این مقام ارشد سازمان ملل، اتحادیه اروپا را به نقض قانون در برخورد با پناهجویان متهم کرد و افزود: در برخی مناطق شاهد عقب راندن خشونت آمیز پناهجویان همراه با ضرب و شتم آن ها هستیم. پناهجویان و مهاجران گاهی برهنه و به رودخانه ها پرتاب می شوند و یا به حال خود رها می شوند تا در دریا غرق شوند.
به نظر می رسد مخاطب این مقام سازمان ملل به خصوص لهستان، ایتالیا و یونان هستند که در مرزهای اتحادیه اروپا در شرق و جنوب اروپا قرار دارند.
انتقاد شدید سازمان ملل از برخوردهای غیر انسانی کشورهای اتحادیه اروپا با پناهجویان در پرتو رویدادها و تحولات اخیر در این زمینه به ویژه در مرزهای لهستان و بلاروس معنا پیدا می کند.
به همین دلیل گراندی، با اشاره به شرایط فاجعه بار پناهجویان در مرز لهستان بدون اینکه از کشوری نام ببرد این مساله را غیر قابل قبول دانست که دولت ها افراد آسیب پذیر را به سفرهای خطرناک تشویق می کنند.
به نظر می رسد منظور وی بلاروس است که پناهجویان را به حرکت به سوی مرزهای لهستان و لیتوانی تشویق می کند. در پی افزایش ورود پناهجویان از بلاروس، دو کشور لهستان و لیتوانی در مرزهای خود با آن کشور وضعیت فوقالعاده اعلام کردهاند.
در حال حاضر در مناطق مرزی بین لهستان و بلاروس در حال حاضر حدود 2 تا 4 هزار پناهجو گرفتار شده اند. هر دو کشور نیروهایی را در این منطقه مرزی مستقر کرده اند.
در واقع به دلیل فشارهای نیروهای مرزبانی بلاروس که این پناهجویان را وادار به حرکت به سمت مرز لهستان و گذر از آن می کنند و از سوی دیگر برخورد شدید نیروهای مرزبانی لهستان که برخورد خشونت آمیزی با این افراد دارند این پناهجویان هیچ راه چاره ای نداشته و بلاتکیف و در شرایط بسیار سختی در نقاط مرزی این دو کشور گیر افتاده اند.
لهستان از دوم سپتامبر با اعلام وضعیت فوق العاده در مناطق مرزی این کشور با بلاروس اجازه ورود سازمان های حقوق بشری و خبرنگاران را به این منطقه نمی دهد.
ورشو در هفته های اخیر هزاران نیروی امنیتی و نظامی را در این مرزها مستقر کرده و یک حصار موقت در امتداد این مرزها کشیده و کنترل ها را به شدت تشدید کرده است. به رغم اختلافات زیادی که درباره چگونگی رفتار با پناهجویان در اتحادیه اروپا شکل گرفته است اما «شارل میشل» رئیس شورای اروپا به نمایندگی از 27 عضو این اتحادیه همبستگی کامل خود در این زمینه را با لهستان اعلام کرده است.
وی تاکید کرد که اتحادیه اروپا باید پاسخ مشترکی به سیاست های بلاروس در اعزام پناهجویان به سمت مرزهای اتحادیه اروپا از خود نشان دهد. در واقع اکنون پناهجویان به ابزاری برای اقدامات متقابل بین بلاروس واتحادیه اروپا تبدیل شده اند.
«جرالد کناوس» کارشناس برجسته مهاجرت و جامعهشناس غربی با اشاره به وقوع بزرگترین بحران اخلاقی اتحادیه اروپا در مرزهای خود طی سال های اخیر می گوید: این اتحادیه نمایشی را به راه انداخته که در آن همه اصول خود را نادیده می گیرد.
قطع نظر از وضعیت کنونی پناهجویان در مرزهای بین بلاروس و اتحادیه اروپا که با غیر انسانی ترین برخوردها مواجه هستند، اما نگاهی به نحوه برخورد بسیاری از کشورهای عضو این اتحادیه از زمان شکل گیری بحران پناهجویان نشان دهنده مسئولیت ناپذیری اروپایی ها در قبال پناهجویان و انواع برخوردهای غیر انسانی با آنان است. در حالیکه اتحادیه اروپا همواره داعیه دار حقوق بشر بوده و در این زمینه ادعاهای زیاد علیه کشورهای مخالف سطله غرب مطرح نموده است.
نویسنده: سید رضا میرطاهر
116
بیشتر بخوانید:
تشدید بحران پناهجویان در اروپا
تشدید تنش میان دولت بریتانیا و فرانسه بر سر پذیرش پناهجویان
ادامه بحران پناهجویان؛ درخواست ایتالیا برای برگزاری نشست ویژه حل بحران