قرار گیرد. پیش از این فنلاند دیگر کشور اروپای شمالی نیز درخواست مشابهی داده است.
با این حال این مساله با مخالفت برخی اعضای ناتو مانند کرواسی و اخیرا ترکیه مواجه شده است.
«مولود چاووشاوغلو» وزیر امور خارجه ترکیه در نشست وزرای خارجه ناتو که روزهای شنبه و یکشنبه در برلین با موضوع عضویت سوئد و فنلاند برگزار شد، همانند رجب طیب اردوغان رئیس جمهور ترکیه که پیش از این دیدگاه منفی آنکارا درباره عضویت سوئد و فنلاند در ناتو را مطرح ساخته بود به مخالفت با این مساله پرداخت و گفت: "غیرقابل قبول است که اعضای جدید احتمالی ناتو از حزب کارگران کردستان ترکیه (پ.ک.ک) حمایت کنند."
در واقع هم کرواسی و هم ترکیه خواهان گرفتن امتیازات سیاسی و نیز نظامی از اروپا و آمریکا برای رضایت دادن به این مساله هستند. «میرچا جوآنا» معاون دبیرکل ناتو روز یکشنبه ابراز امیدواری کرد که اعضای این سازمان می توانند به زودی به اجماع نظر بر سر پیوستن فنلاند و سوئد به این ائتلاف نظامی دست یابند.
استقبال ناتو از عضویت فنلاند و سوئد در این سازمان نظامی با واکنش تند روسیه مواجه شده و مسکو در باره تبعات این امر به غربی ها هشدار داده است. به رغم اینکه ناتو مدعی است که عضویت شمار هر چه بیشتری از کشورهای اروپایی در راستای افزایش امنیت ملی آنها در قبال هرگونه تجاوز احتمالی است، اما تجربه اوکراین و تلاش و تشویق مستمر سران ناتو و آمریکا برای عضویت این کشور در ناتو به رغم هشدارهای شدید و مکرر روسیه عملا مسکو را وادار به واکنش کرده و جنگ کنونی در اوکراین که اکنون وارد سومین ماه خود شده است ارمغان و نتیجه همین سیاست نادرست و اشتباه ناتو است.
به ویژه پس از رسمیت یافتن درخواست عضویت فنلاند در ناتو، ولادیمیر پوتین رئیس جمهور روسیه در تماس با همتای فنلاندی خود نارضایتی خود را اعلام و به او دراین زمینه هشدار داد.
«ماریا زاخارووا» سخنگوی وزارت امور خارجه روسیه می گوید: "پیوستن فنلاند و سوئد به ناتو، باعث تبدیل شدن آنها به مکانی برای تقابل بین این ائتلاف و روسیه می شود که عواقب گسترده ای از جمله برای روابط خوب همسایگی ما که در طول زمان آزمایش شده است، خواهد داشت."
نویسنده: سيدرضا ميرطاهر
117