ترامپ در راستای سیاست حمایت گرایی با اعمال تعرفه های گمرکی جدید برای تجارت با چین که یکی از بزرگترین شرکای تجاری آمریکا محسوب می شود جنگ تجاری با پکن را از ژوئن 2018 آغاز کرد.
در پی مذاکرات اخیر بین ترامپ و "شی جین پینگ" رئیس جمهور چین در حاشیه نشست سران گروه بیست در آرژانتین بین این دو کشور آتش بس تجاری 90 روزه برقرار شد. اما شواهد نشان می دهد که آمریکا قصد مصالحه با چین را ندارد.
ترامپ مدعی شده است، آمریکا چین را بازسازی و ثروتمند کرده است، اما اکنون باید شرایط تغییر یابد. در این راستا واشنگتن از جمله قصد دارد تا از گسترش نفوذ تجاری و فن آورانه چین از طریق شرکت های بزرگ این کشور جلوگیری کند. در حال حاضر نقطه تمرکز دولت ترامپ تلاش گسترده برای ممانعت از فعالیت غول فن آوری ارتباطاتی چین یعنی شرکت هواوی Huawei است.
"مایک پمپئو" وزیر خارجه آمریکا روز پنجشنبه اعلام کرد: کشورش هرگونه مراوده اطلاعاتی با کشورهایی که از سیستمهای شرکت هوآوی استفاده میکنند را قطع می کند.
واشنگتن مدعی است که با این کار از اطلاعات محرمانه آمریکا محافظت میکند.
پمپئو تصریح کرده که آمریکا تلاش میکند به کشورهای دیگر نشان دهد که قرار دادن سیستمهای هوآوی در ساختار "فن آوری اطلاعاتی" کار بسیار خطرناکی است و آنها زمانی که ریسک این کار را متوجه شوند، تصمیم درست را اتخاذ خواهند کرد.
آمریکا با فعالیت های شرکت هواوی برخورد بسیار خصمانه ای داشته است. در دسامبر 2018 پلیس کانادا به درخواست واشنگتن ، "منگ وانژو" Meng Wanzhou مدیرمالی و از اعضای هیات مدیره شرکت "هواوی" را به بهانه اتهام نقض تحریمهای آمریکا علیه ایران، بازداشت و اعلام کرد که قصد دارد وی را به آمریکا مسترد کند.
این مساله واکنش شدید چین را برانگیخت و سرانجام "منگ وانژو" به قید ضمانت آزاد گردید. بازداشت مدیرمالی هواوی و انتشار اخباری درباره برخورد شدید دستگاه قضایی آمریکا با "منگ وانژو" در صورت استرداد وی به آمریکا و احتمال حبس طولانی مدت وی نشان میدهد مساله شرکت هوآوی بسیار فراتر از نقض تحریمها علیه ایران است. آمریکا از متحدان خود در اروپا و شرق آسیا خواسته تا از ادامه همکاری با شرکت هواوی خودداری کنند. فشاری که تا حدودی جواب داده و تاکنون برخی از آنها به تبعیت از واشنگتن، فعالیت این شرکت چینی را در کشورهای خود منع کردهاند.
بدین ترتیب اعمال فشار علیه شرکت هواوی در راستای ایجاد محدودیت برای پیشرفت تکنولوژیکی چین و نیز کسب امتیاز در جنگ تجاری آمریکا و چین صورت گرفته است. هشدار و در واقع تهدید وزیر خارجه آمریکا علیه کشورهایی که اجازه فعالیت شرکت هواوی را داده یا از محصولات این شرکت استفاده می کنند نشان می دهد که آمریکایی ها، شرکت های فن آوری پیشرفته چینی مانند هواوی را به منزله رقبای جدی خود در عرصه فن آوری های ارتباطاتی و رایانه ای تلقی کرده و تلاش می کنند به هر نحو ممکن آنها را از میدان رقابت خارج کنند.
از سوی دیگر بازداشت منگ وانژو که با درخواست واشنگتن صورت گرفت نشان میدهد هوآوی از این پس مسیر ناهمواری را برای فعالیتهای خود در آمریکای شمالی و احتملا در اروپا در پیش خواهد داشت. با این حال موضع گیری سخت مقامات ارشد چینی در باره حمایت از شرکت هواوی نشان می دهد که آنها مصمم به حفاظت از این شرکت در مقابل اقدامات خصمانه آمریکا هستند.
نویسنده: سیدرضا میرطاهر
114/117
بیشتر بخوانید:
واکنش چین به اظهارات وزیر امور خارجه آمریکا ضد شرکت چینی هواوی
چین و دردسرهای خارجی شرکت هواوی/ تحلیل
تشدید تقابل تجاری میان اروپا و آمریکا/ تحلیل
از سرگیری دور تازه گفت وگوهای تجاری چین و آمریکا
خشم ترامپ از رویه چین در جنگ تجاری
بنبست در مذاکرات تجاری آمریکا و چین/ تحلیل