واشنگتن در عین حال اقدامات تحریک آمیز و خصمانه ای را علیه ونزوئلا به طور مستمر انجام می دهد. از جمله این اقدامات پرواز هواپیماهای تجسسی نیروی دریایی آمریکا در حریم هوایی این کشور است.
«رمیجیو سبالوس» فرمانده عملیات راهبردی نیروهای مسلح ونزوئلا در توئیتی اعلام کرد، 54 فروند هواپیمای جاسوسی آمریکا تنها در سپتامبر 2019 با نقض حریم هوایی ونزوئلا به جمع آوری اطلاعات از این کشور مبادرت کرده اند. به گفته سبالوس، این هواپیماها با عملیات جنگال قصد جمع آوری اطلاعات را داشتند.
دولت ونزوئلا تا کنون چهار بار به آمریکا درباره نقض حریم هوایی خود اعتراض کرده است.
یک هواپیمای جاسوسی آمریکا 22 ژوئیه حریم هوایی کاراکاس پایتخت ونزوئلا را نقض کرد. 19 ژوئیه نیز یک فروند جنگنده سوخو- 30 نیروی هوایی ونزوئلا موفق به رهگیری یک هواپیمای جاسوسی آمریکا شد.
آمریکا از انواع هواپیماهای جاسوسی خود از جمله ایی پی- 3 در ماموریت های تجسسی بر فراز ونزوئلا استفاده می کند. واشنگتن در آن هنگام روسیه را به "حمایت غیرمسئولانه" از کاراکاس متهم کرد.
با توجه به این که جنگنده سوخو- 30، ساخت روسیه است، ارتش آمریکا مسکو را به دلیل در اختیار قرار دادن این هواپیما به ونزوئلا به حمایت از کاراکاس متهم کرد.
فرماندهی جنوبی آمریکا مدعی شد، این سندی از «حمایت نظامی غیرمسئولانه» روسیه از دولت ونزوئلا و اقدامات «نیکلاس مادورو» برای تضعیف تلاشها برای مقابله با قاچاق غیرقانونی است.
مقامهای ارشد آمریکا در عین حال بارها ونزوئلا را به حمله نظامی تهدید کردهاند.
«مایک پمپئو» وزیر امور خارجه آمریکا چندی قبل ضمن تهدید دولت قانونی ونزوئلا گفت، در صورت لزوم واشنگتن آماده ورود به جنگ با این کشور است.
این موضع تهدید کننده و براندازانه واشنگتن مورد انتقاد شدید مسکو قرار گرفته است. در آخرین موضع گیری در این زمینه «سرگئی ریابکوف» معاون وزیر امور خارجه روسیه ضمن تاکید بر حمایت مسکو از دولت قانونی ونزوئلا، از سیاست "همه گزینه ها روی میز" آمریکا علیه کاراکاس انتقاد کرد.
ریابکوف گفت: سیاستگذاران آمریکایی هرگز از تکرار این جمله که همه گزینه ها روی میز است، خسته نمی شوند.
تلاش های غیرقانونی امریکا برای سرنگونی دولت ونزوئلا
آمریکا تلاش های مختلفی را برای سرنگونی دولت قانونی ونزوئلا به کار بسته است که همه این تلاش ها غیرقانونی هستند.
روسیه به عنوان قدرت بین المللی رقیب امریکا، بارها مخالفت صریح خود با رویکرد و اقدامات امریکا علیه ونزوئلا اعلام و بر حمایت از دولت و رئیس جمهور قانونی این کشور تاکید کرده است.
دولت ترامپ اما اقدامات خود را به منظور براندازی دولت چپگرای ونزوئلا و سرنگونی نیکلاس مادورو تشدید کرده است. واشنگتن با حمایت آشکار از خوان گوایدو سرکرده مخالفان که خود را رئیس جمهور ونزوئلا خوانده، بر استفاده از ابزارهای اقتصادی و جنگ روانی و تبلیغاتی علیه مادورو با هدف سرنگونی وی تمرکز کرده است.
تاکید مسکو بر لزوم حل و فصل مسالمت آمیز بحران سیاسی ونزوئلا
این در حالی است که مسکو بارها بر لزوم حل و فصل مسالمت آمیز بحران سیاسی ونزوئلا تاکید و از مذاکرات دولت و مخالفان با میانجی گری نروژ استقبال کرده است.
در مقابل، واشنگتن به رغم برگزاری چند دور گفتگو بین دولت و مخالفان با میانجی گری نروژ برای دستیابی به راه حلی برای بحران سیاسی ونزوئلا، در این زمینه کارشکنی کرده و مخالفان را به پافشاری بر درخواست خود برای کنار رفتن مادورو تشویق می کند.
بدین ترتیب بایستی ونزوئلا را عرصه دیگری از رویارویی روسیه و آمریکا تلقی کرد. در حالی که رویکرد دولت ترامپ بر براندازی دولت مستقل و ضد سلطه ونزوئلا استوار است، مسکو انواع اقدامات را برای حفظ دولت مادورو به کار می گیرد.
نویسنده: سید رضا میرطاهر
133/118
بیشتر بخوانید:
ادامه تلاشهای آمریکا علیه دولت ونزوئلا/ تحلیل
توافق نظامی روسیه و ونزوئلا/ تحلیل