ایران پرس- با تداوم بحران سیاسی در ونزوئلا، تحرکات "خوان گوایدو" رهبر مخالفان و رئیس جمهور خود خوانده برای تشدید وخامت اوضاع سرعت گرفته و ابعاد جدیدی پیدا کرده است.

در این راستا رهبر مخالفان دولت ونزوئلا مدعی شد که در حال آغاز مرحله جدیدی در مسیر اقدامات خود برای براندازی دولت "نیکلاس مادورو" رییس جمهوری قانونی این کشور است.

گوایدو که از حمایت مستقیم و آشکار آمریکا برخوردار است تلاش می کند تا به هر نحو ممکن  بر وخامت اوضاع ونزوئلا بیافزاید تا بدین ترتیب به گمان خود مادورو را با چالش های بیشتری مواجه کند. با این حال دولت چپگرای ونزوئلا در صدد مقابله فعال با اقدامات براندازانه گوایدو برآمده است.

در این راستا دولت ونزوئلا،  گوایدو را به مدت 15 سال از فعالیت های دولتی منع کرد. کاراکاس تخلف در سوابق مالی گوایدو را علت اتخاذ چنین تصمیمی اعلام کرد. این اقدام فشارها بر مادورو را که در پی براندازی علیه "نیکلاس مادورو" رئیس جمهوری ونزوئلا است، افزایش می دهد.

گوایدو که خود را رئیس جمهوری موقت ونزوئلا خوانده، تحت حمایت آمریکا و اروپا و برخی همسایگان ونزوئلا قرار دارد، اما بسیاری از کشورها و قدرتهای بین المللی مانند روسیه وی را به رسمیت نشناخته اند. مسکو دارای روابط گسترده ای با کاراکاس بوده و خواهان بقای دولت چپگرای ونزوئلا و نیکلاس مادورو رئیس جمهور این کشور نفت خیز آمریکای لاتین است.

روسیه مواضع و اقدامات آمریکا در ونزوئلا را "نقض منشور سازمان ملل و پوششی برای دخالت در امور داخلی یک کشور مستقل" اعلام کرده است. این در حالی است که واشنگتن ادامه روابط و نیز حمایت همه جانبه روسیه از ونزوئلا را مانعی جدی برای تحقق اهداف خود در این کشور از جمله روی کار آمدن رژیمی راست گرا  می داند.

اختلاف آمریکا و روسیه بر سر مادورو به تنش میان دو کشور دامن زده است. "مایک پمپئو" وزیر خارجه آمریکا در تماسی تلفنی با "سرگئی لاوروف" همتای روس خود، روسیه را به «وخیم کردن تنش ها در ونزوئلا» متهم کرد و گفت: ایالات متحده و کشورهای منطقه (آمریکای لاتین) در مقابل روسیه بی کار نخواهند نشست.

لاوروف اتهام زنی های پمپئو را بی پاسخ نگذاشت و در بیانیه ای اعلام کرد که در تماس با وزیر خارجه آمریکا «از تلاش های واشنگتن برای سازماندهی کودتا در ونزوئلا» انتقاد کرده است.

با این حال واشنگتن  تلاش ها و تهدیدات خود  در باره حضور روسیه در ونزوئلا و حمایت از مادورو را تشدید کرده است . در این راستا "دونالد ترامپ" رئیس جمهور آمریکا با اعلام اینکه در مورد ونزوئلا همه گزینه ها روی میز است، برای اولین بار دولت مسکو را خطاب قرار داده و به لزوم خروج روسیه از ونزوئلا تاکید کرد.

رئیس جمهور آمریکا طی یک کنفرانس مطبوعاتی در پی دیدار با "فابیانو روسالس"همسر خوان گوایدو رئیس جمهور خودخوانده ونزوئلا در کاخ سفید تاکید کرد که تا آخر در کنار گوایدو و همراهانش خواهد بود. ترامپ در پاسخ به پرسش خبرنگاران در کاخ سفید که چگونه این امر محقق خواهد شد گفت: خواهیم دید، همه گزینه‌ها مطرح هستند.

اظهارات ترامپ در واکنش به گزارش ها در باره حضور نظامی روسیه  در ونزوئلا بیان شد. طبق گزارش های رسانه های داخلی ونزوئلا، در 24 مارس دو هواپیمای ترابری حامل حدود 100 نظامی روسیه و 35 تن لوازم پزشکی، در فرودگاه بین المللی "سیمون بولیوار" در شمال کاراکاس فرود آمده است. 

از دیدگاه روسیه، هدف آمریکا انجام کودتا در ونزوئلا و روی کار آوردن "خوان گوایدو" رهبر مخالفان به عنوان رئیس جمهور این کشور است. مسکو بر این گمان است که دولت ترامپ نتوانسته به اهداف خود در ونزوئلا دست یابد که یکی از دلایل آن مواضع سرسختانه روسیه در دفاع از موازین بین المللی است. در عین حال مسکو بر حمایت همه جانبه از دولت چپگرای ونزوئلا و نیکلاس مادورو رئیس جمهور این کشور تاکید می کند. 114/118

نویسنده: سیدرضا میرطاهر

بیشتر بخوانید:

تشدید اقدامات براندازانه گوایدو علیه مادورو/ تحلیل

فراخوان گوایدو به آشوب و ناآرامی در ونزوئلا/ تحلیل