ایران پرس- با کنار رفتن "ترزا می" از ریاست حزب محافظه کار و منصب نخست وزیری که در 7 ژوئن رسما اعلام شد، رقابت فشرده‌ای بین سران این حزب برای جانشینی وی آغاز شده است.

در نخستین رای‌گیری نامزد‌های رهبری حزب محافظه کار و نیز مقام نخست‌وزیری بریتانیا، "بوریس جانسون" وزیر خارجه مستعفی دولت ترزا می در صدر قرار گرفت.

در این رای گیری که روز پنج شنبه 13 ژوئن انجام شد، نمایندگان این حزب در مجلس عوام بریتانیا 114 رای به بوریس جانسون دادند و پس از او، "جرمی هانت"، وزیر خارجه کنونی با 43 رای قرار گرفت.

در پی این رای گیری، بوریس جانسون توانست، یکی از دو نامزد نهایی رهبری حزب محافظه کار شود که قرار است در دو هفته آینده با انتخاب اعضای این حزب در سراسر کشور به رهبری حزب حاکم محافظه کار و مقام نخست وزیری بریتانیا برسد؛ پیروزی جانسون چندان غیر منتظره نبوده است.

برگزیت مساله اصلی در جدال بین نامزدهای پست رهبری حزب محافظه کار بود.

این نامزدها به دو گروه طرفدار حفظ سطحی از پیوندهای تجاری با اتحادیه اروپا (برگزیت نرم) و طرفداران خروج کامل (برگزیت سخت) تقسیم شده بودند.

جانسون از حامیان برگزیت سخت یعنی خروج کامل و همه جانبه بریتانیا از اتحادیه اروپا بوده و علاوه بر حمایت طیف رادیکال حزب محافظه کار، "دونالد ترامپ"، رئیس جمهوری آمریکا نیز آشکارا از وی حمایت کرده و حتی در جریان سفر اخیر خود به بریتانیا خواهان گفتگو و دیدار با وی بود که البته جانسون با توجه به پیامدهای منفی چنین دیداری برای وجهه سیاسی خود از این اقدام خودداری کرد.

دخالت آشکار ترامپ در امور داخلی بریتانیا

ترامپ در راستای رویکرد آمرانه خود با دخالت آشکار در امور داخلی بریتانیا و بدون توجه به خواسته سیاستمداران و مردم این کشور، حتی در زمینه تعیین نخست وزیر آینده بریتانیا نیز مداخله کرده است.

اقدامی که در راستای منافع و اهداف واشنگتن با انتخاب جانسون یعنی سیاستمداری که بیشترین همگرایی و همراهی با آمریکا را دار،  صورت می گیرد.

ترامپ بر این تصور است که با تصدی جانسون به عنوان نخست وزیر جدید بریتانیا وی به طور کامل در خدمت اوامر واشنگتن خواهد بود و خواهد توانست منویات و نظرات خود در برخورد با اتحادیه اروپا و تضعیف اروپای متحد را از طریق جانسون اجرا کند.

ترامپ در مصاحبه ای با روزنامه «سان» درباره بوریس جانسون گفت: "من فکر می کنم بوریس کارش را به خوبی انجام خواهد داد.؛ فکر می کنم که او عالی خواهد شد."

با توجه به برگزاری انتخابات مقدماتی و پیروزی قاطع جانسون دراین انتخابات آنهم با تفاوت رای قابل توجه، باید از هم اکنون وی را رهبر حزب محافظه کار و نخست وزیرآینده بریتانیا دانست.

بدین ترتیب انتظار می رود که وی موضع خود علیه اتحادیه اروپا را تشدید کرده و در راستای تهدیدات قبلی اش یعنی خروج قطعی بریتانیا از اتحادیه اروپا تا 31 اکتبر 2019، حتی بدون دستیابی به توافق با بروکسل نیز این تصمیم را عملی نماید.

بوریس جانسون گفته است: "در صورت رسیدن به سمت نخست وزیری 39 میلیارد پوند (50 میلیارد دلار) هزینه برگزیت که پیش از این مورد توافق قرار گرفته را تعلیق خواهد کرد، مگر اینکه اتحادیه اروپا شرایط بهتری برای خروج ارائه دهد."

در عین حال روی کارآمدن جانسون در بریتانیا باعث تشدید واگرایی بین لندن و اتحادیه اروپا از یک سو و همگرایی و نزدیکی هر چه بیشتر لندن و واشنگتن از سوی دیگر خواهد شد.

ترامپ خواهان روی کار آمدن دولتی در بریتانیا است که نه فقط برگزیت سخت را اجرا کند، بلکه به عنوان متحد استراتژیک واشنگتن، در اعمال فشار به کشورهای اروپایی در راستای خواسته های ترامپ مشارکت کند.

بدین ترتیب جانسون مناسب ترین گزینه از دیدگاه واشنگتن برای نخست وزیری بریتانیا است.

در حالی که برای اتحادیه اروپا روی کار آمدن جانسون، خبری بد بوده و باعث می شود تا امیدها برای برگزیت نرم و یا طلاق مخملین بریتانیا از اتحادیه اروپا رنگ ببازد.

نویسنده: سیدرضا میرطاهر

138/116

بیشتربخوانید:

تاکید مجدد اروپا بر عدم مذاکره جدید درمورد برگزیت/ تحلیل

بریتانیا گرفتار در امواج متلاطم برگزیت

هشدار وزیر خارجه بریتانیا درمورد پیامدهای بحران برگزیت