واشنگتن در حال حاضر بر استفاده ابزارهای اقتصادی علیه دولت چپگرای ونزوئلا و "نیکلاس مادورو" رئیس جمهور این کشور تمرکز کرده و در عین حال تهدید به استفاده از قدرت نظامی می کند. ونزوئلا اکنون با بحران اقتصادی شدید و تورم فوق العاده بالا مواجه است.
هر چند واشنگتن اقدام های مخرب خود را در قبال ونزوئلا در قالب حمایت از منافع مردم این کشور توجیه می کند، اما در پس پرده آمریکا مقاصد دیگری را در سر می پروراند.
در این زمینه دیدگاه جدیدی که نیکلاس مادورو رئیس جمهور ونزوئلا مطرح کرده در خور توجه است.
مادورو در توئیتر خود نوشت: واشنگتن و مخالفان تحت حمایت آمریکا به دنبال به دست گرفتن کنترل منابع طبیعی ونزوئلا هستند. آنها می خواهند برای حکومت بر ما جنگ نفتی به راه بیاندازند اما شکست خواهند خورد.
بدین ترتیب در حالی که تنش ها در ونزوئلا رو به افزایش است، مادورو معتقد است که مخالفان به عنوان عوامل سرسپرده واشنگتن، تلاش خود را معطوف به براندازی دولت چپگرای این کشور و وی کرده اند تا موجبات خرسندی مقامات واشنگتن را فراهم آورند.
خوان گوایدو رهبر مخالفان دولت ونزوئلا که 23 ژانویه خود را رئیس جمهور ونزوئلا خواند، فراخوان گسترش ناآرامی ها و اعتراضات خیابانی را به هواداران خود داده است.
آمریکا وی را به عنوان رئیس جمهور موقت به رسمیت شناخت. پنجاه کشور که بیشتر شرکای اروپایی واشنگتن هستند مانند بریتانیا، فرانسه و آلمان هم مسیر آمریکا را در پیش گرفته اند.
در مقابل کشورهای مهمی مانند چین، روسیه، ترکیه، مکزیک و ایران از دولت نیکلاس مادورو اعلام حمایت کرده اند.
در مارس 2019 جان بولتون مشاور امنیت ملی کاخ سفید اعلام کرد، آمریکا می خواهد ائتلافی تشکیل دهد که تا حد امکان بزرگ باشد و انتقال قدرت را از نیکلاس مادورو به خوان گوایدو تضمین کند.
بولتون با اشاره به آنچه «دکترین مونرو» خوانده میشود، به صراحت آمریکای لاتین را حوزه نفوذ خصوصی واشنگتن دانسته و بر حق مداخله آمریکا در امور داخلی کشورهای این منطقه از جمله ونزوئلا تاکید کرده است.
بولتون گفت: ایالات متحده حق دارد برای دستیابی به اهداف دکترین مونرو، در امور داخلی کشورهای آمریکا لاتین دخالت کند.
با این حال این رویکرد آمریکا مخالفان جدی در سطح جهان از جمله روسیه دارد.
از دیدگاه مسکو، دولت ترامپ قصد دارد هر چه زودتر به اصطلاح کار ونزوئلا را تمام کند تا در گام های بعدی به براندازی دیگر دولت های چپگرای آمریکای لاتین به ویژه نیکاراگوئه و کوبا بپردازد.
سرگئی لاوروف وزیر خارجه روسیه اعلام کرد، ادعای آمریکا درباره فرا رسیدن روزهای پایانی دولت ونزوئلا به این معنا است که کوبا و نیکاراگوئه هدفهای بعدی سیاستهای مداخلهجویانه واشنگتن هستند.
روسیه با همه کشورهایی که از سناریوی نظامی احتمالی آمریکا علیه ونزوئلا نگران هستند، همکاری میکند تا از اعمال زور در این بحران جلوگیری کند.
به نظر می رسد واشنگتن در برهه کنونی بیشتر از حربه تهدید حمله نظامی علیه ونزوئلا در چارچوب ارعاب دولت ونزوئلا و مادورو استفاده می کند.
"الیوت آبرامز" Elliott Abrams نماینده آمریکا در امور ونزوئلا در پاسخ به این سوال که آیا آمریکا قصد دارد به ونزوئلا حمله کند، گفته است که واشنگتن چنین تصمیمی ندارد، مگر آنکه دولت ونزوئلا «کار کاملا دیوانهواری» مانند حمله به سفارت آمریکا انجام دهد.
آبرامز اظهار داشت: دلیل تهدیدهای نظامی واشنگتن ایجاد اضطراب و هراس در میان ارتش ونزوئلا است.
مسکو معتقد است که هیچ یک از کشورهای آمریکای لاتین و گروه لیما از گزینه نظامی علیه ونزوئلا حمایت نمیکنند و در این چارچوب روسیه نیز تلاش می کند واشنگتن را از اقدام نظامی علیه ونزوئلا باز دارد.
نویسنده : سيدرضا مير طاهر
135/117
بیشتر بخوانید :
نگرانی روسیه از مداخله نظامی آمریکا در ونزوئلا
فراخوان مادورو برای برگزاری تظاهرات ضد امپریالیستی در ونزوئلا
روسیه: آمریکا در صحنه سیاسی ونزوئلا بازنده است
آمریکا به دنبال تشکیل یک ائتلاف برای تغییر دولت در ونزوئلا