گوایدو که از حمایت مستقیم و آشکار آمریکا برخوردار است تلاش می کند تا به هر نحو ممکن بر وخامت اوضاع ونزوئلا بیافزاید تا بدین ترتیب به گمان خود مادورو را با چالشهای بیشتری مواجه کند.
با توجه به نقش مستقیم گوایدو در پیشبرد نقشههای آمریکا علیه دولت چپگرای ونزوئلا و نیکلاس مادورو رئیس جمهور این کشور، دادگاه عالی قضایی ونزوئلا اعلام کرد درصدد است مصونیت پارلمانی وی را سلب کند.
این دادگاه لایحه سلب مصونیت پارلمانی گوایدو را به مجلس ملی مؤسسان ارائه کرد. «مایکل مورنو» Maikel Moreno رئیس دادگاه عالی قضایی ونزوئلا در این لایحه با اشاره به اقدامات مغایر با امنیت ملی از سوی گوایدو سرکرده مخالفان دولت قانونی ونزوئلا و رئیس مجلس ملی این کشور، از رئیس این مجلس تقاضا کرد تا حکم سلب مصونیت پارلمانی وی را به دلیل نقض احکام صادر شده از سوی دادگاه عالی قضایی صادر کند.
مورنو همچنین برخی احکامی را که احتمال دارد درباره گوایدو صادر شود قرائت کرد که «ممنوعیت خروج از کشور، ممنوعیت خرید و فروش اموال و پرداخت جریمه نقدی معادل ۲۰۰ حقوق پایه تعیین شده از سوی دولت ونزوئلا » از جمله آنهاست.
رئیس دادگاه عالی قضایی ونزوئلا تصریح کرد حسابهای بانکی گوایدو نیز در خاک ونزوئلا مسدود خواهد شد. خوان گوایدو در ۲۳ فوریه 2019 با عبور از مرز کلمبیا برای تسهیل ورود کمکهای آمریکایی به ونزوئلا حکم ممنوع الخروجی صادر شده از سوی دستگاه قضایی این کشور را نقض کرد.
بحران در ونزوئلا از ۱۰ ژانویه 2019 زمانی که نیکلاس مادورو برای بار دوم در انتخاباتی که از سوی مخالفان تحریم شده بود پیروز شد و به عنوان رئیس جمهور این کشور سوگند یاد کرد آغاز شد.
تنشها پس از آن بالا گرفت که در ۲۳ ژانویه خوان گوایدو، سردسته مخالفان، خود را رئیسجمهور خواند و آمریکا و بیشتر کشورهای اروپایی و آمریکای لاتین از او حمایت کردند.
در مقابل کشورهای بسیاری مانند روسیه، ایران، چین، ترکیه، بولیوی و مکزیک با محکوم کردن این اقدام گوایدو، از نیکلاس مادورو حمایت کردهاند.
سازمان ملل متحد نیز ضمن مخالفت با هرگونه مداخله نظامی در ونزوئلا بر لزوم اتخاذ راه حلهای سیاسی مبتنی بر گفتگو در این کشور تاکید کرده است.
«فرحان حق» معاون سخنگوی سازمان ملل تصریح کرد: سازمان ملل معتقد است که تمامی عوامل دخیل در ونزوئلا باید از انجام هرگونه اقدامی که منجر به تشدید تنشها در این کشور شود، جلوگیری کنند.
روسیه به عنوان متحد نزدیک ونزوئلا، مواضع و اقدامات آمریکا در این کشور را «نقض منشور سازمان ملل و پوششی برای دخالت در امور داخلی یک کشور مستقل» اعلام کرده است.
این در حالی است که واشنگتن ادامه روابط و نیز حمایت همه جانبه روسیه از ونزوئلا را مانعی جدی برای تحقق اهداف خود در این کشور از جمله روی کار آمدن رژیمی راست گرا می داند.
به گفته «حسان الزین» کارشناس مسائل آمریکای لاتین: دولت آمریکا تمام تلاش خود را در مرحله کنونی به کار میگیرد تا ونزوئلا را از نظام جهانی خارج سازد و توافقات مهم روسیه و ونزوئلا در زمینههای سیاسی و اقتصادی را که به میلیاردها دلار میرسد لغو کند، اما روسیه به صورت بسیار بسیار جدی با تلاشهای آمریکا مقابله خواهد کرد.
آمریکا در سه سال اخیر سیاست خود در قبال ونزوئلا را در چارچوب براندازی دولت و سرنگونی نیکلاس مادورو رئیس جمهور چپگرای این کشور به اجرا درآورده است. واشنگتن در حال حاضر بر استفاده ابزارهای اقتصادی علیه دولت چپگرای ونزوئلا و مادورو تمرکز کرده و در عین حال تهدید به استفاده از قدرت نظامی می کند.
در آخرین تحول در این زمینه «مایک پمپئو» وزیر امور خارجه آمریکا با دیدار با «جوزف بورل» وزیر امور خارجه اسپانیا درباره جانشینی نیکلاس مادورو، رئیسجمهور قانونی ونزوئلا و همکاری ناتو در این زمینه گفتگو کردند.
نویسنده: سیدرضا میرطاهر
141/118
بیشتر بخوانید:
درخواست دادگاه عالی قضایی ونزوئلا برای سلب مصونیت "گوایدو"
اقدام جدید دولت ونزوئلا برای مقابله با گوایدو/ تحلیل