طبق اعلام وزارت بازرگانی چین، از این پس تعرفه 10 تا 25 درصدی بر روی نزدیک به 60 میلیارد دلار از کالاهای وارداتی از آمریکا اعمال خواهد شد.
چین پیشتر نزدیک به 110 میلیارد دلار از کالاهای وارداتی از آمریکا را در اقدامی تلافی جویانه مشمول 5 درصد تعرفه کرده بود که حالا 60 میلیارد دلار دیگرشامل 10 تا 25 درصد تعرفه خواهد بود و مابقی مشمول همان 5 درصد است.
تعرفه هایی که چین درنظر گرفته است حدود 5 هزار قلم کالای آمریکایی را در بر می گیرد و از روز نخست ماه ژوئن 2019 اجرایی خواهد شد.
تصمیم دولت چین برای اعمال تعرفه بر حدود 60 میلیارد دلار از کالاهای وارداتی آمریکا پاسخ قاطع پکن به کارشکنی کاخ سفید در پیشرفت گفت وگوهای تجاری دو کشور و همچنین اقدام تازه واشنگتن بر افزایش تعرفه 10 به 25 درصدی بر روی 200 میلیارد دلار از کالاهای چینی است.
با توجه به آنکه هفته گذشته دهمین دور مذاکرات تجاری آمریکا و چین با تداوم زیاده خواهی های کاخ سفید ناتمام ماند و همزمان "دونالد ترامپ" رئیس جمهور آمریکا بر 200 میلیارد دلار کالای چینی افزایش تعرفه 15 درصدی را اعمال کرد، مقامات پکن ادامه گفت وگوها در این شرایط را امکان پذیر ندانسته و سیاست اقدام متقابل را در پیش گرفتند.
به همین دلیل دور یازدهم گفت وگوهای تجاری آمریکا و چین از سوی دولت پکن لغو شد تا این کشور نشان دهد که حاضر نیست بنا به شیوه ای که ترامپ در نظر دارد، تن به توافقی بدهد که تنها برنده آن واشنگتن خواهد بود.
از نظر دولت چین، همزمانی افزایش تعرفه ها بر 200 میلیارد دلار کالای صادراتی این کشور به آمریکا از سوی ترامپ با گفت وگوهای تجاری دو جانبه، هدفی جز تحت فشار قرار دادن پکن به پذیرش خواسته های کاخ سفید را دنبال نمی کند و در چنین شرایطی خروج از روند حل دیپلماتیک تنش تجاری دو کشور، پاسخ مناسبی به رویکرد زورگویانه واشنگتن است.
البته رویکرد ترامپ در اعمال فشارهای سیاسی، روانی و اقتصادی همزمان با پیشبرد گفت وگو با دیگر کشورها تنها به چین محدود نمی شود و کاخ سفید در روند مذاکره با پیونگ یانگ برای مسئله خلع سلاح هسته ای نیز با اتخاذ رویکردی غیر سازنده و غیر اعتماد ساز، با تمدید تحریم ها ضد کره شمالی درصدد است تا مقامات این کشور را به پذیرش همه خواسته های خود در قبال ارائه کمترین امتیازات وادار کنند.
پاسخ قاطع چین و کره شمالی در مواجهه با برخورد قلدرمابانه آمریکا با آنان درروند گفت وگوهای مربوط به کاهش تنش در روابط دو جانبه، حاکی از تقویت رویکرد مقابله با زیاده خواهی کاخ سفید است که در سطح جامعه بین المللی در حال گسترش است.
این دیدگاه وجود دارد که با تصمیم تازه چین برای اعمال تعرفه بیشتر بر حدود 60 میلیارد دلار کالای وارداتی آمریکا، برنامه مورد نظر ترامپ برای اعمال فشار بر اقتصاد صادرات محور پکن و به خصوص کسری مازاد تجاری با چالش جدی نتیجه معکوس داشته باشد.
به خصوص آنکه چین از ابزارهای دیگری برای تحت فشار قرار دادن اقتصاد آمریکا برخوردار است.
"فئودور لوکیانوف" کارشناس اقتصادی روس با اشاره به سرمایه گذاری گسترده چین در بازار اوراق بهادارآمریکا می گوید،
پکن می تواند با واگذاری بخشی از این اوراق بهادار این پیام را به کاخ سفید بدهد که می تواند نظام اقتصادی آمریکا را به چالش بکشد.
در چنین شرایطی احتمال می رود با تصمیمات تازه چین برای لغو مذاکرات تجاری و اعمال تعرفه بیشتر بر حدود 60 میلیارد دلار کالای آمریکایی، ترامپ مجبور به تجدید نظر در مواجهه زورگویانه با پکن بشود.
نویسنده: محمدرضا عسگری
117/118
بیشتر بخوانید:
گزارش: آغاز بزرگترین جنگ تجاری بین امریکا و چین
هافینگتون پست: تبعات سوء اولتیماتوم ترامپ به چین برای خانوادههای آمریکایی
آغاز بزرگترین جنگ تجاری بین آمریکا و چین/ تحلیل