ایران پرس: تیم مذاکره کننده صلح دولت افغانستان و گروه طالبان در قطر، گفت و گوهای خود را در خصوص موارد اختلافی از سر گرفتند.

«احمد نادر نادری» سخنگوی تیم مذاکره کننده صلح دولت افغانستان گفت: طرفین توافق کردند برای حل موارد اختلافی مذاکره کنند. 

بدین ترتیب، مذاکرات دولت افغانستان و طالبان پس از 12 روز توقف، باردیگر از سرگرفته شده است.

«سرور دانش» معاون رئیس جمهورا فغانستان اخیرا گفته بود، دولت به طالبان پیشنهاد کرده که مبنای حل اختلافات قرآن و سنت و شریعت قرار گیرد، اما طالبان همچنان بر موافقنامه این گروه با آمریکا و فقه حنفی اصرار دارد. 

در همین حال، «عبدالله عبدالله» رئیس شورای عالی مصالحه ملی افغانستان و «محمد اشرف غنی» رئیس جمهوری این کشور آخرین تحولات در روند گفتگوهای صلح با طالبان را بررسی کردند.

توافق تیم مذاکره کننده دولت افغانستان و طالبان برای از سرگیری مذاکرات صلح که  قطر در شهر دوحه پایتخت این کشور میزبان آن است، می تواند نشانه ای از درک دو طرف در ضرورت تعدیل مواضع خود برای پایان جنگ وبرقراری ثبات و آرامش در افغانستان باشد.

برغم آنکه طالبان همواره مدعی آمادگی برای ادامه جنگ در افغانستان بوده اند اما واقعیت آنست که توانایی های این گروه هم پس از نزدیک به دو دهه نبرد در این کشور رو به ضعف است و پذیرش مذاکره توسط طالبان حاکی از تمایل آنان به خاتمه درگیری ها در افغانستان است.

البته همزمان با شروع مذاکرات بین الافغانی در قطر، گروه طالبان با هدف اعمال فشار بر دولت افغانستان و تیم مذاکره کننده این کشور بر حملات خود در افغانستان شدت بخشیده است.

تازه ترین گزارش ها نشان می دهند که طالبان حملات گسترده ای را در ولایت هلمند آغاز کرده اند که به گفته برخی منابع بخش هایی از شهرهای لشگرگاه، نادعلی و ناوه در این ولایت به تصرف نیروهای این گروه درآمده است.

با وجود آنکه انتظار میرفت طالبان همزمان با برگزاری مذاکرات صلح افغانستان در قطر، حملات خود در آن کشور را کاهش دهد اما این گروه با تشدید در گیری ها، درصدد امتیاز گیری از دولت افغانستان در روند این گفتگوها است.

در حال حاضر بهانه اصلی طالبان در مانع تراشی و کارشکنی در روند مذاکرات صلح با دولت افغانستان در قطر، عدم اجرای تعهدات آمریکا در قالب توافق این کشور با این گروه است که موجب شده تا گفتگوهای بین الافغانی هم تحت تاثیر این بدعهدی کاخ سفید فعلا ناکام بماند. 

طالبان پیش شرط توافق نهایی با دولت افغانستان در مذاکرات بین الافغانی در قطر را خروج کامل نظامیان خارجی از افغانستان اعلام کرده است که بی توجهی آمریکا به تعهد خود در این باره عملا این گفتگوها را به شکست کشانده است.  

با توجه به آنچه در روند مذاکرات بین الافغانی در قطر در حال رخ دادن است، مسئول اصلی شکست این گفتگوها، دولت آمریکاست که با بدعهدی دراجرای تعهد خود برای خروج از افغانستان فرصت پیش آمده برای پایان دادن به خشونت و درگیری در این کشور را در معرض خطر قرار داده است.

این نگرانی وجود دارد که حتی در صورت توافق دولت افغانستان و طالبان در مذاکرات صلح، اصرار آمریکا بر ادامه حضور نظامی آن کشور یا عدم ارائه جدول زمانی برای خروج، تلاش های مردم، دولت و گروه های مختلف  افغانستان برای خاتمه جنگ و برقراری صلح دائمی را بی اثر می کند.          

نویسنده: محمدرضا عسگری

117

بیشتر بخوانید:

مذاکرات بین الافغانی در قطر، بازگشت صلح به افغانستان یا قدرت نمایی طالبان

ربیعی: مذاکرات آمریکا با طالبان به معنای مذاکرات صلح افغانستان نیست

استقبال ایران از شروع گفت‌وگوها بین دولت افغانستان، گروه‌های سیاسی و طالبان