ایران پرس: امیر قطر با صدور حکمی «سلطان سالمین سعید المنصوری» را به عنوان سفیر فوق العاده این کشور در امارات تعیین کرد.

روابط قطر و امارات مانند روابط قطر با عربستان، بحرین و مصر از ژوئن 2017 قطع شد. علت اصلی این اقدام 4 کشور عربی علیه قطر، نارضایتی از سیاست خارجی این کشور کوچک و همچنین نارضایتی از عملکرد شبکه قطری الجزیره و اتهام حمایت از تروریسم به قطر بود. قطر نیز با رد اتهامهای مطرح شده از سوی همسایگان عرب خود و مصر، آن‌ها را به کوشش برای دست‌اندازی به حاکمیت قطر و تسلط بر منابع آن متهم کرد. این 4 کشور طی 3 سال و نیم به کشور قطر فشار همه جانبه وارد کردند تا این کشور را مجبور کنند مطالبات آنها را تأمین کند، اما قطر با حمایت ترکیه و جمهوری اسلامی ایران موفق شد فشارهای همه جانبه 4 کشور عربی را خنثی کند. 

پس از شکست دونالد ترامپ در انتخابات ریاست جمهوری آمریکا، تغییرات در سیاست خارجی عربستان نیز آغاز شد. در نخستین گام نیز احیای روابط با قطر در دستور کار قرار گرفت. این اختلافات در چهل و یکمین نشست سران شورای همکاری خلیج فارس در شهر العلا در عربستان که ژانویه 2020 برگزار شد، برطرف و روابط عربستان با قطر احیا شد. پس از احیای روابط دوحه و ریاض، 3 کشور دیگر عربی شامل امارات، بحرین و مصر نیز در جهت احیای روابط با قطر گام برداشتند. 

اکنون «سلطان سالمین سعید المنصوری» در حالی به عنوان نخستین سفیر قطر در امارات از زمان قطعی روابط میان دو کشور در سال 2017 تعیین شد که دوحه و ابوظبی 19 ژوئن گذشته در بیانیه‌ ای مشترک اعلام کرده بودند که تصمیم گرفته‌اند فعالیت سفارت قطر در ابوظبی و کنسولگری آن در دبی و سفارت امارات در دوحه را از سر بگیرند. در بیانیه دو کشور اشاره شده است که این اقدام بر اساس توافقنامه العلا و علاقه مندی دو کشور برای تقویت روابط دوجانبه انجام می گیرد.

روابط قطر و امارات طی یک سال گذشته نیز روند افزایشی داشته است زیرا مقامات دو کشور با هدف ارتقای همکاری ها مطابق با نتایج اجلاس العلا دیدارها و تماس های زیادی برگزار کردند. شیخ تمیم بن حمد آل ثانی، امیر قطر در ماه مه 2022 برای نخستین بار پس از 5 سال به ابوظبی سفر کرد و «محمد بن زاید» رئیس امارات نیز در 5 دسامبر 2022 برای اولین بار پس از بحران به وجود آمده بین کشورهای عرب حاشیه خلیج فارس با قطر در سال 2017، به دوحه سفر کرد.

اکنون سفیر قطر در حالی برای نخستین بار پس از 6 سال به ابوظبی می رود که در سیاست خارجی کشورهای حوزه خلیج فارس تغییرات جدی ایجاد شد. عربستان که پس از به قدرت رسیدن ملک سلمان در سال 2015 و قدرت گرفتن تدریجی محمد بن سلمان شاهد سیاست خارجی پرتنشی بود طی دو سال گذشته به مذاکره و مصالحه در سیاست خارجی روی آورد و در مارس گذشته نیز برای احیای روابط با جمهوری اسلامی ایران توافق کرد. از سوی دیگر، قطر و امارات در شرایطی گسترش روابط دوجانبه را پیگیری می کنند که اخیراً منابع خبری از بروز اختلاف های جدی در روابط عربستان و امارات خبر دادند. 

نویسنده: سيد رضی عمادی

115