اولیانوف با بازنشر بخشی از مصاحبه سی ان ان با رافائل گروسی نوشت که میزان نظارت آژانس بر برنامه هسته ای ایران به دلیل سیاست آمریکا کاهش یافته و این موضوع را با "واقعیات غیرقابل انکار" می توان ثابت کرد. گروسی در مصاحبه با سی ان ان گفته بود که میزان نظارت آژانس بر برنامه هسته ای ایران کاهش یافته و وضعیت به مرور زمان پیچیده تر شده است.
ایران در 8 ژوئن 2022 و در پی تصویب قطعنامه ضدایرانی شورای حکام، برخی از همکاری های با آژانس را که فراتر از پادمان بود و تنها بر مبنای حسن نیت صورت میگرفت، متوقف کرد. در قطعنامه شورای حکام، غربی ها نسبت به ادعاهای ساختگی درباره پیدا شدن مواد هستهای در سه مکان اعلام نشده در ایران ابراز نگرانی کرده و خواستار همکاری کامل ایران با آژانس بینالمللی هستهای شده و از ایران خواسته بودند تا برای انجام تعهدات قانونی خود بر اساس فوریت عمل کند و بدون تأخیر، پیشنهاد مدیرکل آژانس را برای تعامل بیشتر برای شفافسازی و حل و فصل همه مسائل پادمان باقیمانده را بپذیرد.در قطعنامه یادشده از مدیرکل آژانس هم خواسته شده بود تا زمانی که مسائل پادمانی باقی مانده است، به گزارش شورای حکام ادامه دهد.
محمد اسلامی رئیس سازمان انرژی اتمی ایران در این زمینه تصریح کرد که دسترسی آژانس بین المللی انرژی اتمی به تصاویر ضبط شده دوربینها وابسته به سرنوشت برجام است.در مرحله بعد شورای حکام آژانس بینالمللی انرژی اتمی در 17 نوامبر 2022 قطعنامه دیگری علیه برنامه هسته ای صلح آمیز ایران تصویب کرد که با وجود فشار شدید سیاسی آمریکا و تروئیکای اروپایی ، با ریزش آرای موافقان ، پیام روشنی را به واشنگتن و متحدان اروپایی اش مخابره کرد.
این اقدام در حالی صورت گرفت که تهران موافقت کرده بود تا بازرسان آژانس بین المللی انرژی اتمی در نوامبر 2022 در سفری به ایران از سایتهای هستهای بازدید و درباره ادعای اورانیومهای یافت شده در ۳ سایت هستهای تحقیق کنند. محسن نذیری اصل سفیر و نماینده دائم ایران نزد سازمانهای بینالمللی مستقر در وین می گوید: «سه نشست اخیر شورای حکام توسط تروئیکا و ایالات متحده به منظور پیگیری منافع سیاسی محدود خود مورد سوء استفاده قرار گرفته است.»
بدین ترتیب غربی ها به سرکردگی آمریکا به جای استقبال از حسن نیت ایران، با تصویب قطعنامه دیگری در شورای حکام نیات بد خواهانه خود علیه ایران به ویژه تلاش برای تشدید فشارها علیه تهران با هدف امتیاز گیری از ایران و عقب نشینی تهران از مواضع حق جویانه خود را آشکار ساختند.
این اقدامات نشانه آشکاری از رویکرد منفی غربی ها بوده که بر این توهم بودند که با توجه برخی اغتشاشات ها در ایران از یک سو و به بن بست کنونی در مسیر مذاکرات وین و اصرار آمریکا بر عدم قبول خواسته های به حق ایران در زمینه لغو تحریم ها و نیز پایان دادن به مسائل پادمانی از سوی دیگر، می توانند از طریق فشار سیاسی، تهران را وادار به قبول خواسته های غیر منطقی و زورمدارانه خود نمایند و یا اینکه ایران را وادار سازند تا از خواسته های به حق و قانونی خود صرف نظر کند.
اکنون مقامات دولت بایدن به کرات بر این امر تاکید می کنند که مذاکرات وین و توافق هسته ای برجام را از دستور کار واشنگتن کنار گذاشته اند. جیک سالیوان، مشاور امنیت ملی کاخ سفید می گوید: «توافق هستهای با ایران در حال حاضر در اولویت این دولت نیست.»
روسیه در کنار چین واکنش منفی به این اقدامات آمریکا و تروئیکای اروپایی نشان دادند. توئیت جدید میخائیل اولیانوف، سرپرست هیأت مذاکرهکننده روسیه در مذاکرات وین، که آمریکا را عامل کاهش میزان نظارت آژانس بین المللی انرژی اتمی بر برنامه هسته ای ایران معرفی کرده با توجه به رویکرد و مواضع مسکو در کنار پکن در باره نقش آفرینی منفی آمریکا در کنار تروئیکای اروپایی در مذاکرات رفع تحریم ها ابراز شده است.
نویسنده: سيدرضا مير طاهر
116